ΙΟΒΕ: Αποκλιμάκωση της ανεργίας τον Οκτώβριο, μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

13 Ιανουαρίου 2022, 14:05 | Ελληνική Οικονομία

ΙΟΒΕ: Αποκλιμάκωση της ανεργίας τον Οκτώβριο, μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Αποκλιμάκωση της ανεργίας τον Οκτώβριο και μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, εμφανίζουν τα οικονομικά στοιχεία που εξετάζει στο μηνιαίο του δελτίο για τον Ιανουάριο ο ΙΟΒΕ.

Όπως επισημαίνει, τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκε μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Επίσης, γίνεται λόγος για οριακή υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 109,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 110,2 μονάδες τον Νοέμβριο.

Τον Νοέμβριο εξάλλου υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή 1,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση στην Ελλάδα αυξήθηκε 8% έναντι οριακής αύξησης 0,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρατηρήθηκε δε σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας, κατά 11,8% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, και αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στα 2,9 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Στο οικονομικό δελτίο του ΙΟΒΕ υπογραμμίζεται η νέα αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, κατά 16,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς και η ενίσχυση του όγκου εξαγωγών της βιομηχανίας 4,9% τον Οκτώβριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στο οκτάμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση 6,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Σε επίπεδο προϊόντος, υπογραμμίζεται η υψηλότερη άνοδος του όγκου εξαγωγών στις Οργανικές χημικές ουσίες (28,3%) και τα Χημικά ορυκτά (26,3%).

Σημαντική άνοδος και για κορυφαία βιομηχανικά προϊόντα, στο Σίδηρο και Χάλυβα (12,4%), τα Πλαστικά σε πρωτογενείς μορφές (10%), καθώς και το Αλουμίνιο, 9,8%.

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.

 

Πηγή: capital.gr