Η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε., στην ατζέντα του Eurogroup

14 Ιανουαρίου 2022, 10:50 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε., στην ατζέντα του Eurogroup

Κοινή επιδίωξη των μελών της Ευρωζώνης στις διαβουλεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία και στις νέες προτεραιότητες πολιτικής της Ε.Ε., σύμφωνα με αξιωματούχο που ενημέρωσε χθες τον Τύπο ενόψει του πρώτου Eurogroup του νέου έτους.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τις νέες κυβερνήσεις να έχουν ορκιστεί στο Βερολίνο και στη Χάγη, θα γίνει η πρώτη πιο αναλυτική συζήτηση για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. Η συζήτηση –σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο– θα εστιαστεί σε πτυχές του ΣΣΑ που αφορούν ειδικά την Ευρωζώνη: την εξέταση των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών, τη μακροοικονομική παρακολούθηση των χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής και τη νέα προσέγγιση στην επιβολή των κανόνων. Σχετικά με το τελευταίο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρατήρησε ότι το εργαλείο των προστίμων ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε. Τόνισε, δε, ότι «ζούμε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο» σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια, όταν η έμφαση είχε δοθεί στην πιο αποτελεσματική επιβολή των κανόνων. Σήμερα, όπως τόνισε, σκοπός είναι «η προσαρμογή του (δημοσιονομικού) πλαισίου ώστε να ενσωματώνει τα διδάγματα» της προηγούμενης κρίσης και να «δημιουργεί χώρο για τις νέες πολιτικές προτεραιότητες» (μια έμμεση αναφορά στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση). Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, στη συζήτηση θα παίξει ρόλο η αναγνώριση της σημασίας της συνολικής δημοσιονομικής στάσης της Ευρωζώνης στις συστάσεις για την πολιτική σε συλλογικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κρατών-μελών.

Σχετικά με τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023, οπότε θα εκπνεύσει η γενική ρήτρα διαφυγής, η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup τον Μάρτιο, μετά τη σχετική σύσταση της Κομισιόν. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο υψηλός βαθμός συναίνεσης μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης στο θέμα αυτό κινδυνεύει να κλυδωνιστεί.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν επίσης οι οικονομικές επιπτώσεις της παραλλαγής «Ομικρον». Σύμφωνα με τον αρμόδιο αξιωματούχο, δεν προκύπτει προς το παρόν λόγος για «σημαντική αναθεώρηση» των προβλέψεων της Κομισιόν για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2022 συνεπεία της «Ομικρον».

Η εξέλιξη της πανδημίας συνδέεται τόσο με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης όσο και με το μέγεθος του κύματος πτωχεύσεων που θα συνοδεύσει την απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης της οικονομίας – ζήτημα που θα είναι επίσης στην ατζέντα του Eurogroup. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα κρούσματα πτωχεύσεων έχουν υπάρξει «λίγα, σε βαθμό που προκαλεί έκπληξη» μέχρι τώρα, αλλά «πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή» στο μέτωπο αυτό.

Επιπλέον, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου θα παρουσιάσει το σχέδιο εργασίας του για τις διαβουλεύσεις των ερχόμενων μηνών επί της τραπεζικής ένωσης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, υφίσταται ένα σπάνιο «παράθυρο ευκαιρίας» όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την τελική μορφή της, η οποία ο κ. Ντόνοχιου ελπίζει να έχει κλείσει «έως το καλοκαίρι».

Τέλος, μέρος της συζήτησης θα αφιερωθεί στην αναθεωρημένη συνθήκη του ESM, που δεν τέθηκε εν ισχύι την 1η Ιανουαρίου, καθώς δύο χώρες –Γερμανία και Ιταλία– δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει. Στη Γερμανία, η καθυστέρηση οφείλεται σε υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου· στην Ιταλία, η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει διχασμένη απέναντι στη νέα συνθήκη.

 

Γιάννης Παλαιολόγος

Πηγή: kathimerini.gr