Κόκκινα δάνεια: Ανεβάζει ταχύτητα η μεταβίβαση από fund σε fund

17 Ιανουαρίου 2022, 09:29 | Τράπεζες

Κόκκινα δάνεια: Ανεβάζει ταχύτητα η μεταβίβαση από fund σε fund

Σε πλήρη λειτουργία μπαίνει η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων, δηλαδή η μεταβίβαση από fund σε fund, δανείων που έχουν εξαγοραστεί προηγουμένως από τις τράπεζες. Την τάση αυτή αποτυπώνει η συμφωνία της doValue για την πώληση των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης του χαρτοφυλακίου Mexico στο επενδυτικό κεφάλαιο Waterwheel Capital Management.

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση από τη Eurobank της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης Mexico, με την πώληση του 95% του mezzanine και senior τίτλου στην ιταλική doValue. Ο ιταλικός όμιλος προχώρησε στη συνέχεια στη μεταβίβαση του 90% των δύο τίτλων στη Waterwheel Capital Management, κίνηση που συνιστά πώληση σε δευτερογενές επίπεδο και σηματοδοτεί το επίσημο άνοιγμα της σχετικής αγοράς και στη χώρα μας, που το 2021 κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις μεγαλύτερες συναλλαγές τιτλοποιήσεων.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Mexico, ονομαστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και λογιστικής αξίας (δηλαδή μετά τις προβλέψεις) 3,2 δισ. ευρώ, ανακοινώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου από τη Eurobank και η τιτλοποίηση εντάχθηκε στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται κατά 90% από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ άλλο ένα 10% είναι εξυπηρετούμενα δάνεια. Το 85% των 275.000 δανείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο είναι δάνεια λιανικής και μικρών επιχειρήσεων, ενώ το υπόλοιπο 15% είναι μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Η κρατική εγγύηση αφορά τον senior τίτλο που εκδόθηκε, αξίας 1,5 δισ. ευρώ –περιλαμβάνει τα δάνεια που έχουν υψηλή πιθανότητα είσπραξης–, ο οποίος διακρατείται από την τράπεζα. Η αξία του mezzanine τίτλου διαμορφώθηκε στα 200 εκατ. ευρώ και η αξία του junior τίτλου, που περιλαμβάνει δάνεια με χαμηλή πιθανότητα ανάκτησης, αποτιμήθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ. Η Eurobank κράτησε ποσοστό 5% από τους δύο τίτλους και μεταβίβασε το 95% στην doValue, η οποία ανέλαβε και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με πηγές της doValue, η μεταβίβαση του 90% των δύο τίτλων στη Waterwheel Capital Management σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτυπώνει τη συνολικότερη στρατηγική του ιταλικού ομίλου που δραστηριοποιείται κυρίως στη διαχείριση κόκκινων δανείων και λιγότερο στην εξαγορά assets.

Ανάλογες συναλλαγές στην αγορά των τιτλοποιήσεων θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στο θέμα των  χαρτοφυλακίων που είχαν πουληθεί απευθείας –όχι μέσω τιτλοποίησης– από τις τράπεζες σε funds. Παρόμοια συναλλαγή είναι η πρόσφατη εξαγορά από την Intrum του 60% του χαρτοφυλακίου Earth που είχε πουληθεί το 2018 από την Εθνική Τράπεζα στην Carval, ενώ ανάλογη δραστηριότητα δείχνει και η Bain που επιδιώκει την πώληση τμήματος του χαρτοφυλακίου Icon, που είχε εξαγοράσει το 2021 επίσης την Εθνική.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η πρακτική των πωλήσεων κόκκινων δανείων από την πλευρά των funds συνδέεται με την υποχρέωση να επιτύχουν συγκεκριμένες εισπράξεις από τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή». Μέσω της πώλησης επιτυγχάνεται η είσπραξη εσόδων, τα οποία θα αποτελέσουν άμεσο έσοδο του SPV στο οποίο έχει μεταβιβαστεί το δάνειο και με αυτόν τον τρόπο τα funds θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του «Ηρακλή», επιτυγχάνοντας συγκεκριμένο ύψος ανακτήσεων από τα δάνεια που έχουν εξαγοράσει. Υπενθυμίζεται ότι ο «Ηρακλής» προβλέπει συγκεκριμένα ποσά ανακτήσεων από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί και η μη εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης έχει επιπτώσεις για τον διαχειριστή, μέσω της μείωσης των προμηθειών που εισπράττει.

 

Πηγή:moneyreview.gr