Νέα δυσμενή σενάρια στο τραπέζι για την πορεία της οικονομίας το 2022 με 3,5% ΑΕΠ - Αρνητική εξέλιξη και ο πληθωρισμός

13 Ιανουαρίου 2022, 10:06 | Ελληνική Οικονομία

Νέα δυσμενή σενάρια στο τραπέζι για την πορεία της οικονομίας το 2022 με 3,5% ΑΕΠ - Αρνητική εξέλιξη και ο πληθωρισμός

Πλήθος αρνητικών σεναρίων για το εύρος των ζημιών στην ανάπτυξη και τα κρατικά ταμεία με βάση εναλλακτικές παραδοχές για την καταιγίδα των ανατιμήσεων και την πορεία της Όμικρον καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο το οποίο ωστόσο διαβλέπει αποκλιμάκωση της διπλής κρίσης μετά τον Απρίλιο.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το αρνητικό σενάριο του προϋπολογισμού που κατεβάζει το πήχη της ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 3,5% από 4,5% και ανεβάζει το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ από 1,4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και ένα ακραίο σενάριο με την υπόθεση ότι τα κύματα της πανδημίας και της ακρίβειας δεν θα κοπάσουν νωρίτερα από το καλοκαίρι που προσγειώνει το ΑΕΠ κάτω από το 3% και διογκώνει το έλλειμμα στη περιοχή του 2,5% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι σε περίπτωση σημαντικής υγειονομικής επιδείνωσης ο ρυθμός μεγέθυνσης δεν θα είναι υψηλότερος από 2%-2,5%.

Οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι απόρροια του ομιχλώδους σκηνικού στην οικονομία καθώς ουδείς είναι σε θέση να προβεί σε ασφαλή εκτίμηση για τη τροχιά της πανδημίας και του πληθωρισμού, ο οποίος ανακοινώνεται σήμερα «πιάνοντας» επίπεδα που έχει να δει η Ελλάδα από το μακρινό 1996.

Το κακό είναι ότι η έξαρση του πληθωρισμού που χτυπά τα εισοδήματα των νοικοκυριών βάζοντας φρένο στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης θα απαιτήσει νέες κρατικές παρεμβάσεις για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμός και για την απορρόφηση του κόστους στις επιχειρήσεις πράγμα που θα ασκήσει πιέσεις στο προϋπολογισμό.

Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της ανόδου του πληθωρισμού έχει εκπέμψει η Κομισιόν καθώς όπως τονίζει μειώνει τα κέρδη των επιχειρήσεων περιορίζοντας τις επενδύσεις και επιβαρύνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνοντας τη κατανάλωση.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι το ενεργειακό σοκ αναμένεται να περιορίσει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2022.

Πέραν του «πληθωριστικού ρεύματος» η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και προκαλεί παρενέργειες στο έλλειμμα καθώς υποχρεώνει τη κυβέρνηση σε παρεμβάσεις με δημοσιονομικό κόστος.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης τους πρώτους μήνες του έτους κυρίως στο μέτωπο της ακρίβειας και όλα δείχνουν ότι θα χρειασθεί επέκταση του προγράμματος επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο καθώς και διατήρηση η ακόμα και εμπλουτισμός των μέτρων στήριξης για πληττόμενους εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού επισημαίνεται άλλωστε ότι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την οικονομία το 2022 σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας καθώς τυχόν διατήρηση των μολύνσεων σε υψηλά επίπεδα ή περαιτέρω αύξησή τους κατά τους επόμενους μήνες μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, ιδίως μέσω επιπτώσεων σε κλάδους όπως ο τουρισμός.

Μια πρόσθετη πηγή κινδύνου είναι οι μακροοικονομικές επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις της ενέργειας, των πρώτων υλών, των μεταφορών και κατ’ επέκταση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά ο πραγματικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης.

Ωστόσο η κατεύθυνση των επιδράσεων στον ονομαστικό ρυθμό μεγέθυνσης και κατ’ επέκταση στα δημοσιονομικά έσοδα δεν είναι σαφής και εξαρτάται από την έκταση και διάρκεια αυτών των μεταβολών, όπως και από την ελαστικότητα ζήτησης και προσφοράς των προϊόντων και υπηρεσιών που θα επηρεαστούν.

Οι πιθανότητες να μην επηρεαστεί αρνητικά το ονομαστικό ΑΕΠ αυξάνονται όσο δεν αποσταθεροποιούνται οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες.

 

Πηγή:www.bankingnews.gr