Τι είναι το πράσινο υδρογόνο στο οποίο συνεργάζονται ΔΕΗ και Motor Oil

17 Ιανουαρίου 2022, 09:05 | Εισηγμένες Εταιρίες

Τι είναι το πράσινο υδρογόνο στο οποίο συνεργάζονται ΔΕΗ και Motor Oil

Όπως έγινε γνωστό χθες, η ΔΕΗ μαζί με τη Motor Oil Hellas υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο την κοινή δραστηριοποίηση στον τομέα του πράσινου υδρογόνου.

Σύμφωνα με το MoU οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν ένα κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο η ΜΟΗ θα διαθέτει το 51% και η ΔΕΗ το 49%, με στόχο να ηγηθεί στην οικονομία του υδρογόνου στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το joint venture δε σχετίζεται με το πρότζεκτ White Dragon στο οποίο συμμετέχουν ΔΕΗ και ΜΟΗ ή με το πρότζεκτ Blue Med στο οποίο μετέχει η ΜΟΗ.

Αντίθετα στόχος του μνημονίου είναι να δημιουργηθεί μια κοινή εταιρεία, κατά το πρότυπο της συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE στον τομέα των ΑΠΕ, που θα καταλήξει σε συγκεκριμένα έργα τα οποία θα αναπτύξει σε επόμενο στάδιο.

Ουσιαστικά στόχος του μνημονίου, είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και του ομίλου της ΜΟΗ στην αγορά του συμβατικά παραγόμενου υδρογόνου, προκειμένου το κοινό σχήμα να ξεκινήσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, δηλαδή υδρογόνου που θα παράγεται με ενέργεια από ΑΠΕ.

Τι είναι το πράσινο υδρογόνο; Πρόκειται για υδρογόνο που παράγεται από την ηλεκτρόλυση νερού με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ. Η διαδικασία αυτή συνιστά σήμερα μόλις το 0.1% της παραγωγής υδρογόνου παγκοσμίως, καθώς παρουσιάζει υψηλό κόστος, σημαντική κατανάλωση ενέργειας και απώλειες.

Αντίθετα το επονομαζόμενο "γκρι" υδρογόνο, παράγεται από ορυκτά καύσιμα, όπως φυσικό αέριο (που αποτελεί τη βάση για το 75% της παγκόσμιας παραγωγής) ή άνθρακα, μέσω πυρόλυσης ή ανασχηματισμού ατμών, και εκλύει σημαντικές ποσότητες CO2. Σημειώνεται ότι η ΜΟΗ παράγει σήμερα στο διυλιστήριό της υδρογόνο, το οποίο όμως είναι "γκρί" αφού δεν παράγεται από χρήση ενέργειας από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΕ, το 2018 το κόστος παραγωγής υδρογόνου από φυσικό αέριο κυμάνθηκε στα $ 0.9-3.2 ανά κιλό, από άνθρακα στα $ 1.2-2.2 ανά κιλό, και από ΑΠΕ στα $ 3-7.5 ανά κιλό.

Ο Διεθνής Οργανισμός εκτιμά ότι έως το 2030 το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου μπορεί να μειωθεί κατά 30%, λόγω της μείωσης του κόστους των ΑΠΕ, του capex των ηλεκτρολυτών, και της ευρύτερης κλίμακας της τεχνολογίας. Τέλος, αντίστοιχα σε μελέτη του Hydrogen Council οι εκτιμήσεις για τη μείωση κόστους έως το 2030 αγγίζουν το 50%.

 

Χάρης Φλουδόπουλος

Πηγή: capital.gr