Πώς θα ξεκλειδώσουν κρίσιμα projects με ανεμογεννήτριες

17 Ιανουαρίου 2022, 11:33 | Ελληνική Οικονομία

Η δημιουργία ΑΠΕ, και κυρίως της αιολικής ενέργειας, στη χώρα μας «σκοντάφτει» πάντα σε τοπικές αντιδράσεις. Από το 1994 δεν υπήρξε αιολικό πάρκο, με τις γνωστές ανεμογεννήτριες, που να έγινε χωρίς να προηγηθούν εκδηλώσεις αντίστασης από κατοίκους ή οργανώσεις της περιοχής. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις, επιτυχημένες, αφού κατάφεραν να ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς.

Το γεγονός αυτό συνιστά τον μόνιμο «εφιάλτη» για κάθε σοβαρό επενδυτή που επιχειρεί να αναπτύξει ανάλογα έργα. Και οφείλεται, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ με σφαιρική γνώση του θέματος, στην έλλειψη διαχρονικά χωροταξικού σχεδιασμού, σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο αδειοδοτικό πλαίσιο.

Εδώ και δέκα χρόνια υφίστανται αιολικά εν δυνάμει έργα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, που έχουν εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ βεβαίωση παραγωγού ή άδεια παραγωγής, απλά, ως πρώτο βήμα. Είναι αποτυπωμένα ως κουκκίδες σε γεωπληροφοριακούς χάρτες, από τα οποία ζήτημα είναι, όπως λένε οι γνωρίζοντες, να ολοκληρωθεί το 5%. Αυτό, όμως, δεν το γνωρίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Που φοβούνται εύλογα, όπως αναγνωρίζεται, ότι θα πλημμυρίσει η χώρα με ανεμογεννήτριες. Και αντιδρούν γιατί πιστεύουν ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ γίνεται άναρχα.

Οι αντιδράσεις αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως ανέφεραν πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, είναι μειοψηφικές, αλλά δυναμικές. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει, όπως επισημαίνεται, ότι υπάρχει σιωπηρή πλειοψηφία που επιθυμεί αυτές τις επενδύσεις. Αντίθετα, πείθεται από κάθε τοπάρχη ή φορέα συμφέροντος, όπως αναφέρεται, που καθορίζουν τη στάση τους ανάλογα με το πώς η εκάστοτε επένδυση επηρεάζει τις υφιστάμενες σχέσεις εξουσίας τους.

Η κατάσταση αυτή, λένε οι ίδιες πηγές, χρειάζεται να διορθωθεί άμεσα, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Με τη θεσμοθέτηση χωροταξικού πλαισίου και την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης ΑΠΕ, δύο νομοθετήματα που αναμενόταν από το 2021 κι έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Έτσι, θα πάψουν να «σέρνονται» σχεδιασμοί δεκαετίας και θα είναι σε θέση να γνωρίζουν οι επενδυτές μέσα σε δύο-τρία χρόνια αν η επένδυση τους θα ολοκληρωθεί ή όχι. Προς αυτήν την κατεύθυνση εκτιμάται ότι οι εγγυητικές επιστολές που επιβλήθηκαν οδηγούν σε ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα.

Το χωροταξικό και η χωροθέτηση έργων ΑΠΕ θα πρέπει να οδηγούν σε πράξεις εφαρμοστέες. Το σημαντικότερο, όμως, επισημαίνεται, χρειάζεται να συνδυαστούν με την απλοποίηση της αδειοδότησης, ως ενιαίο πακέτο παρεμβάσεων, διαφορετικά δεν θα αρθεί κανένα πρόβλημα.

Κρίσιμο ζήτημα, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να καθιερωθεί η συνέχεια της διοικητικής μηχανής. «Δεν γίνεται να πήρες μία έγκριση και αν αλλάξει ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης ή ο υπάλληλος της τοπικής αρχής να ακυρωθεί. Χρειάζεται να διασφαλιστεί η θεσμική αδειοδοτική λειτουργία», τονίστηκε.

Με τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση εκτιμάται ότι θα απαντηθούν πειστικά οι ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό και η άμεση νομοθέτηση τους θεωρείται «στρατηγικό κλειδί» για την προώθηση του πράσινου μετασχηματισμού και στη χώρα μας. Παράλληλα, προτείνεται εκστρατεία ενημέρωσης, που θα εστιάσει στα οφέλη αυτού του μετασχηματισμού, όπως, το φθηνό ηλεκτρικό και βεβαίως να καταστεί σαφές ότι δεν θα γεμίσουν τα βουνά με ανεμογεννήτριες.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου

 

Πηγή:euro2day.gr