Το παρασκήνιο της συνάντησης J. Dimon με τους Έλληνες επιχειρηματίες και το ευρωπαϊκό σχέδιο της JP Morgan

28 Ιανουαρίου 2022, 09:45 | Η Άποψη των ΜΜΕ

Το παρασκήνιο της συνάντησης J. Dimon με τους Έλληνες επιχειρηματίες και το ευρωπαϊκό σχέδιο της JP Morgan

Σχέδια επέκτασης της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, με προοπτική να καταστήσει την Ελλάδα επιχειρηματικό κόμβο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, έχει η JP Morgan. Το μήνυμα αυτό μετέφερε στους Έλληνες επιχειρηματίες με τους οποίους συναντήθηκε χθες ο επικεφαλής της κορυφαίας αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Jamie Dimon, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με αφορμή το deal με την Viva Wallet.

Σε δείπνο στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, με την υποβλητική θέα του Ιερού Βράχου και του Παρθενώνα και με ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις να τον συνδέουν με τις ελληνικές του ρίζες, ο Jamie Dimon είχε συνδαιτυμόνες την ελίτ των Ελλήνων επιχειρηματιών. Το δείπνο ήταν κλειστό και από αυτό απουσίαζαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά και τραπεζίτες. Η λίστα των προσκεκλημένων περιελάμβανε τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα από το χώρο της βιομηχανίας, της τεχνολογίας, των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή κλάδων που όχι μόνο έχουν ισχυρή και διεθνοποιημένη παρουσία, αλλά αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στα επενδυτικά έργα που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα, μετασχηματίζοντας το παραγωγικό της μοντέλο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εύρους των έργων και των επενδυτικών ευκαιριών που διανοίγονται για τη χώρα μετά την πανδημική κρίση και με την τεράστια στήριξη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 (ΕΣΠΑ και Κοινή Αγροτική Πολιτική), καθώς και τους εναπομείναντες πόρους από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, τα αναπτυξιακά κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα την επόμενη επταετία θα προσεγγίσουν τα 80 δισ. ευρώ.

Η πρωτόγνωρη διαθέσιμη ρευστότητα για επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας, τα περιθώρια για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά και την υλοποίηση κομβικών μεταρρυθμίσεων, με καίριες μέχρι στιγμής την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου από τα κόκκινα δάνεια, το φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, επισημάνθηκαν από τον επικεφαλής της JP Morgan.

Είναι αυτά τα στοιχεία που, ιδίως μετά τις ανακατατάξεις που έφερε το Brexit, φέρνουν σε πολύ πλεονεκτική επενδυτική θέση την Ελλάδα, βάζοντάς την στο ραντάρ του κορυφαίου αμερικανικού επενδυτικού οίκου και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η επιλογή αυτή αποκτά ευρύτερη διάσταση όταν γίνεται από τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, με μετοχικό κεφάλαιο 294 δις. δολ., ενεργητικό 3,7 τρις.  δολ. και καθαρά έσοδα για το 2020 άνω των 29 δις. δολαρίων, η οποία ηγείται στην επενδυτική τραπεζική, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, στην εμπορική τραπεζική, στη διεκπεραίωση χρηματοοικονομικών συναλλαγών και στη διαχείριση κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα και έχοντας αποχωρήσει από τη Μεγάλη Βρετανία, η JP Morgan ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη συγχώνευση της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της σε μία ενιαία οντότητα με έδρα στην Γερμανία. Στόχος του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού είναι να καταστεί πιο ανταγωνιστικός, αφού μέσω της συγχώνευσης των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του θα γίνει ένας από τους πέντε μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στη Γερμανία και μεταξύ των 20 μεγαλύτερων υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι μετά τις συγχωνεύσεις των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, η συνολική κεφαλαιακή βάση της JP Morgan θα διαμορφωθεί στα 34 δισ. ευρώ.

Υπό το πρίσμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς του στην Ευρώπη, το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός της JP Morgan επιλέγει να επεκτείνει την  παρουσία του στην Ελλάδα λέει πολλά, τόσο για τις προοπτικές που διαβλέπει στη χώρα, όσο και για το ότι τις διαβλέπει πριν από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες...

Η επιχειρηματική διορατικότητα της JP Morgan και του επικεφαλής της Jamie Dimon είναι εμφανής και από τον τομέα μέσω του οποίου εισέρχεται δυναμικά στη χώρα μας: με την απόκτηση του περίπου 49% της Viva Wallet. «Νομίζω ότι η Viva είναι μία σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής που έχετε σε αυτή τη χώρα και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτυχθείτε. Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο», είχε πει νωρίτερα χθες στη συνάντησή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Jamie Dimon.

H Viva Wallet, μια εταιρεία με τεχνολογικό προβάδισμα, ένα software house με όλες τις αναγκαίες άδειες, που προσφέρει ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών πληρωμών στους εμπόρους, παρέχοντας τοπική υποστήριξη (localized support) σε καθεμία από τις 23 χώρες όπου δραστηριοποιείται, προσφέρει μοναδική πρόσβαση στην JP Morgan σε μια ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών με περισσότερους από 17 εκατομμύρια εμπόρους.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη στρατηγική μας επένδυση στην Viva Wallet προκειμένου να στηρίξουμε το όραμά της να ενισχύσει την ανάπτυξη και την καινοτομία στις πληρωμές στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο Global Head Πληρωμών της J.P. Morgan, Τάκης Γεωργακόπουλος, στην ανακοίνωση του deal με την Viva που ανέβηκε στο site της JP Morgan την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Η στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet ταιριάζει απόλυτα στον κλάδο Payments της J.P. Morgan που συνδυάζει εταιρικές υπηρεσίες ταμείου, εμπορική χρηματοδότηση, υπηρεσίες καρτών και εμπορικών υπηρεσιών, προκειμένου να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία πληρωμών σε πελάτες σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Η επιχείρηση  αποκάλυψε πρόσφατα την επωνυμία της για πληρωμές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Chase Payment Solutions, στις ΗΠΑ και η στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet θέτει τη βάση για την ανάπτυξη μελλοντικών διεθνών προϊόντων και υπηρεσιών σε ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας της και της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πελατών της διεθνώς και στην Ευρώπη, η επιχείρηση Payments της JP Morgan σύναψε πρόσφατα στρατηγική συνεργασία με την Volkswagen Financial Services AG, με στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο περίπου του 75% των πληρωμών μέσω της πλατφόρμας του κατασκευαστή αυτοκινήτων.

 

Πηγή:insider.gr