ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑ ΑΒΕΣΕ

16 Φεβρουαρίου 2022, 13:40 | Χ&Α - 237

ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑ ΑΒΕΣΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑ ΑΒΕΣΕ

 

(Σύμβολο: ΜΑΣΟΠ) Ιδρύθηκε το 2002, είναι θυγατρική εταιρία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και εδρεύει στην Καλλιμασιά του Δήμου Χίου. Εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά στις 28 Φεβρουαρίου 2008. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρίας, είναι η επεξεργασία και η εμπορία μαστίχας και προϊόντων αυτής. Η εταιρία, πέραν από την συμμετοχή της στην εγχώρια αγορά, έχει επεκταθεί και σε αγορές του εξωτερικού, όπως  Κύπρο, Νέα Υόρκη, Γαλλία και Σαουδική Αραβία. Στην ελληνική αγορά αποτελεί τον αποκλειστικό διανομέα των προϊόντων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Οι κυριότερες εξελίξεις κατά την προηγούμενη διετία ήταν: Η ολοκλήρωση επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση της παραγωγικής μονάδας και η προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού (εδώ), η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών καταστημάτων, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, η απόκτηση του 100% της Παραδοσιακά Προϊόντων Ελλάδας ΕΠΕ και η λήψη δανείου € 2 εκατομμυρίων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

 

Άποψη: Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Χρηματιστήριο, η εταιρία δεν εμφάνισε αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης. Το περιθώριο μικτού κέρδους, παραμένει χαμηλό (γύρω από το 26%) και φθίνον. Παράλληλα, οι δαπάνες λειτουργίας αποτελούν περίπου το 25% των πωλήσεων, εξέλιξη που “εξαφανίζει” τα μικτά κέρδη.

Η εταιρία εμφανίζει μικρή και ήπια ανοδική κερδοφορία από το 2013 και μετά, με εξαίρεση το 2020, όπου η καθαρή κερδοφορία έφτασε τις € 49 χιλιάδες έναντι € 230 χιλιάδες το 2019.  Κατά την περίοδο από το 2013 έως το 2019, το καθαρό περιθώριο κέρδους ήταν μεταξύ του 1,5% και 2,2%, ενώ το 2020, διαμορφώθηκε καθαρό περιθώριο κέρδους 0,59%. Θετικό είναι το στοιχείο ότι, η εταιρία δεν έχει πρόβλημα δανεισμού.

Με δεδομένη τη συνεταιριστική φύση της μητρικής της εταιρίας, εκτιμούμε ότι περιορίζεται η δυνατότητα (και ίσως και η ικανότητα) της εταιρίας για νεωτερισμούς και εξάπλωση σε νέα πεδία ενδιαφέροντος. Η εταιρία αναφέρει ότι σχεδιάζει την κυκλοφορία νέων προϊόντων, ενώ παράλληλα δρομολογούνται μια σειρά από νέες συνεργασίας που αφορούν τον τομέα της διατροφής αλλά και παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα, εδώ.

Κατά την άποψή μας, η μετοχή της, η οποία έχει και σοβαρό πρόβλημα εμπορευσιμότητας, δεν παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Δείτε τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, εδώ. Δείτε το διάγραμμα σύγκρισης της πορείας του Γενικού Δείκτη και της μετοχής, εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ