ΕΦKΑ: Αλλάζει εκ βάθρων με ιδιώτες μάνατζερ και πριμ παραγωγικότητας

14 Φεβρουαρίου 2022, 10:30 | Δημόσια Διοίκηση

ΕΦKΑ: Αλλάζει εκ βάθρων με ιδιώτες μάνατζερ και πριμ παραγωγικότητας

Την τοποθέτηση στελεχών από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε διευθυντικές θέσεις του ΕΦΚΑ, την καταβολή πριμ παραγωγικότητας μέχρι 7.800 ευρώ τον χρόνο στους εργαζομένους καθώς και τη δημιουργία νέας αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου) για την εξέταση των καταγγελιών ασφαλισμένων προβλέπει – μεταξύ άλλων – το σχέδιο νόμου για τον ΕΦΚΑ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα:

Πρόσληψη γενικών διευθυντών

Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης γενικών διευθυντών και διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόσληψη θα γίνεται με διαφανείς διαδικασίες (δημόσια προκήρυξη με απόφαση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ), σύμπραξη του ΑΣΕΠ και κίνητρα προσέλκυσης με στόχο την ανανέωση στα ανώτερα κλιμάκια με υψηλού επιπέδου στελέχη, ικανά να ανταποκριθούν στα μεγέθη του οργανισμού και στις προκλήσεις του μετασχηματισμού του.

Μπόνους στους εργαζομένους του e-ΕΦΚΑ

Πριμ παραγωγικότητας που μπορεί να αγγίξει και τα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά, ξεκινώντας από τις λειτουργίες της  και εξυπηρέτησης των πολιτών, αναμένεται να χορηγείται στους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους ανάλογα με τις ανάγκες ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα.

Η κάθε Γενική Διεύθυνση θα θέσει τους στόχους της και τα μπόνους και στη συνέχεια θα εξεταστούν από το ΔΣ του e-ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε τη χορήγηση μπόνους, που στην περίπτωση των υπαλλήλων του Ταμείου ανέρχεται έως και 450 ευρώ μεικτά, επιπλέον του μισθού, ενώ για τους διευθυντές φθάνει και τα 600 ευρώ. Πρόκειται για εργαζομένους στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Τηλεφωνικά που λειτουργεί στον ΕΦΚΑ και στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και Άλλων Μορφών Επικοινωνίας.

Καταγγελίες

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.200 καταγγελίες πολιτών που αφορούν εργαζομένους και Γενικές Διευθύνσεις για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για τη διευθέτηση ζητημάτων τους. Πλέον οι καταγγελίες θα εξετάζονται από την αυτοτελή Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου).

Η Μονάδα θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων) και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Αν με το πόρισμα της Μονάδας διαπιστώνεται η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, τότε ο επικεφαλής της Μονάδας θα παραγγέλλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, που θα είναι δεσμευτική για τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Πειθαρχικές διαδικασίες

Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα δύο έτη. Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε έναν μήνα (αντί τριών μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε έναν μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί δύο μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου υπουργείου και θα περατώνονται σε έναν μήνα.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ θα συγκροτείται από τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μόνιμος υπάλληλος εκτός υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), χωρίς συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ. Θα είναι αρμόδιο για όλες τις υποθέσεις που εκκινούν μετά τη δημοσίευση του νόμου και για τις εκκρεμείς διαδικασίες, εφόσον δεν έχουν εισαχθεί προς κρίση.

Προμήθειες

Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλωσίμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.). Στην ίδια λογική της αύξησης της ταχύτητας και της ευελιξίας καταργούνται μια σειρά από διατάξεις που προβλέπουν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ (έγκριση για τη σκοπιμότητα ανάθεσης υπηρεσιών μηχανοργάνωσης, εργασιών συντήρησης κ.λπ.) και παρεμποδίζουν τη δράση της διοίκησης.

Ακίνητη περιουσία

Προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Ηλίας Γεωργάκης

 

Πηγή:ot.gr