Θετική συνεδρίαση, χωρίς ένταση και όγκο συναλλαγών

17 Ιανουαρίου 2022, 17:26 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Θετική υπήρξε η σημερινή συνεδρίαση, αλλά χωρίς να έχει ιδιαίτερη ένταση.

Εν τούτοις, για μία ακόμη φορά φάνηκε ότι, οι μετοχές, έχουν μία “προδιάθεση” ανόδου. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό. Και ενδεικτικό του ότι, η αγορά έχει αλλάξει επίπεδο (οι νεαροί το λένε “έχει αλλάξει πίστα”).

Κατά την άποψή μας, η αγορά σύντομα θα υπερβεί το επίπεδο των 1.000 μονάδων, αρκεί να υπάρξει μία ενθαρρυντική είδηση. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε είδηση που θα μπορούσε να συσχετίζεται με την οικονομία, με κάποια επενδυτική κίνηση, ή ακόμη και με το ζήτημα των αποτελεσμάτων των τραπεζών και της διανομής μερίσματος απ’ αυτές.

 

Αρνητικό στοιχείο της συνεδρίασης, ήταν η χαμηλή αξία συναλλαγών. Αυτή η μεγάλη διακύμανση της αξίας των συναλλαγών, είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα της χρηματιστηριακής μας αγοράς. Σε μία “συνηθισμένη” συνεδρίαση, η αξία των συναλλαγών κυμαίνεται μεταξύ των € 50 έως € 60 εκατομμυρίων. Αυτός είναι ο όγκος που θα πρέπει να μετράμε και να έχουμε υπόψη μας. Ο όγκος αυτός, είναι ακόμη χαμηλός. Και όσο είναι χαμηλός, η αγορά είτε θα πραγματοποιεί διακυμάνσεις, είτε θα αδυνατεί να κινηθεί ψηλότερα, είναι θα είναι “ευμετάβλητη”.

 

Δεν υπάρχει κάποια σαφής τάση στις διεθνείς αγορές.

Οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές σήμερα (Martin Luther King day - δείτε τις αργίες της αγοράς της Νέας Υόρκης, εδώ). Σε ημέρες αργίας των ΗΠΑ, συνήθως οι αγορές στον υπόλοιπο κόσμο παραμένουν ήρεμες και χωρίς μεγάλους όγκους συναλλαγών.

Μας αρέσει ιδιαίτερα που ο δείκτης Vix παραμένει κάτω από το 20 (δείτε εδώ). Υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποια “ορατή” νευρκότητα στις αγορές, ενώ πολλοί θα ανέμεναν ότι θα υπήρχε.

 

Υπενθυμίζουμε ότι, οι πτώσεις έρχονται μετά από κάτι ξαφνικό. Όσο, η μείωση της “ποσοτικής χαλάρωσης” και η συζήτηση για την άνοδο των επιτοκίων, δεν προκαλούν κάτι σημαντικά αρνητικό στις αγορές, σημαίνει ότι αυτές το έχουν αποδεχτεί και το έχουν ισορροπήσει. Για τη συμπεριφορά των αγορών, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού (εδώ).

Δεν είναι θετικές οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για “κορύφωση” της μετα-πανδημιακής ανόδου των οικονομιών. Εν τούτοις, δεν προβάλλεται κάτι ανησυχητικό.

Θετικό άρθρο για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά από μία δεκαετία πτώσης (δείτε εδώ - στην αγγλική γλώσσα).

 

Αλήθεια, τί θα πρέπει να εξετάζουμε στους ισολογισμούς των τραπεζών; Τα ίδια κεφάλαια (σχέση ιδίων κεφαλαίων προς κεφαλαιοποίηση) ή τα κέρδη (σχέση κερδών προς κεφαλαιοποίηση); Είναι ένα θέμα που μας είχε απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν. Θα επανέλθουμε εντός των ημερών.

 

Σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να προβληματιστούμε ποιά θα μπορούσε να είναι η αντίδραση των αγορών από μία πολεμική εξέλιξη στην Ουκρανία. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Ανάλογα με τις πραγματικές εξελίξεις, αλλά και τη ρητορική που θα αναπτυχθεί, θα μπορούσε να επιδράσει στις αγορές. Ίσως, το “ωστικό κύμα” φτάσει και μέχρι τα μέρη μας. Ως κρίσιμο διάστημα, αναφέρεται το διάστημα, από σήμερα, έως και τα μέσα Φεβρουαρίου. Όμως, σ αυτά τα πράγματα, ουδείς γνωρίζει.

 

 

Στα στοιχεία του “απόλυτου συστήματος” (εδώ), παρατηρούμε ότι, μετά και τη σημερινή άνοδό του, η καμπύλη του ΓΔ βρίσκεται υψηλότερα από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 κατά 6,37%. Η δε κλίση της καμπύλης είναι ανοδική. (Υπήρξε ένα ερώτημα συνδρομητή, για το πώς αντιλαμβανόμαστε την κλίση της καμπύλης - θα απαντηθεί αύριο).

Κατά τα φαινόμενα, για μία ακόμη φορά, το “απόλυτο σύστημα” λειτούργησε εξαιρετικά και για όσους είχαν ακολουθήσει άλλες παραλλαγές (κυρίως την παραλλαγή ΚΜΟ200-ΥΧ20, χωρίς να ενσωματώσουν τη 2η τροποποίηση)  και βρίσκονταν εκτός αγοράς μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ΓΔ πέτυχε νέο υψηλό κλείσιμο 20 ημερών, το 7ο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 7 συνεδριάσεων.

 

Από σήμερα ξεκινάμε μία ακόμη “κατηγοριοποίηση” και τακτοποίηση, τμήματος της ύλης μας. Η νέα σελίδα αφορά στις ερωτήσεις και τις απαντήσεις μας σε ερωτήματα συνδρομητών -δείτε την εδώ. Στο μενού του site, βρίσκεται ως “υποκατηγορία” της κατηγορίας του “Απόλυτου Συστήματος” - ακριβώς δίπλα απ’ αυτή, θα τη δείτε εάν ακουμπήσετε τον κέρσορα επάνω της.

Σας προτρέπουμε να υποβάλλετε ερωτήσεις. Εάν αυτές είναι γενικού ενδιαφέροντος, τις δημοσιεύουμε ώστε να τις διαβάζουν και άλλοι συνδρομητές.

 

Γιάννης Σιάτρας