ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Ωριμάζει» το πρότζεκτ των πλωτών φωτοβολταϊκών

17 Ιανουαρίου 2022, 09:58 | Εισηγμένες Εταιρίες

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Ωριμάζει» το πρότζεκτ των πλωτών φωτοβολταϊκών

Προχωρά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την «ωρίμανση» των πρώτων επενδύσεων που σχεδιάζει για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών, με την ολοκλήρωση της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το πλωτό πάρκο, ισχύος 103 MW, στην τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου.

Η τεχνητή λίμνη βρίσκεται στον νομό Άρτας και δημιουργήθηκε από τη ΔΕΗ έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Άραχθο, στο πλαίσιο της εγκατάστασης υδροηλεκτρικής μονάδας. Η ΜΠΕ για το πλωτό φωτοβολταϊκό έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ η υποβολή των σχολίων από πολίτες και φορείς ολοκληρώνεται στις 2 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη Μελέτη, το πάρκο θα καταλαμβάνει περίπου 1.144 στρέμματα από την επιφάνεια της τεχνητής λίμνης, έκταση η οποία αντιστοιχεί στο 5,6% της συνολικής επιφάνειας του ταμιευτήρα στην Ανώτατη Στάθμη Λειτουργίας. Εκτιμάται ότι θα παράγει σε ετήσια βάση 156.152 MWh ηλεκτρικής ενέργειας, αποτρέποντας έτσι την έκλυση 150.000 τόνων CO2.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προωθεί δύο ακόμη πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου (120MW) και Στράτου (42MW). Στο σύνολό του, το χαρτοφυλάκιο αυτό της εταιρείας έχει προϋπολογισμό άνω των 170 εκατ. ευρώ.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά θεωρούνται ένας νεοαναδυόμενος «πράσινος» κλάδος, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα ότι δίνει τη δυνατότητα αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ χωρίς τη δέσμευση χερσαίων εκτάσεων. Ακόμη καλύτερα, η τοποθέτηση των πάνελ μειώνει την εξάτμιση νερού, τα οποία παράλληλα παράγουν περισσότερη «πράσινη» ενέργεια, συγκριτικά με τα χερσαία φωτοβολταϊκά, εξαιτίας του γεγονότος ότι χάρις στο νερό διατηρούνται σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

 

Πηγή:insider.gr