BofA: Υποβαθμίζει στην τελευταία θέση την Ελλάδα στον χάρτη των αναδυόμενων αγορών

13 Ιανουαρίου 2022, 11:05 | Ελληνική Οικονομία

Τελευταία στην κατάταξη τοποθετεί την Ελλάδα η αμερικανική BofA Global Research μεταξύ των αναδυόμενων χωρών που παρακολουθεί στις αρχές του 2022.

Στην προηγούμενη αναφορά της επενδυτικής τράπεζας για τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα πάλι ήταν χαμηλά στην όγδοη θέσης μεταξύ των 12 αναδυόμενων αγορών που ο οίκος παρακολουθεί συστηματικά.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι συνεχίζει να ξεχωρίζει θετικά από τις ελληνικές μετοχές, τη Motor Oil που είναι στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της και τις ΟΠΑΠ και Eurobank. Το περίεργο, από την άλλη πλευρά, είναι ότι για την Jumbo, την καλύπτει και έχει σύσταση αγοράς με ιδιαίτερα υψηλή προτεινόμενη τιμή στόχο στα 23,5 ευρώ ανά μετοχή, την τοποθετεί ουσιαστικά στις μετοχές που πρέπει να αποφευχθούν από τους επενδυτές.

Σε αυτήν την έκθεση, η ευρωπαϊκή χώρα της Τσεχίας τοποθετείται πρώτη στην προτίμηση της BofA αφού εμφανίζει βελτίωση στο momentum, υψηλότερα μερίσματα συνδυασμένα με ελκυστικότερες αποτιμήσεις.

Η αγορά της Ρωσίας ακολουθεί με μικρή μεταβολή στην κατάταξη και παραμένει υψηλά, όπως και η αγορά της Νότιας Αφρικής που βελτιώθηκε στην αύξηση των κερδών, στο momentum και στο positioning της στους θεσμικούς επενδυτές. Ταυτόχρονα, η Τουρκία υποχώρησε στην τέταρτη θέση λόγω της αποδυνάμωσης των κερδών.

Η κατηγοριοποίηση που χρησιμοποιεί η Bank of America Global Research βάσει ενός σταθμισμένου μέσου όρου έξι διαφορετικών δεικτών προτίμησης δείχνει ότι η εγχώρια αγορά μετοχών είναι συνολικά στην τελευταία θέση και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Πολωνία ακολουθούν ως οι χειρότερες αγορές τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Οι δείκτες για την εγχώρια δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός στις αναδυόμενες αγορές είναι πολύ ισχυρός και συνολικά η BofA τοποθετείται χαμηλά της βαθμολογία της χώρας στους δείκτες που αφορούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ακόμα χαμηλότερα αν συγκριθούν οι αποτιμήσεις σε σχέση με τις ιστορικές τιμές των δεικτών αγοράς, πολύ χαμηλά σε όρους περιθωρίου ανόδου στις τοποθετήσεις των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων και πολύ χαμηλά πλέον και στην αύξηση της κερδοφορίας.

Το στοιχείο η BofA ξεχωρίζει στην εγχώρια αγορά θετικά είναι η σύγκριση σε όρους μερισματικών αποδόσεων, όπως εξηγεί η αμερικανική τράπεζα. Το συνολικό αποτέλεσμα της χώρας δείχνει και γιατί η Ελλάδα τοποθετείται στην τελευταία θέση αφού η συνολική βαθμολογία της χώρας με άριστα το 100 είναι μόλις στις 27 μονάδες.

Ποιες ελληνικές μετοχές ξεχωρίζει

Στη λίστα με τις τοπ επιλογές της BofA βάσει αυτών των έξι κριτηρίων παραμένει ο τίτλος της Motor Oil, για τον οποίο έχει ουδέτερη σύσταση η BofA. Από τον πίνακα προκύπτει ότι βαθμολογεί πολύ υψηλά την τρέχουσα αποτίμηση του τίτλου της Motor Oil αλλά και την αποτίμηση της σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους, την αύξηση της κερδοφορίας της, τη σχέση τιμής και το momentum της κερδοφορίας της, η μερισματική απόδοσή της αλλά και οι τοποθετήσεις των ξένων διαχειριστών (σ.σ. ότι είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα).

Παράλληλα, ο τίτλος της Motor Oil διακρίνεται και σε άλλα  screening που κάνει η BofA με αποτέλεσμα να συμμετέχει και στη λίστα με top-20 στις μετοχές με value (αξία) και στη λίστα με τις top-20 στις μετοχές υψηλής ανάπτυξης (high growth).

Στον αντίποδα στις bottom-20 επιλογές βρίσκεται η μετοχή της Jumbo την οποία η BofA τοποθετεί και στις bottom-20 μετοχές χαμηλής ανάπτυξης (low growth). Τέλος, ΟΠΑΠ και Eurobank συμμετέχουν στη λίστα με τις top-20 high growth screen μετοχές.

 

Νίκος Μελαχροινός

Πηγή: newmoney.gr