Shell: Σε υψηλό 7 ετών τα κέρδη – «Σωσίβιο» από τις τιμές πετρελαίου

03 Φεβρουαρίου 2022, 14:14 | Ξένες Εταιρίες

Shell: Σε υψηλό 7 ετών τα κέρδη – «Σωσίβιο» από τις τιμές πετρελαίου

«Σωσίβιο» στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου βρήκε η Shell Plc, η οποία είδε τα οικονομικά μεγέθη του δ’ τριμήνου του 2021 να εκτοξεύονται στα 6,39 δισ. δολάρια (το υψηλότερο επίπεδο από το 2014) από μόλις 393 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Την ίδια ώρα, οι ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε 8,2 δισ. δολάρια, ενώ το εταιρικό χρέος περιορίστηκε κατά 4,9 δισ. δολάρια και καθορίστηκε στα 52,6 δισ. δολάρια.

Οι επενδύσεις δε, στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου μειώθηκαν κατά 6,8%, με την παραγωγή να φθάνει στα 3,14 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

shell-se-ypsilo-7-eton-ta-kerdi-sosivio-apo-tis-times-petrelaioy0

Παρά το εν λόγω στοιχείο, όμως, η αισθητή αύξηση της τιμής του πετρελαίου, σε σχέση με την πανδημική περίοδο, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάκαμψη της κερδοφορίας, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η διοίκηση της Shell να επεκτείνει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 8,5 δισ. δολάρια. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για τη σταθερή διανομή μερίσματος ύψους 4% ετησίως.

Ας σημειωθεί ότι τα οικονομικά μεγέθη έρχονται μετά από ένα ταραχώδες 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ενεργειακός κολοσσός μετέφερε την έδρα του στο Λονδίνο, ενώ απάλειψε από την επίσημη ονομασία του τη φράση «Royal Dutch», αποκόβοντας κάθε δεσμό με την Ολλανδία.

 

Πηγή:moneyreview.gr