Οι αγορές προβλέπουν αύξηση του επιτοκίου του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, στο 5,0%, το Μάρτιο του 2023!

08 Φεβρουαρίου 2022, 11:53 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Οι αγορές προβλέπουν αύξηση του επιτοκίου του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, στο 5,0%, το Μάρτιο του 2023!

Η άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, όπως καταγράφεται κατά το τελευταίο διάστημα, είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο για την οικονομία και το Χρηματιστήριο.

Ένα μέρος της ανόδου, οφείλεται στη γενικότερη ανοδική τάση των επιτοκίων, διεθνώς, μετά τη “στροφή” που παρατηρείται στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών, σε όλο το κόσμο. Εν τούτοις, ειδικά για την Ελλάδα, η αύξηση των επιτοκίων, αντικατοπτρίζει και την αύξηση του “πολιτικού ρίσκου”, αφού είναι πλέον εμφανές πως, όποτε και αν πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές (το απώτερο συνταγματικό όριο είναι το καλοκαίρι του 2023), είναι πολύ πιθανό, η χώρα να βρεθεί σε μία κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας και ακυβερνησίας. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους για την "αδρανή" στάση των διεθνών οίκων αξιολόγησης, στο ζήτημα της αναβάθμισης της βαθμίδας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

 

Στον παρακάτω πίνακα, εμφανίζεται η εξέλιξη των προβλέψεων, της ευρύτερης αγοράς, για τη διαμόρφωση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε διάφορες χρονικές στιγμές στο μέλλον.

Είναι χρήσιμο να συγκρίνουμε τις προβλέψεις, σε σχέση με τη τρέχουσα (spot) τιμή.

Παράλληλα, είναι χρήσιμο να βλέπουμε την τάση των προβλέψεων. Μία υψωτική τάση, είναι μία αρνητική εξέλιξη και σημαίνει επιδείνωση των προβλέψεων για την εξέλιξη του πληθωρισμού, αλλά και της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης. Μία πτωτική τάση, είναι θετική εξέλιξη.

 

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

 

Δείτε το διάγραμμα σε περιβάλλον ιστοσελίδας, εδώ.

 

Από τον πίνακα και το διάγραμμα που ακολουθεί, παρατηρούμε τη ραγδαία αύξηση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου κατά τον τελευταίο μήνα. Παρατηρούμε όμως και τη δραματική εξέλιξη των προβλέψεων, με βάση τις οποίες, εκτιμάται ότι, σε ένα χρόνο (Μάρτιος του 2023), το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, θα ξεπερνά το 5,0%. Εάν η πρόβλεψη αυτή επαληθευθεί, θα συνιστά κάτι ιδιαίτερα αρνητικό για την οικονομία και θα προκαλέσει προβλήματα και στο Χρηματιστήριο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τις τελευταίες 5 εβδομάδες, η άνοδος του επιτοκίου, ήταν πολύ ταχύτερη απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί. Δηλαδή, ενώ στις 5/1/2022, η πρόβλεψη για το επιτόκιο του 10ετούς κατά το μήνα Ιούνιο 2022, ήταν 1,974%, διαπιστώνουμε ότι, το επίπεδο αυτό, έχει ήδη ξεπεραστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου (τιμή spot της 7/2/2022: 2,315%). Η εξέλιξη αυτή, κατά τη χθεσινή μέρα, προκάλεσε πτώση στο Χρηματιστήριο, αλλά και επιφυλάξεις για την περαιτέρω πορεία του.

 

Μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά την εξέλιξη των προβλέψεων για το 10ετές ελληνικό ομόλογο (εδώ) και το 5ετές (εδώ).

 

Δείτε τη κεντρική σελίδα των στατιστικών του eurocapital.gr - εδώ