Ανεβάζει ταχύτητα ο πληθωρισμός - Ανησυχία στην Ευρώπη

13 Ιανουαρίου 2022, 10:11 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Ανεβάζει ταχύτητα ο πληθωρισμός - Ανησυχία στην Ευρώπη

Αποκαλυπτήρια σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου, την ώρα που εκτός από τη σημαντική αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές της ενέργειας, ανάλογη πορεία ακολουθείται και στα είδη διατροφής. Η άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 4,8% στη χώρα μας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, καθιστά πλέον πολύ πιθανή την άνοδο του πληθωρισμού, ακόμα και άνω του 5% τον τελευταίο μήνα του 2021.

Όπως αποκαλύπτουν τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat, τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας ανέρχονταν στο 34,8%, όταν στην ευρωζώνη καταγράφηκε άνοδος 26%. Αλλά και δείκτης των τροφίμων, ποτών και καπνού στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3,4% τον Δεκέμβριο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας επηρεάζει πλέον εμφανώς το κόστος ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Το ζήτημα της ακρίβειας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διατήρηση των υψηλών τιμών για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες ακόμα, απασχολεί έντονα την κυβέρνηση. Μάλιστα αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ακρίβεια.

Με βάση στοιχεία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η αύξηση των τελικών τιμών το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων και των προωθητικών ενεργειών, κυμάνθηκε στην περιοχή του 1,5%. Εντός του μήνα, μάλιστα, παράγοντες της αγορές σημειώνουν ότι θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις σε σειρά ακόμα προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,8% σε ετήσια βάση, με τις τιμές στο φυσικό αέριο να αυξάνονται κατά 180,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 37,8%. Όσον αφορά τις αυξήσεις στα τρόφιμα, οι μεγαλύτερες είχαν καταγραφεί στο αρνί-κατσίκι κατά 21,3%, στο ελαιόλαδο κατά 18,5% και στις πατάτες κατά 11%.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ο πληθωρισμός αποτελεί ένα μεγάλο πονοκέφαλο για το σύνολο των κρατών-μελών  του ΟΟΣΑ, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού, τον Νοέμβριο κατέγραψε υψηλό 26 ετών, φτάνοντας στο 5,6% από 1,2% τον Νοέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 27,7%  και οι τιμές των τροφίμων κατά 5,5%.

Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι πιθανό η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «θα δούμε τη Δευτέρα (στο Eurogroup), αν θα αναθεωρηθούν». Μάλιστα, η κα. Λαγκάρντ, μόλις την Τρίτη στη τελετή ανάληψης καθηκόντων του Γιόαχιμ Νάγκελ στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), εξέφρασε την κατανόησή της για την ανησυχία των ευρωπαίων πολιτών γύρω από τις αυξήσεις των τιμών, για να συμπληρώσει ότι «ο κόσμος μπορεί να εμπιστευτεί ότι η δέσμευσή μας για σταθερότητα των τιμών είναι ακλόνητη, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών και για την εμπιστοσύνη στο νόμισμα».

Ωστόσο, ο νέος γερμανός κεντρικός τραπεζίτης δεν ήταν και τόσο αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή. «Βλέπω τον κίνδυνο ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός περισσότερο από το αναμενόμενο» δήλωσε ο κ. Νάγκελ. Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ φέτος και θα κινείται κάτω από τον στόχο 2% της τράπεζας τόσο το 2023 όσο και το 2024.

 

Πηγή:naftemporiki.gr