Fitch: Τεράστια η βελτίωση που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες

13 Ιανουαρίου 2022, 14:07 | Τράπεζες

Fitch: Τεράστια η βελτίωση που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες

Ισχυρό "μήνυμα" για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στέλνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μία μόλις ημέρα πριν την προγραμματισμένη αξιολόγησή του για την Ελλάδα. Ο οίκος έχει σημειώσει πολλές φορές πως εκτός από τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ της χώρας επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία, κύριος παράγοντας για τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα.

Σε διαδικτυακό συνέδριο για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, η Fitch επανέλαβε την εκτίμησή της ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα κινηθεί φέτος σε μονοψήφια επίπεδα πλησιάζοντας έτσι την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αυτό αποτελεί συνεπώς σήμα για αναβάθμιση τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2022, φέροντας την Ελλάδα πιο κοντά στο "στοίχημα"" του investment grade.

Έτσι, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, η Fitch, στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνέδριου Credit Outlook EMEA 2022 και σε ειδικό πάνελ για τις τράπεζες, ανέφερε πως οι προοπτικές τους για το 2022 είναι φανερά βελτιωμένες χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τη μείωση των NPEs, με την οικονομική ανάκαμψη και την εξυγίανση τους, να συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον του κλάδου. Παράλληλα, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, βοηθώντας περαιτέρω στη βελτίωση των προοπτικών του κλάδου.

Fitch: Τεράστια η βελτίωση που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες

Όπως τόνισαν οι αναλυτές του οίκου, η Ελλάδα έχει καταγράψει τους υψηλότερους δείκτες NPEs, ωστόσο η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντική και ο οίκος εκτιμά πως εφόσον ολοκληρωθούν οι συναλλαγές που έχουν προγραμματίσει οι διοικήσεις, ο συνολικός δείκτης NPEs του κλάδου θα υποχωρήσει φέτος σε μονοψήφια ποσοστά.

γφδ

Πιο αναλυτικά, επισήμαναν πως οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ισχυρή δυναμική στη μείωση των προβληματικών τους assets, με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν τη βελτίωση (μετά τις ΕΤΕ και Eurobank) καθώς και οι δύο είχαν δείκτες NPEs άνω του 40% στα τέλη του 2020, αλλά το περασμένο έτος προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις, ύψους 10 δισ. ευρώ για την κάθε μία και μείωσαν τον δείκτη NPE κοντά ή χαμηλότερα του 20%. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ηγούνται της διαδικασία, και εάν ληφθεί υπόψη το κλείσιμο των συναλλαγών που είχαν προγραμματιστεί στο  δ’ τρίμηνο, η Εθνική θα έχει δείκτη NPE της τάξης του 11% και η Eurobank θα έχει μονοψήφια ποσοστά στο τέλος του 2021. Έτσι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει μονοψήφιους δείκτες NPEs, όπως τόνισαν.

ωγφδγ

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες γενικότερα, οι αναλυτές της Fitch σημείωσαν πως η ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες θα λάβουν επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις τράπεζες. Αυτό οδηγεί την Fitch να εκτιμά πως οι προοπτικές για τις τράπεζες της περιοχής βελτιώνονται, ενώ επισημαίνει πως ο κίνδυνος απότομης υποβάθμισης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζεται με την πανδημία έχει σε μεγάλο βαθμό μειωθεί καθώς οι οικονομίες εξέρχονται από την κρίση, δεδομένων των σημαντικών μέτρων κρατικής στήριξης. Η ποιότητα του ενεργητικού ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο στις πιο αδύναμες χώρες, όπου οι τράπεζες συνέχισαν να πωλούν προβληματικά περιουσιακά στοιχεία για να μειώσουν τους δείκτες NPEs προς τους στόχους τους.

Οι τράπεζες στις χώρες της Νότιας Ευρώπης αναμένεται να δουν σχετικά καλύτερες επιδόσεις το 2022 σε σύγκριση με το 2021, κατά την Fitch, καθώς η ανάκαμψη σε αυτές τις χώρες ξεκίνησε αργότερα σε σχέση με τη Νότια Ευρώπη. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για αυτές τις οικονομίες θα είναι πολύ πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους μετά την απότομη πτώση κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τη βοήθεια του NGEU, το οποίο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Αυτό θα προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στις τράπεζες και θα στηρίξει την ποιότητα του ενεργητικού.

Η Fitch δεν αναμένει απότομη αύξηση των προβληματικών δανείων το 2022, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στον περιορισμό των πιστωτικών ζημιών σε χαμηλά επίπεδα. Οι δείκτες NPEs, οι οποίοι παρέμειναν αρκετά σταθεροί το 2021, θα αυξηθούν μέτρια καθώς θα καταργηθούν σταδιακά τα εναπομείναντα μέτρα κρατικής στήριξης.

Όπως αναφέρθηκε, οι προβλέψεις του οίκου για την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα περιλαμβάνουν περαιτέρω μείωση των προβληματικών assets, η οποία θα υποστηριχθεί από τις δεσμεύσεις των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους τους για τον δείκτη NPEs. Ο δανεισμός σε ευάλωτους τομείς (π.χ. τουρισμός, ξενοδοχεία, εστιατόρια και μεταφορές), ιδίως σε ΜΜΕ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες πιστωτικές απώλειες, αλλά αυτές θα πρέπει να παραμείνουν διαχειρίσιμες, κατά την άποψη του οίκου.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr