“Φουντώνει” η μάχη για το mega διαγωνισμό real estate στον Πειραιά – Οι διεκδικητές & οι ενστάσεις

17 Ιανουαρίου 2022, 10:20 | Ελληνική Οικονομία

“Φουντώνει” η μάχη για το mega διαγωνισμό real estate στον Πειραιά – Οι διεκδικητές & οι ενστάσεις

“Φουντώνει” η μάχη για το mega διαγωνισμό real estate στον Πειραιά, με δύο διεκδικητές να συνεχίζουν επίσημα στη διαδικασία ενώ ενστάσεις έχουν υποβληθεί από τον τρίτο συμμετέχοντα που αποκλείστηκε.

Ο λόγος για την πρόταση της AVAX και το νέο ακίνητο δίπλα στο Στάδιο Καραϊσκάκη, τα οποία απορρίφθηκαν από τη συνέχεια της διαδικασίας καθώς το συγκεκριμένο ακίνητο δεν πληρούσε όλα τα τυπικά κριτήρια για το κτίριο που τελικά θα επιλεγεί για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.

Ο λόγος αποκλεισμού αφορά την μεγαλύτερη απόσταση του ακινήτου από το λιμάνι του Πειραιά από αυτή που προβλέπεται στους όρους του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πλευρά της AVAX έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη σχετικά με τον αποκλεισμό της από την επόμενη φάση της διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, δεν ξεκίνησε, όπως προγραμματιζόταν, και η έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού με την αναλυτική αξιολόγηση των προσφορών και των ακινήτων που έχουν προταθεί σε αυτές.

Κανονικά η διαδικασία ήταν να ξεκινήσει την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ωστόσο δόθηκε παράταση στην έναρξή της χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Εκτιμάται ότι έως την έναρξη της φάσης αυτής θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο με την προσφυγή της AVAX που αναμένεται να εκδικαστεί, άνευ απροόπτου, στις 18 Φεβρουαρίου. Ανάλογα με τη δικαστική απόφαση θα κινηθεί και η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού.

Τα 2 υποψήφια ακίνητα

Οι δύο προτάσεις που συνεχίζουν στη διαδικασία, μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής της AVAX, είναι αυτή της Dimand, από μόνη της, και της BZPW.

Είχε απορριφθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόταση της AVAX Development για το ακίνητο στο οποίο σχεδιάζει, μέσω της εταιρείας 3V A.E., να αναγείρει νέα σύγχρονα κτίρια γραφείων στην έκταση ακριβώς δίπλα στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

H Dimand πρότεινε ακίνητο που βρίσκεται  κοντά στη μεγάλη ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου. Συγκεκριμένα, ακίνητο στη συμβολή των οδών Μεθώνης και Χαϊδαρίου στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, πολύ κοντά στο παλιό καπνεργοστάσιο του Παπαστράτου και το κολυμβητήριο.

Στην έκταση θα κτιστεί εξαρχής νέο κτίριο με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, συνολικής επιφάνειας 37.000 τετραγωνικών μέτρων, μαζί με την επιφάνεια 400 θέσεων στάθμευσης στα υπόγεια του νέου κτιρίου.

Η BZPW, μέσω της Golden Horizon Athens Investment I.K.E., από την πλευρά της κατέχει εδώ και χρόνια ένα ακίνητο – φιλέτο στον Πειραιά και πλέον βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί. Αφορά το κτίριο που στέγαζε την καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗ στις αρχές της Πειραιώς, στα Καμίνια.

Το συγκεκριμένο κτίριο κτίστηκε το 1937 και στην πρόταση προβλέπεται η πλήρης ανακαίνιση και αναδιαμόρφωσή του για τις ανάγκες του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά. Έχει συνολική επιφάνεια 29.000 τετραγωνικά μέτρα και θα διαθέτει και 80 θέσεις στάθμευσης.

Το προτεινόμενο τίμημα και για τα 2 ακίνητα που συνεχίζουν στη διαδικασία βρίσκεται στην περιοχή των 79 εκατ. ευρώ.

Οι προδιαγραφές του νέου ακινήτου

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το ακίνητο πρέπει να χωροθετείται:

κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, μετρό)

σε απόσταση 500μ έως 1.500 μέτρων από το λιμάνι του Πειραιά

κοντά σε μεγάλη οδική αρτηρία, που θα συνδέει το κτίριο εύκολα με το λιμάνι, την Αθήνα αλλά και τις εθνικές οδούς (προς Ελευσίνα και Λαμία)

Επιπλέον, το κτίριο θα πρέπει να πληροί, μεταξύ άλλων, και τις εξής τεχνικές προδιαγραφές:

ορόφους με ελάχιστο ύψος 3,8 μ. ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν εκεί αίθουσες δικαστηρίων

πάρκινγκ επιφάνειας τουλάχιστον 2.500 τ.μ.

δυνατότητα εξυπηρέτησης μεταγωγικών οχημάτων

χρήση διοίκησης – γραφείων

Το κτίριο που αναζητάται επίσης θα πρέπει να είναι αυτοτελές σε ένα ενιαίο οικοδομικό τετράγωνο.

Η χρηματοδότηση του έργου

Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 80.954.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί τόσο από ελληνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Συγκεκριμένα, το έργο έχει ήδη ενταχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα συνεισφέρει 63.810.000 εκ. ευρώ (δηλαδή το 80% σχεδόν του κόστους της επένδυσης).

Το υπόλοιπο των 17.144.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

 

Πηγή:bizness.gr