FRIGOGLASS: Στο δ΄τρίμηνο του 2022 θα λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ρουμανίας

16 Φεβρουαρίου 2022, 11:20 | Χ&Α - 237

FRIGOGLASS: Στο δ΄τρίμηνο του 2022 θα λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ρουμανίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRIGOGLASS

 

Στο δ΄τρίμηνο του 2022 θα λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ρουμανίας

 

Στα € 42 εκατομμύρια, ανήλθε το ποσό της αποζημίωσης για την πυρκαγιά που σημειώθηκε στο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων στην Ρουμανία. Σε συνέχεια της υπογραφής της συμφωνίας, η Frigoglass έλαβε € 10 εκατ. από το συνασφαλιστικό σχήμα, με το συνολικό εισπραχθέν ποσό να ανέρχεται στα € 25 εκατομμύρια (είχε λάβει τα πρώτα € 15 εκατ. το Σεπτέμβριο του 2021). Η καταβολή του εναπομείναντος ποσού των € 17 εκατ. υπόκειται στην τεκμηρίωση για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη φάση ανακατασκευής του κτιρίου και τις αγορές εξοπλισμού. Η ασφαλιστική αποζημίωση που σχετίζεται με τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας (business interruption) βρίσκεται υπό εκτίμηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες. (εδώ)

Στο άκουσμα της είδησης, η μετοχή εκτοξεύτηκε, κλείνοντας με αύξηση 13,58%, στα € 0,1840, ενώ την προηγούμενη ημέρα, η ΦΡΙΓΟ είχε σημειώσει άνοδο +4,52%.

Κατά το διάστημα από την πυρκαγιά και μετά, η διοίκηση φρόντισε να καλύψει την ζήτηση από το εργοστάσιο της Ρουμανίας, μέσω του εργοστασίου της Ρωσίας, ενώ στις αρχές του Οκτωβρίου, κατάφερε να λειτουργήσει μια γραμμή συναρμολόγησης, ξανά, στην Ρουμανία, η οποία θα ενισχύσει την παραγωγή το 2022.

Όπως έχει ενημερώσει η διοίκηση, οι κατασκευαστικές εργασίας, για το εργοστάσιο της Ρουμανίας, αναμένεται να ξεκινήσουν, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου. Με βάση αυτό το πρόγραμμα, η διοίκηση εκτιμά ότι το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία κατά το δ΄ τρίμηνο του έτους. Συνεπώς, θα περιμένουμε να δούμε την συνεισφορά του στα μεγέθη της εταιρίας, το 2023.

Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, λόγω μεγέθους της “συγγενικής” σχέσης που έχει  με τον πανίσχυρο όμιλο της Coca Cola ΕΕΕ, η εταιρία συνιστά μία ιδιόμορφη περίπτωση.

Η εταιρία αντιμετώπισε προβλήματα στο παρελθόν, τα οποία σήμερα δείχνει να ξεπερνά. Η πορεία των μεγεθών της, είναι ικανοποιητική. Για τη χρήση του 2021, εκτιμούμε ότι θα εμφανίσει αύξηση πωλήσεων κατά 10% περίπου (στα € 365 εκατομμύρια), ενώ εκτιμούμε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης κερδών, είναι υψηλές.

Η σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς των αναψυκτικών και των ποτών που πωλούνται σε ψυγεία, θα βοηθήσει στη βελτίωση των πωλήσεων και στη διετία 2022-2023. Παράλληλα, δε γνωρίζουμε με ακρίβεια το λογιστικό χειρισμό της αποζημίωσης που θα εισπράξει, αλλά εκτιμούμε ότι, μέρος αυτού, θα εμφανιστεί στη στήλη των έκτακτων κερδών, στον ισολογισμό του 2022. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πολύ πιθανό να καταγράψει αύξηση κερδών και κατά το 2022.


Η εταιρία εξακολουθεί να εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και ως εκ τούτου, η μετοχή της παραμένει σε καθεστώς “επιτήρησης”. Και κατά τα φαινόμενα, δύσκολα θα  μπορούσε να διορθώσει, με λογιστικό τρόπο, το θέμα αυτό, τουλάχιστον στα πλαίσια της επόμενης 2ετίας.

Μπορεί μία εταιρία, σε καθεστώς επιτήρησης, να διακριθεί; Σίγουρα, η κατάσταση αυτή συνιστά ένα σοβαρό μειονέκτημα, αφού δε μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια θεσμικών επενδυτών, ενώ υπάρχουν δυσχέρειες και λόγω της μη συνεχούς διαπραγμάτευσης της μετοχής της. Όμως, εκτιμούμε πως, αν η εταιρία κατορθώσει να έχει βελτίωση στα οικονομικά της μεγέθη, η μετοχή της θα μπορέσει να πετύχει ικανοποιητική απόδοση, παρά το πρόβλημα της “επιτήρησης”.

Από την πλευρά μας, θα διατηρήσουμε τη θετική άποψη που εκφράζουμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της.

 

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ