Οι κινεζικοί τεχνολογικοί «γίγαντες» ρίχνουν χρήμα στην αγορά των τσιπ - Η Meituan στηρίζει την startup Axera

17 Ιανουαρίου 2022, 15:49 | Διεθνείς Αγορές

Η κινεζική startup κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Axera συγκέντρωσε 800 εκατομμύρια γουάν (126 εκατομμύρια δολάρια) από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του «γίγαντα» διανομής τροφίμων Meituan, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας συνεχίζουν να διοχετεύουν χρήματα στην αγορά των ημιαγωγών.

Ο γύρος χρηματοδότησης περιελάμβανε μια σειρά επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Qiming Venture Partners. Η τελευταία άντληση κεφαλαίων λαμβάνει χώρα λίγους μόλις μήνες αφότου η Axera συγκέντρωσε ξανά χρήματα τον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών προς τις startup ημιαγωγών της Κίνας.

Το Πεκίνο έχει θέσει την ενίσχυση της αυτάρκειας καθώς και την έρευνα και ανάπτυξη ημιαγωγών ως κορυφαία προτεραιότητα, με τη βιομηχανία της χώρας να εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ξένη τεχνολογία. Τα τσιπ, τα οποία αφορούν τα πάντα, από smartphone μέχρι αυτοκίνητα, θεωρούνται στρατηγικά σημαντικά από τις κυβερνήσεις.

Ωστόσο, επί του παρόντος υπάρχει παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που προκαλεί έλλειψη προμήθειας ορισμένων καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων όπως οι κονσόλες παιχνιδιών.

Ροή κεφαλαίων στον χώρο των ημιαγωγών

Η εστίαση της κινεζικής κυβέρνησης στους ημιαγωγούς έχει ωθήσει τους τεχνολογικούς «γίγαντες» της χώρας να ρίξουν χρήματα στον χώρο.

Πέρυσι, η Tencent επένδυσε στην Enflame Technology με έδρα τη Σαγκάη. Η Tencent κυκλοφόρησε επίσης τρεις από τις δικές της μάρκες.

Μετά τη δημιουργία μιας αυτόνομης μονάδας τσιπ AI πέρυσι, η Baidu κυκλοφόρησε τη δεύτερη γενιά των ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά και ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba αποκάλυψε πρόσφατα ένα δικό του εξάρτημα σιλικόνης που συνδέεται με τους servers των data centers.

Ο «γίγαντας» παράδοσης τροφίμων Meituan είναι η τελευταία μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που επενδύει σε μια εταιρεία τσιπ με την υποστήριξη της Axera.

Τα προϊόντα της Axera επικεντρώνονται σε τσιπ AI για τον τομέα της όρασης υπολογιστών, ενός πεδίου της τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύει τους υπολογιστές να αντιλαμβάνονται και να ερμηνεύουν τον κόσμο μέσω της οπτικής, δηλαδή σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές μπορούν να αναλύσουν και να επεξεργαστούν μεγάλους αριθμούς εικόνων και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η αναγνώριση προσώπου. Αλλά αυτό απαιτεί μεγάλες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος που απαιτούν από εξειδικευμένα τσιπ όρασης υπολογιστή.

Η startup έχει λανσάρει δύο τσιπ από την ίδρυσή της τον Μάιο του 2019. Η Axera λέει ότι τα τσιπ της μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές όπως οι λεγόμενες έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα σπίτια. Τα κεφάλαια από το νέο γύρο χρηματοδότησης θα διατεθούν για την πρόσληψη ταλέντων και την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, σύμφωνα με την Axera.

 

Πηγή:insider.gr