Real Estate: Υπερδιπλασιάστηκαν τα χρυσά deals – Άλλαξαν χέρια ακίνητα 40 δισ. δολαρίων

10 Φεβρουαρίου 2022, 11:18 | Αγορά Ακινήτων

Οι πλούσιοι, οι οποίοι έγιναν πλουσιότεροι μέσα στην πανδημία, φαίνεται ότι επέλεξαν να δαπανήσουν τα χρήματά τους στην αγορά ακινήτων. Και συγκεκριμένα, στην αγορά των πολυτελών ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2021 άλλαξε χέρια ακίνητη περιουσία, αξίας άνω των 40 δισ. δολαρίων, σε τιμές τουλάχιστον 10 εκατ. δολαρίων ανά αγοραπωλησία. Αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με έκθεση της Compass Inc, είναι υπερδιπλάσιος (112%) σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2020.

Συνολικά, μάλιστα, το προηγούμενο έτος έλαβαν χώρα περισσότερες από 2.300 αγοραπωλησίες «ακριβών» (με τιμή άνω των 10 εκατ. δολαρίων) ακινήτων. Μόνο στην Long Island της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, πέντε ακίνητα πουλήθηκαν έναντι του ποσού των 101 εκατ. δολαρίων.

Τα περισσότερα χρυσά deals σημειώθηκαν στο Λος Άντζελες, ενώ ακολούθησαν το Μανχάταν στη Νέα Υόρκη και η Palm Beach στη Φλόριντα.

Άλλωστε, με τις αγορές μετοχών να βρίσκονται σε αχαρτογράφητα υψηλά επίπεδα (παρά τη διόρθωση του Ιανουαρίου) και τα επιτόκια να παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα (τουλάχιστον έως τώρα), τα τελευταία δύο χρόνια αποδείχθηκαν χρυσοφόρα για το πλουσιότερο 0,1% του πληθυσμού.

Οι αγοραπωλησίες πολυτελών σπιτιών ενισχύθηκαν δυναμικά, καθώς το real estate αποτέλεσε ένα ασφαλές καταφύγιο έναντι του ενισχυόμενου πληθωρισμού για πολλούς δισεκατομμυριούχους.

Και παρά την προοπτική σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και την πρόσφατη μεταβλητότητα των αγορών, ο αριθμός των deals εμφανίζει απειροελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης.

«Πολλοί βλέπουν στο πολυτελές real estate ένα ασφαλές καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού» επιβεβαιώνει ο Carl Gambino της Compass.

 

 

Πηγή:moneyreview.gr