Eurobank Equities: Οι 5+1 καταλύτες που θα απογειώσουν το ελληνικό Χρηματιστήριο

25 Ιανουαρίου 2022, 14:50 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών παρά το χθεσινό ισχυρό sell-off παραμένει η Eurobank Equities και βλέπει πληθώρα παραγόντων που θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις τους στο επόμενο διάστημα, ενώ αναμένει περαιτέρω re-rating και των τραπεζικών μετοχών.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, το 2021 ήταν ένα έτος αρκετά γεμάτο με γεγονότα, με διακυμάνσεις στην αντίληψη του ρίσκου από τους επενδυτές καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός για την πρόοδο του εμβολίου ακολουθήθηκε από ανησυχίες για τον πληθωρισμό, μια στροφή στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών (Fed) και τον αντίκτυπο από την παραλλαγή Όμικρον. Ως αποτέλεσμα, μετά από απόδοση 12% έως τα μέσα Μαΐου του 2021, οι ελληνικές μετοχές παρέμειναν σταθερές στο υπόλοιπο του έτους, επηρεασμένες από τη γενική διάθεση για de-risking  και ορισμένους ιδιόρρυθμους "αντίθετους ανέμους" (στέγνωμα ρευστότητας από κινήσεις άντληση κεφαλαίων και ομολογιακές εκδόσεις). Συνολικά, το ΧΑ έκλεισε τη χρονιά με συνολική απόδοση 12%, μια κάπως χαμηλή απόδοση στο πλαίσιο των κερδών άνω του 20% που κατέγραψαν αρκετές άλλες αγορές.

Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, παρά το χθεσινό sell-off, το 2022 ξεκίνησε με πολύ καλές επιδόσεις για το Χ.Α. με τους επενδυτές να επιθυμούν να αυξήσουν την έκθεση στην Ελλάδα. Η ελληνική αγορά επωφελήθηκε επίσης από το γενικότερο rotation στις μετοχές και τους κλάδους "αξίας", όπως φαίνεται από την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος σημειώνει κέρδη 9% από τις αρχές του έτους έναντι +2,4% για το σύνολο της αγοράς.

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η πορεία του X.A. τo 2022 είναι πιθανό να είναι κάπως ανώμαλη, δεδομένου του πιο περίπλοκου σκηνικού της πολιτικής, των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων και του επίμονου πληθωρισμού. Ωστόσο, τηρεί αρκετά εποικοδομητική στάση για την ελληνική αγορά, δεδομένων:

1) των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών (ΑΕΠ 4,5-5% το 2022) οι οποίες θα πρέπει να τροφοδοτήσουν αύξηση σε διψήφια ποσοστά στα EBITDA των μη χρηματοοικονομικών κλάδων το 2022-23,

2) της αναπτυξιακής ώθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας,

3) των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχετική βάση (στο 30% το discount των μη τραπεζικών μέτοχών έναντι των ευρωπαϊκών),

4) της χαμηλής τοποθέτησης των επενδυτών, και

5) της ορατής πορείας της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 12-18 μήνες, η οποία αναμένεται να βελτιώσει την αντίληψη ρίσκου για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι τράπεζες

Επιπλέον, όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, ο καταλύτης που ονομάζεται "τραπεζικός κλάδος" αποτελεί άλλο ένα ισχυρό όπλο για το Χ.Α. Μετά από μια χρονιά ορόσημο που χαρακτηρίστηκε από την αξιοσημείωτη πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών, αναμένετε η εστίαση να μετατοπιστεί στην κερδοφορία, με τις προοπτικές να φαίνονται αρκετά θετικές κατά την άποψη της Eurobank Equities.

Όπως σημειώνει, αναμένει μια σειρά σημαντικών θετικών ανέμων για τον κλάδο και συγκεκριμένα: α) τη μακροοικονομική ανάκαμψη που υποστηρίζεται από τις αποφάσεις της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και της ΕΚΤ, β) οι αναβαθμίσεις αξιολόγησης, γ) η πιθανή έναρξη της διαδικασίας εκ νέου ιδιωτικοποίησης για τον κλάδο από το ΤΧΣ, και δ) το διεθνές rotation σε μετοχές αξίας εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων. Έτσι, η χρηματιστηριακή διατηρεί μια εποικοδομητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένοντας ότι ο κλάδος θα οδηγηθεί σε re-rating κατά τη διάρκεια του έτους, δεδομένης της ελκυστικής αποτίμησης με τον δείκτη P/TBV στο 0,5x για το 2022.

Τα top picks

Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equities αναμένει ότι οι διακυμάνσεις στην αντίληψη κινδύνου θα δημιουργήσουν αρκετές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του έτους. Έχοντας επαναξιολογήσει τα top picks της, δίνει στο χαρτοφυλάκιό της μια προκυκλική κλίση προσθέτοντας τη μετοχή της Fourlis.

Συνολικά, σε αυτό το στάδιο συμβουλεύει την έκθεση στα ακόλουθα: 1) σε μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ), 2) σε μετοχές που σχετίζονται με την πολιτική που προσφέρουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση (ΔΕΗ, Mytilineos), 3) στις τράπεζες, εν όψει της ομαλοποίησης της κερδοφορίας, της πιστωτικής επέκτασης και της ακόμα ελκυστικής αποτίμησης (ΕΤΕ), και 4) τα stories του reopening της οικονομίας (ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Fourlis).

Eurobank Equities: Οι 5+1 καταλύτες που θα απογειώσουν το ελληνικό Χρηματιστήριο

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr