Περισσότερες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Ιανουαρίου / Φεβρουαρίου 2022

16 Φεβρουαρίου 2022, 15:50 | Χ&Α - 237

 

Τεύχος 237 - Φεβρουάριος 2022

 

Ελληνική Οικονομία

 

Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022

 

 

11/2/2022

 

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της ΕΚΤ για τις αγορές ελληνικών ομολόγων το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, καθώς παρά το σταθερό ρυθμό αγορών που διατήρησε οι αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων εκτινάχθηκαν, πολύ περισσότερο από τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών, όπως καταδεικνύον άλλωστε και στα spread. Στα 36,8 δισ. ευρώ ανήλθε η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που είχε αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως και τις 22 Ιανουαρίου 2022. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, στο δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, αγοράστηκαν από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ.(εδώ)

 

Τον κίνδυνο απώλειας αγορών και αύξησης των τιμών από τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους ενέργειας, των πρώτων υλών, των ενδιάμεσων προϊόντων και του κόστους μεταφοράς στη βιομηχανία επισημαίνει έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στην οποία συμμετείχε ένα δείγμα 142 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της μεταποίησης και διεξήχθη το διάστημα από 25 Ιανουαρίου μέχρι και 7 Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με την έρευνα, το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%.(εδώ)

 

'Ανοδο παραγωγής κατέγραψε το 2021 η ελληνική ασφαλιστική αγορά. Σύμφωνα με την έρευνα για την "Παραγωγή Ασφαλίστρων 2021" της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στο 12μηνο του 2021 ανήλθε στα 4.263.969.897,13  ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 7,7% σε σχέση με το 2020.  Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις σχετικά με την πορεία των κλάδων. Οι ασφαλίσεις Ζωής αυξήθηκαν κατά 10% και έφτασαν στα 2.000.505.146,76  ευρώ, οι ασφαλίσεις κατά ζημιών εμφάνισαν άνοδο 5,7% με την παραγωγή ασφαλίστρων να ανέρχεται στα 2.263.464.750,37 ευρώ, ενώ στους υποκλάδους της αστικής ευθύνης οχημάτων εμφανίζεται μείωση 1% και στους λοιπούς κλάδους Ζημιών εμφανίζεται αύξηση 9,1%.(εδώ)

 

Τη σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, με τίτλο «Εταιρία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει σήμερα το ταμείο, προβλέπει διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει σήμερα 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων και προσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα.(εδώ)

 

Τη μεγαλύτερη αύξηση χρήσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη είχε η Ελλάδα το 2021, ακριβώς την περίοδο που σημείωνε αλματώδη άνοδο η τιμή του αερίου. Η αύξηση αυτή ήταν συνέπεια της ανάλογης μείωσης στη χρήση του λιγνίτη. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν εκτιμά ότι και το 2022 θα διατηρηθούν οι «τσουχτερές» τιμές στην ενέργεια.  Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Georg Zachmann, ειδικού στην αγορά ενέργειας του Ινστιτούτου Bruegel, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα η χρήση του λιγνίτη έπεσε κατά 5%, ενώ παράλληλα το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά το ίδιο ακριβώς ποσοστό μέσα στο 2021, σε μία χρονιά που το φυσικό αέριο κατέγραψε ράλι τιμών.(εδώ)

 

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική μόδα φαίνεται πως «κερδίζει» καταναλωτές στην Ισπανία, με ολοένα περισσότερα φορτία ελληνικών ρούχων να περνούν, παρά την πανδημία, τα ισπανικά σύνορα και να πωλούνται ιδίως σε τουριστικές περιοχές και μικρές πόλεις. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), Θεόφιλος Ασλανίδης οι ελληνικές εξαγωγές ένδυσης στη χώρα, «έφτασαν στα 43 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 25 εκατ. ευρώ και 19 εκατ. ευρώ αντίστοιχα κατά τα προπανδημικά 2018 και 2017, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat». (εδώ)

 

9/2/2022

 

Με την συμμετοχή των μεγάλων κατασκευαστικών Ομίλων και συμπράξεις - έκπληξη ξεκινούν οι διαγωνισμοί εντός των επόμενων ημερών, για 4 μεγάλα οδικά έργα της χώρας. Πρόκειται για την την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, τη σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με τον ΠΑΘΕ, το Μπράλος – Άμφισσα και το Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος του ΒΟΑΚ, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Για τις 15 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για το οδικό έργο Μπράλος-Aμφισσα, προϋπολογισμού 285 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

Τις επιπτώσεις των ενεργειακών τιμών προσπαθεί να αναλύσει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, παραπέμποντας στην αύξηση του κόστους μεταφορών και παραγωγής, η οποία κατ’ επέκταση συνεπάγεται ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Ενδεικτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψη για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας σε 4,4% το 2022, μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη, αφενός λόγω του αρνητικού αντικτύπου της μετάλλαξης Όμικρον, αφετέρου λόγω της αβεβαιότητας για την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.(εδώ)

 

Οι εισπρακτικοί στόχοι για τη φετινή χρονιά, αν και δεν έχουν προσαρμοστεί στις ανεπισήμως αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, παραμένουν εξαιρετικά φιλόδοξοι δεδομένων των συνθηκών και η αποστολή για τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μόνο εύκολη δεν είναι αν λάβει κανείς υπόψιν ότι πρέπει να εισπραχθούν άμεσοι κι έμμεσοι φόροι 48,1 δις ευρώ.Η «έκρηξη» του ΑΕΠ το 2021- ενδεχομένως πάνω από 9%- έδωσε άλλον «αέρα» στη φετινή χρονιά και είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών «πατώντας» πάνω στα προκαταρκτικά στοιχεία, που «φωτογραφίζουν» ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5,5%, «δέσμευσε» με το… καλημέρα περί τα 350 εκ ευρώ από το «καλάθι» των φορολογικών εσόδων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μείωση του νέου ΕΝΦΙΑ κατά 13%.(εδώ)

 

8/2/2022

 

Τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εισοδήματος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε 5% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε 0,2%. Η μεγαλύτερη αύξηση του εισοδήματος σημειώθηκε στην Αυστρία (8,6%), ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Αυστραλία (4,4%), η Πολωνία (3,7%) και η Ολλανδία (3%). Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε επίσης αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 1% στις χώρες του ΟΟΣΑ. (εδώ)

 

Το πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν… επιτρέπει την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Για πρώτη φορά από το 1997 που μπήκε στον δημόσιο διάλογο η έννοια του ΦΜΑΠ, φτάσαμε τώρα πολύ κοντά στο να μην φορολογούνται οι ιδιοκτήτες βάσει της αθροιστικής αξίας των ακινήτων τους αλλά για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Φαίνεται όμως ότι ούτε τώρα θα γίνει το βήμα. Ναι μεν το νομοσχέδιο του νέου ΕΝΦΙΑ που θα έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, ωστόσο, με την επιβολή του νέου «μικρού ΦΜΑΠ» για τα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ αλλά και με την αντιστροφή των εκπτώσεων φόρου που προβλέπει η νομοθεσία –αντιστροφή σημαίνει ότι οι ελαφρύνσεις θα γίνουν επιβαρύνσεις ανάλογα με το άθροισμα της περιουσίας- η ΑΑΔΕ θα εξακολουθήσει και να μετράει την αθροιστική αξία των ακινήτων του καθενός και να υπολογίζει φόρο βάσει αυτής της αξίας. (εδώ)

 

Ορατές εξακολουθούν να είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις αερομεταφορές, με τη συνολική επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» να καταγράφει απώλειες 44,5% σε σχέση με το 2019 και να μεγαλώνει εκ νέου η «ψαλίδα» από τη συγκεκριμένη χρονιά, μετά τον περιορισμό της κατά τους τελευταίους μήνες του 2021, Αιτία η μετάλλαξη Ομικρον.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον πρώτο μήνα του 2022 η επιβατική κίνηση εσωτερικού του αεροδρομίου διαμορφώθηκε σε 286 χιλιάδες και εμφανίστηκε μειωμένη κατά 36,3% σε σχέση με την κίνηση του Ιανουαρίου του 2019. Αντίστοιχα, η διεθνής επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 486 χιλιάδες, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη υστέρηση που διαμορφώθηκε στο 48,4% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα. (εδώ)

 

«Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να αποπληρώσει τις εναπομένουσες πιστώσεις του ΔΝΤ, αποδεικνύοντας ότι η εποχή της κρίσης έχει οριστικά παρέλθει», γράφει η Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Πρόωρη αποπληρωμή».Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει: «Μέχρι τέλη Μαρτίου η Αθήνα θέλει να αποπληρώσει τα χρέη στο ΔΝΤ. Πρόκειται για πιστώσεις 1,8 δις ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να αποπληρωθούν μέχρι το 2024. Εκτός αυτού μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου ο Χρήστος Σταϊκούρας προτίθεται να αποπληρώσει άλλα 5,3 δις ευρώ που υπό κανονικές συνθήκες θα αποπληρώνονταν μέχρι του χρόνου. Η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει 7,1 δισ. ευρώ διότι διαθέτει ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. (εδώ)

 

Ιστορικό υψηλό κατέγραψαν οι συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω της ΔΙΑΣ Α.Ε. το 2021, οι οποίες ανήλθαν σε 330 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 13% σε ετήσια βάση. Σε όρους αξίας, ανήλθαν σε 344 δισ. ευρώ -ποσό διπλάσιο από το ΑΕΠ της χώρας για το 2020 και ιστορικό ρεκόρ στα 32 έτη λειτουργίας του εγχώριου συστήματος πληρωμών.Από το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος μέσω της ΔΙΑΣ, το 85,5% αντιστοιχεί σε μεταφορές πίστωσης, στις οποίες περιλαμβάνονται διατραπεζικά εμβάσματα (αύξηση 24%), άμεσες μεταφορές πίστωσης (αύξηση 65%), εισπράξεις (αύξηση 12%) και πληρωμές (αύξηση 9,7%) φορέων Δημοσίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων. (εδώ)

 

Εισήλθε στο ελληνικό τουριστικό real estate μεγάλος όμιλος της Ουγγαρίας, που απέκτησε γνωστό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για την ουγγρική εταιρία ακινήτων Indotek Group που εξαγόρασε το ξενοδοχείο Oscar Hotel Athens κοντά στο Σταθμό Λαρίσης. Το ξενοδοχείο αποκτήθηκε από τους Ούγγρους μετά από πλειστηριασμό της Εθνικής Τράπεζας με την Indotek να πλειοδοτεί με το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν και η τιμή εκκίνησης. Το ξενοδοχείο 3 αστέρων Oscar βρίσκεται στην οδό Φιλαδελφείας 25 και Σάμου, στην περιοχή κοντά στο Σταθμό Λαρίσης, και είχε ανακαινιστεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. (εδώ)

 

Ο «υπόγειος» πόλεμος των «γερακιών» και των «περιστεριών» στην ΕΚΤ για το αν και πότε θα μπει τέλος στην επεκτατική νομισματική πολιτική και την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από μια δεκαετία, έχει παράπλευρες απώλειες. Τα ομόλογα της Περιφέρειας «βούτηξαν», οι αγορές ανασυντάσσονται κι όσο κι αν πολλοί επισημαίνουν ότι η αντίδραση είναι υπερβολική, η ουσία είναι πως η περίοδος των χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων, βαίνει προς το τέλος της.Η Ελλάδα τηρώντας το αρχικό χρονοδιάγραμμα έκανε ήδη την πρώτη φετινή έξοδο και πρόλαβε να αντλήσει 3 δις ευρώ με «τσιμπημένο» επιτόκιο σε σχέση με τα όσα είχε συνηθίσει την τελευταία διετία, αλλά μάλλον απολύτως συμβατό με τη νέα εποχή που ξημερώνει. (εδώ)

 

7/2/2022

 

Τη στιγμή που η πανδημία οδήγησε σε «βουτιά» των επενδύσεων στην Ευρωζώνη, ένας παράγοντας που εξηγεί και την πολύ πιο αδύναμη και αργή ανάκαμψη του ΑΕΠ της περιοχής σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα, ο άλλοτε ουραγός των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεχωρίζει με τις επιδόσεις της, σημειώνοντας τη διετία 2020-2021 τη μεγαλύτερη αύξηση σε όρους ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Και η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη πιο έντονα την προσεχή πενταετία, χάρη στην ώθηση που θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.(εδώ)

 

Το άνοιγμα της αγοράς διμερών συμβολαίων, και μάλιστα με όρους που θα δεσμεύουν τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ότι ένα μέρος της ισχύος από τα νέα έργα θα κατευθύνεται στη βιομηχανία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας βλέπει θετικά εισηγήσεις που έχει δεχθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και άλλους φορείς για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για νέα έργα ΑΠΕ με ένα υβριδικό μοντέλο, που θα δημιουργήσει χώρο για τη σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών, όπως η βιομηχανία και οι προμηθευτές ρεύματος.(εδώ)

 

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις, θα έχουμε νέα από το μέτωπο της Κρήτης καθώς αναμένεται να αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος και στη ΣΔΙΤ του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Αξονα. Υπενθυμίζεται ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό υπέβαλε τελική δεσμευτική προσφορά μόνο ένα σχήμα, εκείνο των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ακτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat. Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία τμήματος του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από Χερσόνησο έως Νεάπολη που αναβαθμίζεται σε αυτοκινητόδρομο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 290 εκατομμύρια ευρώ, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να συνεισφέρει το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ. (εδώ)

 

Η Scope Ratings ολοκλήρωσε την επισκόπηση παρακολούθησης της Ελληνικής Δημοκρατίας (BB+/σταθερό- S-3/σταθερό) την 1η Φεβρουαρίου 2022 και εξηγεί ότι οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Ελλάδας με ΒΒ+/Σταθερό υποστηρίζονται από πολλαπλά πιστωτικά πλεονεκτήματα.Ο οίκος προβλέπει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 9,3% το 2021 από 8,6% που προέβλεπε πριν και φέτος εκτιμά αύξηση 4,4% το 2022 και 2,5% το 2023. Στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Δεκεμβρίου του 2021, ανακοινώθηκε ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) θα διακοπούν από το τέλος Μαρτίου 2022.(εδώ)

 

4/2/2022

 

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εταίρους της ευρωζώνης τους επόμενους δύο μήνες, αποπληρώνοντας το συνολικό υπόλοιπο των κεφαλαίων του ΔΝΤ που δανείστηκε για να αποτρέψει τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters. Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν στο πρακτορείο την Πέμπτη ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ δάνεια 1,8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.(εδώ)

 

Εφικτή την επιστροφή στα έσοδα του 2019 ήδη από το 2023 βλέπει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δε θα υπάρξει κάποια περαιτέρω δυσμενής εξέλιξη λόγω της πανδημίας. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό με άμεσα τουριστικά έσοδα, για πρώτη φορά πάνω από τα 18 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 18,18 δισ. ευρώ.(εδώ)

 

3/2/2022

 

Στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα €94,9 δισεκ. σε τρέχουσες τιμές, ενισχυμένο κατά €5,2 δισεκ. ή 5,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020 και κατά €3,5 δισεκ. ή 3,9% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο το 2019. Συνεπώς, σε όρους διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, οι απώλειες της πανδημίας σε αθροιστικό επίπεδο υπερκαλύφθηκαν. Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank Research και το ενημερωτικό σημείωμα «7 Ημέρες Οικονομία», την τρέχουσα περίοδο, ο βασικός παράγοντας που επιδρά αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, είναι οι πληθωριστικές πιέσεις.(εδώ)

 

Δανειακές συμβάσεις, ύψους από 1,2 – 1,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προγραμματίζουν να υπογράψουν μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους οι τράπεζες, με τις εκταμιεύσεις, ωστόσο, να υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. «Τα επίμαχα δάνεια αφορούν σε επενδύσεις, οι οποίες απαιτούν χρόνο για να υλοποιηθούν. Ενδεικτικά, ένα ξενοδοχείο θέλει μεταξύ 18 και 30 μήνες για να φτιαχτεί ή μία νέα γραμμή παραγωγής θέλει τουλάχιστον 12 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η υποδομή, να γίνει παραγγελία και στήσιμο της μηχανής κ.ο.κ.(εδώ)

 

Ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας, ανά ακίνητο και μόνον,  θα πληρώσουν από φέτος 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Ο ΕΝΦΙΑ …”δεν καταργείται” όπως πολλοί ίσως θα ήθελαν, αλλά μειώνεται 5 φορές περισσότερο από όσο αναμενόταν φέτος (350 αντί 70 εκατ. ευρώ) και γίνεται δικαιότερος, ενώ αλλάζει άρδην και ο “βαρύς και ασήκωτος” συμπληρωματικός φόρος που επί σχεδόν μια δεκαετία διέλυσε χιλιάδες νοικοκυριά. Επίσης αλλάζει ο τρόπος επιβολής, αλλά και ο τρόπος πληρωμής του φόρου ακινήτων. Αλλάζουν όμως και οι εκπτώσεις, με αποτέλεσμα ο φόρος να μειώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και εάν αντικειμενικές αξίες αυξάνονται!(εδώ)

 

2/2/2022

 

Την ολοσχερή αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου ομολογιακού της δανείου της ανακοίνωσε η Noval Property. Το δάνειο σχετίζεται με την αποπεράτωση κτιρίου γραφείων στο Χαλάνδρι, «THE BUTTERFLY». H αναχρηματοδότηση του έγινε από έσοδα του πράσινου ομολογιακού δανείου που εξέδωσε η εταιρία το Δεκέμβριο του 2021, το οποίο διαπραγματεύεται στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το ποσό της αναχρηματοδότησης ανήλθε στα 5,33 εκατ. ευρώ και  περιλαμβάνει κεφάλαιο και αναλογούντες τόκους εκτοκιστικής περιόδου λήξης 31.01.2022. Η εταιρία θα ενημερώσει το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων έως και την οριστική διάθεση αυτών.(εδώ)

 

Αμετάβλητα παρέμειναν τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) αμετάβλητοι παρέμειναν και οι συνολικοί όροι χορήγησης επιχειρηματικών δανείων, ενώ αυξήθηκε ως ένα βαθμό η συνολική ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια. Τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη.(εδώ)

 

Ανεβάζει ρυθμούς το «αιώνιο» έργο της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας – Περάματος. Δέκα χρόνια από την έναρξη του διαγωνισμού, μετά από 12 παρατάσεις και με τη διαδικασία να έχει παγώσει αρκετές φορές λόγω της έλλειψης μελετητικής ωριμότητας, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει βάλει πια σε τροχιά υλοποίησης το έργο που θα ενώσει τη Σαλαμίνα με το πολεοδομικό συγκρότημα της Αττικής, αναβαθμίζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού και της ευρύτερης περιοχής. Εντός του 2022, εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικά εμπόδια, θα αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος του έργου, αλλάζοντας επιτέλους πίστα σε έναν διαγωνισμό που έχει περάσει από σαράντα κύματα.(εδώ)

 

Ο υψηλότερος πληθωρισμός δημιουργεί πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα. Όμως μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στην ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ δημιουργώντας έτσι τα περιθώρια για στήριξη αυτών που θα πληγούν περισσότερο από το κύμα ανατιμήσεων: τα μεσαία και – κυρίως - τα χαμηλά εισοδήματα. Επίσης, ο πληθωρισμός είναι «καλό πράγμα» για μια χώρα με δημόσιο χρέος 355 δισ. ευρώ. Στο κλάσμα «χρέος προς ΑΕΠ» ο αριθμητής αυξάνεται πιο αργά από τον παρονομαστή και το κλάσμα μικραίνει.(εδώ)

 

Μακρύ δρόμο έχει ακόμη η αγορά ακινήτων ωσότου να επιστρέψει στα επίπεδα πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση του 2010. Η διαπίστωση αυτή, που βασίζεται στα στοιχεία της Eurostat για τις τιμές πώλησης και τα ενοίκια των κατοικιών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνει ότι τα ελληνικά ακίνητα παραμένουν από τα φθηνότερα, σε όλη την Ευρώπη, αποτελώντας «μαγνήτη» για τους ξένους επενδυτές. Ειδικότερα, η ελληνική αγορά ακινήτων εμφανίζει τη μεγαλύτερη υποχώρηση τιμών κατοικιών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.(εδώ)

 

Με τελικά επιτόκια που θα κριθούν από την πιστοληπτική διαβάθμιση και τις εξασφαλίσεις των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και από το εάν αυτές έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις και μέσω άλλων «εργαλείων» (π.χ. αναπτυξιακός νόμος), θα δοθούν από τις τράπεζες θα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι προσκλήσεις προς τους επενδυτές από τις τράπεζες αναμένονται μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα είναι έτοιμες να δεχτούν αιτήματα επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων. (εδώ)

 

Ρεκόρ 10ετίας στις επενδύσεις -και ύψος αυτών ακόμη και πάνω από 27 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2011-, τουριστικά έσοδα άνω των 15 δισ. ευρώ αλλά και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που θα ξεπεράσουν τα 76-77 δισ. ευρώ, ώστε να καταρριφθεί νέο ιστορικό υψηλό, θα «κυνηγήσει» η κυβέρνηση για φέτος. Στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου θα περιμένουν μερικές εβδομάδες ώστε να ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας μέσα στο 2021 και να καταστεί ευκολότερος ο επαναπροσδιορισμός των στόχων για το τρέχον έτος.(εδώ)

 

Με θετικούς οιωνούς παρά τα εξωγενή προβλήματα ξεκινά το 2022 για την ελληνική οικονομία. Mε βάση τις πρώτες ενδείξεις για την πορεία των εισπράξεων τον μήνα Ιανουάριο, διαφαίνεται ότι παρά την παράταση πληρωμών έως 4 Φεβρουαρίου, τα κρατικά έσοδα πήγαν καλά. Έτσι και ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με υπερείσπραξη, αλλά και ανάπτυξη υψηλότερη πέραν κάθε προσδοκίας, ενώ για το 2022 που μόλις ξεκίνησε, επιχειρήσεις και νοικοκυριά επιδεικνύουν σημαντικές αντοχές. «Κόντρα» σε ακρίβεια και πανδημία ανταποκρίνονται στα οικονομικά βάρη, που είναι η βάση προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να παρέμβει ξανά με επιπλέον μέτρα στήριξης ως το Πάσχα τουλάχιστον ή όσο απαιτηθεί, αλλά και για νέες έκτακτες ή μόνιμες φοροελαφρύνσεις, στους επόμενους μήνες και χρόνια.(εδώ)

 

Την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων στον Δήμο Καστοριάς στη Δυτική Μακεδονία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 0,5MW και αξίας περίπου 700.000 ευρώ χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου η εταιρία Trans Adriatic Pipeline AG (TAP AG) στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων. Το έργο πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Κορησού – Λιθιάς και Βασιλειάδας – Σταυροποτάμου – Μελισσοτόπου – Βέργας και θα ωφελήσει τους περίπου 2.000 κατοίκους των γειτονικών κοινοτήτων, όπως αναφέρει η εταιρία σε σχετική ανακοίνωση.(εδώ)

 

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για πέντε εκατομμύρια φορολογούμενους, ενσωμάτωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα και αύξηση του φόρου μόλις για το 6% των ιδιοκτητών ακινήτων προβλέπει η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ που παρουσίασε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 13% και εξουδετερώνει για 8 στους 10 φορολογούμενους τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Το 2022, το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.(εδώ)

 

1/2/2022

 

Στην δημοπράτηση ενός μεγάλου και σημαντικού έργου για τη Στερεά Ελλάδα, που αποτελεί χρόνιο και πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης, των φορέων και των πολιτών, προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για τον οδικό άξονα Λαμία - Καρπενήσι και ειδικότερα για τα τμήματα Σταυρός Λαμίας – Καστρί και Νεοχωράκι – σήραγγα Τυμφρηστού, συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων. Το έργο είναι προϋπολογισμού 100 εκατ ευρώ και ήδη οι προετοιμασίες προκειμένου ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα μέσα στο επόμενο διάστημα, προχωρούν.(εδώ)

 

Περισσότερο κεφαλαιουχικό ασφαλιστικό άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ολοκλήρωση του κτηματολογίου και πλήρη, ταχύτερη εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στο άμεσο μέλλον. Σε κείμενο εργασίας που υπογράφουν ερευνητές του Ταμείου εξετάζεται η δημιουργία του επενδυτικού κενού της ελληνικής οικονομίας που έφτασε το 10% του ΑΕΠ στα χρόνια της κρίσης, με αποκορύφωμα το 2019 όταν το ποσοστό επενδύσεων υποχώρησε στο 6% του ΑΕΠ που ήταν από τα χαμηλότερα του κόσμου.(εδώ)

 

Αύξηση 1,6% σημείωσαν οι ευρυζωνικές συνδέσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, φτάνοντας τις  4.338.095 (διείσδυση 40,5% στον πληθυσμό). Στην έκθεση της ΕΕΤΤ καταγράφεται επίσης αύξηση των γραμμών πρόσβασης σε δίκτυα NGA (New Generation Access).  Οι γραμμές πρόσβασης σε δίκτυα NGA που ανέπτυξαν οι εναλλακτικοί πάροχοι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 620.870 (μερίδιο 14,31% επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών) έναντι 472.613 στο τέλος του 2020, ενόσω το μερίδιο των γραμμών xDSL μέσω ΑΠΤΒ υποχώρησε στο 33,57% έναντι 36,85% στο τέλος του 2020.(εδώ)

 

31/1/2022

 

Φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας μεγάλος αριθμός διαγωνισμών για την κατασκευή της νέας γενιάς οδικών έργων με προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προσφορά υπέβαλε η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και την Intrakat. Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα είναι μήκους 22,5 χλμ., έχει προϋπολογισμό 360 εκατ. ευρώ, με τη σύμβαση να έχει διάρκεια 30 χρόνων, από τα οποία αντιστοιχεί σε μία τετραετία η κατασκευαστική περίοδος.(εδώ)

 

Διακοσάρισε το κοντέρ του χρέους το 2021 κάνοντας παράλληλα πρωταθλητισμό ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, όμως οι προβλέψεις των διεθνών και των εγχώριων αναλυτών απενεργοποιούν προς ώρας τον «κόκκινο» συναγερμό. Και αυτό διότι το κόστος δανεισμού έχει υποχώρησει και  ταυτόχρονα η αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη της διετίας 2021-2022 βάζει γερά θεμέλια στις προοπτικές της μείωσής του. Πρωταρχικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει  η στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Στην ατζέντα βρίσκονται μεταξύ άλλων οι αποπληρωμές χρέους σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .(εδώ)

 

Αύξηση του κόστους κατασκευής των φωτοβολταϊκών έργων - λόγω των διεθνών ανατιμήσεων - και επιμήκυνση του χρόνου που απαιτείται για την ικανοποίηση των αιτημάτων σύνδεσής τους στο δίκτυο καταγράφει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) ύστερα από σχετική έρευνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΠΕΦ η αύξηση του κόστους ενός μέσου φωτοβολταϊκού πάρκου της κατηγορίας ισχύος από 10 kW έως 1 MW στο ηπειρωτικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ κυμαίνεται στο 15% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα το κόστος των πάνελς σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 8 λεπτά/watt, δηλαδή 32.000 ευρώ για ένα τυπικό πάρκο των 400 kW.(εδώ)

 

Παραγραμμένα θεωρούνται χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ύψους 23,45 δισ. ευρώ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία συρρικνώθηκε στα 10 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών. Μέχρι πρότινος, οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές παραγράφονταν στην 20ετία. Ωστόσο ήρθε η υπ. αρ.1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου και πλέον ο χρόνος παραγραφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τη 10ετία.(εδώ)

 

Η άνοδος του πραγματικού ΑΕΠ που αναμένεται τα επόμενα χρόνια και εκτιμάται ότι θα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό στις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω της εισροής κεφαλαίων και δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με τη διατήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, από το 2023 και μετά, θα οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ (περί του 160%, το 2026), εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της τράπεζας.(εδώ)

 

Η πιο κοινή μορφή ενδεχόμενων υποχρεώσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι οι κρατικές εγγυήσεις για υποχρεώσεις και για περιουσιακά στοιχεία τρίτων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eurostat, το 2020, σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση των εγγυήσεων που παρέχονται στην ΕΕ, λόγω των νέων προγραμμάτων κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Το υψηλότερο συνολικό ποσοστό κρατικών εγγυήσεων καταγράφηκε στη Φινλανδία (27,1% του ΑΕΠ), μπροστά από τη Δανία (19,8%), την Αυστρία (19,1%), τη Γερμανία (17,5%) και τη Γαλλία (17,1%).(εδώ)

 

Άνοιξαν οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ - MYTILINEOS και ΑΒΑΞ-ALSTOM. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου, σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, ανέρχεται σε 391 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει την μελέτη και κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης και του λιμένα Λαυρίου με την υφιστάμενη σιδηροδρομική προαστιακή γραμμή από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Σ.Σ.) Κορωπίου συνολικού μήκους περίπου 32 χλμ.(εδώ)

 

Ισχυρή ανάπτυξη που θα φτάσει στο 9 - 9,5% για το 2021 και στο 4,5% - 5% το 2022 προβλέπει το ΙΟΒΕ εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό για τη διατήρηση των υψηλών ελλειμμάτων αλλά και την αύξηση του κόστους δανεισμού του δημοσίου. Στην έκθεσή του για το 4ο τρίμηνο του 2021, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η οικονομία θα καλύψει την ύφεση του 9% που είχε το 2020 λόγω της πανδημίας το 2021, με ανάπτυξη που τον περασμένο χρόνο μπορεί να οριστικοποιηθεί ακόμη και στο 9,5% και θα συνεχίσει την δυναμική ανάπτυξη και το έτος 2022 για το οποίο το Ινστιτούτο προβλέπει ανάπτυξη από 4,5% έως 5% με βασικό οδηγό και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.(εδώ)

 

28/1/2022

 

Η αρχή για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 35 δισ. ευρώ μέχρι και το 2026 γίνεται αυτές τις μέρες, με την ενεργοποίηση από τις εμπορικές τράπεζες των προκηρύξεων για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως γνωστόν, λίγο πριν από το τέλος του 2021, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η Eurobank, η Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα υπέγραψαν τις επιχειρησιακές συμβάσεις με το υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.(εδώ)

 

Επτά νέα έργα μέσω Σύμπραξης Δημόσιου με Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι έτοιμο να προκηρύξει μέσα στο επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικούν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας και αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να φανεί ποιές από αυτές τις συμβάσεις θα εντάξουν στο ανεκτέλεστο τους.  Πρόκειται για το Φράγμα Χαβρία προϋπολογισμού 86 εκ. ευρώ, ένα εμβληματικό έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς είναι το πρώτο φράγμα που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ.(εδώ)

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 11 μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, μειώθηκε στα €8,9 δισεκ. σε τρέχουσες τιμές, από €10,3 δισεκ. την αντίστοιχη περίοδο το 2020 (€2,2 δισεκ. το 2019). Η ετήσια βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 (€1,4 δισεκ. YoY) ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021 (€2,7 δισεκ. YoY), ενώ θεωρείται πολύ πιθανόν να συρρικνωθεί περαιτέρω στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021.(εδώ)

 

H Τελική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision-FID) για την κατασκευή του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης ελήφθη σήμερα, όπως ανακοίνωσε η Gastrade, τονίζοντας πως πρόκειται για το τελευταίο αλλά πιο σημαντικό βήμα για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Όπως ενέκρινε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρίας, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου έχουν εξασφαλισθεί και το έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.(εδώ)

 

4.451 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του 2021. Αυτό προκύπτει από την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Με βάση τη Στατιστική, κατά το 2021 συνδέθηκαν στο δίκτυο 128 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 338,3 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 340 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 8,2% σε σχέση με το τέλος του 2020.(εδώ)

 

Την ανέγερση μιας νέας ξενοδοχειακής μονάδας, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, μια επένδυση ύψους 33,4 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Boissée Finances. Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας: Η γαλλική επενδυτική εταιρία Boissée Finances προγραμματίζει μια μεγάλη επένδυση στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών που, σε πρώτο στάδιο, περιλαμβάνει την ανέγερση μιας νέας ξενοδοχειακής μονάδας, με την ονομασία Ibis Athens Museum Hotel, στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Μάρνη, απέναντι ακριβώς από το Μουσείο.(εδώ)

 

Πάνω από το 200% του ΑΕΠ παρέμεινε το δημόσιο χρέος της χώρας το 2021, καθώς σημείωσε απροσδόκητη αύξηση, πάνω από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Αιτία της διόγκωσης του χρέους είναι ο υπερδανεισμός στον οποίο κατέφυγε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προκειμένου να καλύψει τα τεράστια ελλείμματα που άφησε ο Κρατικός Προϋπολογισμός το περασμένο έτος. Ειδικότερα το 2021 το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 14,87 δισ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε με δανεισμό και με ταμειακά διαθέσιμα, από 22,81 δισ. ευρώ, που ήταν το 2020.(εδώ)

 

Μεγάλη ετήσια άνοδο κατέγραψε το 2021 και συνεχίζει να ανεβαίνει η τιμή σε δύο προϊόντα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα Έλληνες παραγωγούς, στο βαμβάκι και το χυμό πορτοκαλιού. Η τιμή του βαμβακιού ανέβηκε 57% στο δωδεκάμηνο και του χυμού πορτοκαλιού πάνω από 30%. Οι τιμές και στα δύο προϊόντα ανέβηκαν περισσότερο από 8% τον τελευταίο μήνα. Οι τιμές πολλών από αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν για το επόμενο 18μηνο επισημαίνει ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς. Επώδυνη άνοδο 58% καταγράφει επίσης σε διάστημα 52 εβδομάδων ο δείκτης ενέργειας S&P GSCI, ο οποίος επιτάχυνε και σημείωσε άνοδο 16,41% τον τελευταίο μήνα, με καταληκτική ημερομηνία την 16η Ιανουαρίου.(εδώ)

 

27/1/2022

 

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή του την Τετάρτη. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,43%, τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα από το -0,46% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Δεκεμβρίου. Το ποσό περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,06, από 2,98 στην προηγούμενη δημοπρασία. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 28η Ιανουαρίου.(εδώ)

 

Την παραχώρηση 657 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του διασυνοριακού έργου διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών Ελλάδας - Κύπρου που αποτελεί τμήμα του EuroAsia, που θα συνδέει την Ευρώπη με το Ισραήλ, ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση.Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου η έγκριση έγινε στο πλαίσιο επιχορήγησης, με συνολικό ποσό €1,037 δισ., πέντε διασυνοριακών έργων στην ΕΕ, εντός του προγράμματος Συνδέοντας την Ευρώπη.(εδώ)

 

Εύσημα για την πορεία της οικονομίας, συστάσεις για δημοσιονομική «ορθοδοξία», αλλά και αναμονή για περαιτέρω αναλύσεις των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ και των συντάξεων περιελάμβανε το μενού της 13ης αξιολόγησης που σε επίπεδο επικεφαλής . Εν όψει της έκθεσης αξιολόγησης που θα κληθούν να συντάξουν και να υποβάλουν στα ευρωπαϊκά όργανα, οι θεσμοί  ζητούν περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίας τόσο στο θέμα της νέας δομής του ΕΝΦΙΑ όσο και στο σχέδιο εκκαθάρισης των συντάξεων.(εδώ)

 

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η συνεργασία της ONEX με τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό της Fincantieri, για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, παρά τα όποια εμπόδια έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα στον δρόμο τους, που έχουν προκαλέσει καθυστέρηση στην κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο δικαστήριο. Μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, αποδεικνύοντας ότι έχουν μεγάλα σχέδια για τον κλάδο των ναυπηγείων στη χώρα μας: ο επενδυτικός αμερικανικός όμιλος ΟΝΕΧ μέσω της ΟΝΕΧ Elefsis Shipyards και ο παγκόσμιας εμβέλειας ναυπηγικός όμιλος Fincantieri S.p.A., εξετάζουν την από κοινού ανάπτυξη έργων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων, μεγάλο μέρος των οποίων θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που θα απευθύνονται και στη διεθνή αγορά πέραν της ελληνικής. (εδώ)

 

Στην πρώτη 5άδα των ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ βρίσκεται η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ήδη στις Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και έχουν ληφθεί καταρχήν αποφάσεις που παρέχουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών. Επίσης, η θέση της κυβέρνησης για μεγάλη μείωση των εσόδων από ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι όσο υψηλότεροι είναι οι συντελεστές τόσο μεγεθύνεται η φοροδιαφυγή. Μάλιστα στην παρούσα φάση με την ακρίβεια να "πονάει" τα νοικοκυριά το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.(εδώ)

 

Οι εμπορικές σχέσεις των Ελλάδας  Τουρκίας, παρόλα τα πολιτικά προβλήματα, έφτασαν τα 4 δις ευρώ και επανήλθαν στα επίπεδα του έτους 2016, επσημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, (έως 31/09/2021, και εκτιμήσεις του ΕΤΕΕ για το τελευταίο τρίμηνο), οι ελληνικές εξαγωγές πρός την Τουρκία αυξήθηκαν σε ποσοστό 39%, φτάνοντας στα τέλη του έτους 2021 το 1,8 δις ευρώ. Η Τουρκία πλέον κατατάσσεται στην 5η θέση ως χώρα προορισμού των ελληνικών προϊόντων. Επίσης, οι ελληνικές εισαγωγές τουρκικών προϊόντων, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 46%, φτάνοντας στο ύψος των 2,3 δις ευρώ.(εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συνέχισε τη στήριξή της προς την ελληνική οικονομία το 2021, πραγματοποιώντας νέες επενδύσεις ύψους 838 εκατ. ευρώ σε 20 έργα (περισσότερα έργα από κάθε άλλη χρονιά), από 797 εκατ. ευρώ σε 17 έργα το 2020, τοποθετώντας την Ελλάδα στις πέντε κορυφαίες χώρες επενδύσεων της EBRD για την περσινή χρονιά. Το 2021, η EBRD πέρασε επίσης το ορόσημο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικών επενδύσεων στη χώρα από το 2015.(εδώ)

 

26/1/2022

 

Ένα νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφηκε το 2021 για τον λιγνίτη στην Ελλάδα. Παρότι η ενεργειακή κρίση, με το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου,  επανέφερε στο προσκήνιο σενάρια για …come back φθηνότερης λιγνιτικής ενέργειας, το περασμένο έτος έκλεισε με 6,7% χαμηλότερη ηλεκτροπαραγωγή από “κάρβουνο” σε σύγκριση με το 2020. Αυτό προέκυψε από ανάλυση του “The Green Tank», από την οποία προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Όπως το γεγονός ότι,  το 2021,  οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκαν σε χαμηλά 8ετίας και ότι πρώτη πηγή ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας ήταν το ορυκτό αέριο.(εδώ)

 

Παρά την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 σε σχέση με το 2020  η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη μειώθηκε κατά 6,7% ενώ σε σχέση με το 2019 η μείωση αγγίζει το 49%. Η συρρίκνωση της συνεισφοράς του λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος καλύφθηκε από τη σχεδόν ισόποση αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αθροιστικά για το 2021, το μερίδιο των ΑΠΕ μαζί με αυτό των μεγάλων υδροηλεκτρικών άγγιξε το 43% και ξεπέρασε  αυτό του ορυκτού αερίου που εφτασε το 40% ενώ το μερίδιο του λιγνίτη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 10% της συνολικής παραγωγής. Δείτε την μελέτη του  “The Green Tank” (εδώ).


25/1/2022

 

Η ψαλίδα έχει κλείσει. Το πραγματικό κόστος δανεισμού, έδειξε αυτή την εβδομάδα ότι οι επενδυτές δίνουν στην Ελλάδα τα χρήματά τους με επιτόκιο 1,8%, όταν το 2019 της τα έδιναν με 3,9%. Καθόλου άσχημα θα έλεγε κανείς. Αν και μάλλον πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για το χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίου που θα δούμε φέτος στις αντίστοιχες μεγάλης διάρκειας ελληνικές εκδόσεις. Η τάση έχει ήδη αλλάξει, αλλά η Ελλάδα έχει μειώσει την ψαλίδα που χώριζε το κόστος δανεισμού της με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το γεγονός ωστόσο είναι δεδομένο. Τα επιτόκια βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλό δημόσιο χρέος και με αξιολόγηση ακόμα αρκετά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, έχουν μπροστά τους να διαχειριστούν ένα πρόβλημα.(εδώ)

 

Πλέον θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε ξανά με αυξημένο κόστος δανεισμού,θα συμβαίνει παντού στις δυτικές οικονομίες, μετά από μια περίοδο μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων. Το γεγονός πως το δικό μας επιτόκιο, το κόστος δανεισμού, θα είναι υψηλότερο από άλλες ισχυρές οικονομίες είναι επίσης δεδομένο. Τα ταμειακά διαθέσιμα, η ανάπτυξη της οικονομιας, η κατάσταση του τραπεζικού τομέα και οι επενδύσεις είναι τα πλεονεκτήματα που βοήθησαν την Ελλάδα να μειώσει την ψαλίδα που χώριζε το κόστος δανεισμού της με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.Το πραγματικό κόστος δανεισμού της, έδειξε ότι οι επενδυτές δίνουν στην Ελλάδα τα χρήματά τους με επιτόκιο 1,8%, όταν το 2019 της τα έδιναν με 3,9%. (εδώ)

 

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την τουριστική σεζόν του 2022, με την πανδημία, ωστόσο, να αναδεικνύεται για μία ακόμη χρονιά σε εκείνη την παράμετρο η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα, θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία του ελληνικού τουρισμού. «Η καινούργια χρονιά έχει σίγουρα αισιόδοξα μηνύματα, δεν παύει, όμως, να έχει και πολλά ερωτήματα. Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε και πάλι υπό την επήρεια ενός πανδημικού κύματος, δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Με βεβαιότητα δεν μπορεί να μιλήσει κανείς.(εδώ)

 

Το 2021 ο κλάδος των ξενοδοχείων παρουσίασε μεγάλη πτώση τζίρου (35%) σε σχέση με το 2019 παρόλο που το 96% του συνολου λειτούργησε κανονικά. Η μέση πληρότητα άγγιξε το 68% ενω ήδη το 36% των ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2022. Το 70% των τιμών θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2021 την στιγμή που μόλις το 14,8% των ξενοδόχων πιστεύει πως ο τζίρος θα αγγίξει τα επίπεδα του 2019. Τα ξενοδοχεία δαπάνησαν για ανακαινίσεις και επισκευές € 830 εκατομμυρια, αλλά η μείωση της απασχόλησης σε σχέση με το 2019 άγγιξε το 6%.

Δείτε την έρευνα (εδώ)

 

Το πάνω χέρι στις ρευστοποιήσεις ακινήτων παίρνουν οριστικά τα funds, τα οποία από το 2022 είναι οι κύριοι επισπεύδοντες για άνω του 70% των πλειστηριασμών που γίνονται μέσω της πλατφόρμας e-auction. Τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων δείχνουν ότι η πρωτοκαθεδρία των τραπεζών έχει ανατραπεί οριστικά προς όφελος των SPVs, τα οποία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης ως επισπεύδοντες πλειστηριασμών με εξωτικά ονόματα (Cairo, Galaxy, Sunrise, Vega, Pillar, Mexico, Orion κ.ά.), που παραπέμπουν στις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις κόκκινων δανείων που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται στην επεξεργασία που έχει κάνει το iMEdD Lab, τα funds είναι οι επισπεύδοντες για το 70,7% των πλειστηριασμών που θα γίνουν το 2022. (εδώ)

 

Περισσότεροι από 47.700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 9 Ιανουαρίου 2022. Από αυτούς το 84,1% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Το 36,7% αφορά κατοικίες, το 11,8% αφορά αγροτεμάχια, το 10,4% αφορά οικόπεδο με κτίσμα ενώ το υπόλοιπο 41,1% αφορά όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.  Οι πλειστηριασμοί που είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από 1 Ιανουαρίου 2022 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022 είναι 6.377 ενώ τα funds είναι επισπεύδοντες για ένα μεγάλο μερίδιο εξ αυτών. Δείτε την έρευνα (εδώ)


24/1/2022

Με τις μηχανές στο φουλ ξεκίνησε για την ελληνική πλοιοκτητική κοινότητα η νέα χρονιά με τις αγορές να συνεχίζονται αμείωτες και την Αθήνα να κατακτά την παγκόσμια «πρωτιά» ως κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο εκτοπίζοντας τη Σιγκαπούρη στη δεύτερη θέση. Ήδη οι Έλληνες εφοπλιστές, μόλις στο πρώτο δεκαπενθήμερο, πραγματοποίησαν πάνω από 20 αγορές πλοίων επιβεβαιώνοντας έτσι ότι κρατούν τους υψηλούς ρυθμούς του 2021 που έκλεισε με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να πρωταγωνιστούν στο ναυτιλιακό μαραθώνιο αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο.(εδώ)

Σε έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο συγκλίνουν οι πληροφορίες και εκτιμήσεις από ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη διαπραγμάτευση της 13ης αξιολόγησης σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, όπου και θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα στις δεσμεύσεις της και τα μέτρα που πρέπει να πάρει έως τη λήξη του ειδικού αυτού καθεστώτος, στο οποίο εντάχθηκε τον Αύγουστο του 2018, με το τέλος των μνημονίων. Ωστόσο, ο χρόνος εξόδου φαίνεται πως προκύπτει σχεδόν αυτόματα, σύμφωνα με τις πηγές, αφού τον Φεβρουάριο θα στείλει την καθιερωμένη επιστολή του ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, δίνοντας παράταση άλλων 6 μηνών στο καθεστώς.(εδώ)

Με δύο ακόμη τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, πέραν αυτού της Ρεβυθούσας, η Ελλάδα ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο και μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της διαμετακόμισης, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση και τους νέους διαδρόμους για την τροφοδοσία της Ευρώπης και των Βαλκανίων (αγωγός Tap και IGB, διασυνδετήριος αγωγός IGB και το σχέδιο διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας). Ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι αξιολογώντας εγκαίρως τον ρόλο που καλείται να παίξει το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση και τις ανάγκες των χωρών των Βαλκανίων για διαφοροποίηση των πηγών της από τον μοναδικό προμηθευτή, τη ρωσική Gazprom.(εδώ)

Τρίτη πιο ελκυστική “νέα” αγορά για data centers σε ολόκληρο τον κόσμο κατατάσσεται πλέον η Αθήνα σύμφωνα με διεθνή έρευνα και αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αττική. Η Αθήνα έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών από τον κλάδο των νέων τεχνολογιών και έχουν ήδη ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις σε data centers στην Αττική, όπως αυτή της Lamda Hellix στο Κορωπί. Παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις από την Microsoft, από την οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από πέρυσι η μεγάλη επένδυση σε data centers στην Αττική, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι τα 3 data centers του κολοσσού τεχνολογίας θα γίνουν στα Μεσόγεια, και συγκεκριμένα στους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδας και Κορωπίου.(εδώ)

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), εκτιμάται ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το σύνολο του 2021 και ο μέσος ρυθμός μεταβολής για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα διαμορφωθούν στο 8,6% και 9,9%, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνουν τα επίσημα δημοσιευμένα (προσωρινά) στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021, καθώς και την εκτίμηση ρυθμού μεταβολής 6,4% για το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο προβλεπόμενος ρυθμός μεταβολής διαμορφώνεται στο 5,2%, στη βάση των εκτιμώμενων ποσοστιαίων μεταβολών 7% και 3,5% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2022, αντίστοιχα.(εδώ)

Εργοτάξια μέσα στο 2022, προς τα τέλη βέβαια του έτους, για οδικά έργα συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ θέλει να «στηθούν» το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει «ανοίξει βήμα» στον τομέα των μεγάλων projects. Ειδικότερα, όπως έχουν αναφέρει στο insider υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, στόχος είναι μέσα στη χρονιά να ξεκινήσουν οι εργασίες τόσο στο μέτωπο των 3 οδικών ΣΔΙΤ, δηλαδή τα Καλαμάτα – Πύργος – Μεθώνη, Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ και «Fly Over» Θεσσαλονίκης, όσο και σε αυτό των 4 οδικών έργων που προχωρούν με κλασσικό δημόσιο μοντέλο, δηλαδή η επέκταση της Λ. Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό, το Μπράλος – Άμφισσα, το τμήμα «Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος» του ΒΟΑΚ και η «Παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών», που βγήκαν προς δημοπράτηση στην εκπνοή του 2021.(εδώ)

Σε διαγωνισμό για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου και συμβούλου διαχείρισης (project manager) με τριετές συμβόλαιο προχωρά ο ΟΣΕ προκειμένου να προετοιμάσει το μεγάλο ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση / ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ. Η πρόσληψη του συμβούλου είναι απαραίτητη καθώς ο οργανισμός δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να παρακολουθήσει τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που προωθείται μέσω τριών διαγωνισμών. Η προκήρυξη του μεγάλου ΣΔΙΤ μέσα στη φετινή χρονιά είναι προϋπόθεση ώστε να καλυφθούν τα ορόσημα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει πως οι διαγωνισμοί πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ ακόμα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο σχεδιασμού.(εδώ)

21/1/2022

Το σήμα της εκκίνησης για τη μάχη της νέας παραχώρησης της Αττικής Οδού δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ. Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την 25ετή παραχώρηση του αστικού αυτοκινητόδρομου συνοδεύεται από στενά χρονικά περιθώρια, δεδομένου ότι η επιστροφή του asset στο ελληνικό Δημόσιο προβλέπεται το 2024. Για να μη δημιουργηθεί «κενό», στόχος είναι η διαδικασία να τρέξει ικανοποιητικά, ώστε οι προσφορές να κατατεθούν εντός του έτους. Ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά και διεθνή funds ακονίζουν τα μαχαίρια τους για την Αττική Οδό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ για το Ταμείο, πετυχαίνοντας τίμημα αρκετά πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ της Εγνατίας Οδού.(εδώ)

Η κοινωνία, οι καταναλωτές, ο κόσμος της εργασίας παρακολουθούν άναυδοι την νέα αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα μας, που έφτασε τον Δεκέμβριο στο 5,1%, από 4,8% τον Νοέμβριο,  συμπαρασύροντας τις τιμές στην πλειονότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, αναφέρει η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της. Το ράλι των ανατιμήσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία Δεκεμβρίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οδηγεί η αύξηση  τον Δεκέμβριο και σε ετήσια βάση η αύξηση κατά 19,7% στο αρνί και στο κατσίκι, 14,2% στις πατάτες, 7,6% στα ζυμαρικά, 6,6% στα πουλερικά και στα παρασκευάσματα με βάση το κρέας, 6,7% στα φρέσκα ψάρια, ενώ ακόμα και το ψωμί ανατιμήθηκε κατά ποσοστό 4,9%.(εδώ)

20/1/2022

Αύξηση της τάξης του 22,6% κατέγραψε το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Γαλλίας κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, ο όγκος εμπορίου των δύο χωρών διαμορφώθηκε σε 3,4 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 16,49% σε σχέση με το Α΄ εννεάμηνο του 2020 και διαμορφώθηκαν σε 1,466 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 22,6% και διαμορφώθηκαν σε 1,855 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο παραμένει ελλειμματικό για τη χώρα μας άγγιξε τα 389 εκ. ευρώ.(εδώ)

Αποχαιρετά η Ευρωζώνη το περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων με την Ελλάδα να κάνει ντεμπούτο στις αγορές με τσιμπημένο επιτόκιο καταγράφοντας, όμως, ισχυρή ζήτηση. Οι προσφορές για το νέο δεκαετές ομόλογο ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με την απόδοση να φτάνει στο 1,8%, από το χαμηλό 0,88% του περασμένου Ιουνίου. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η σύνθεση των επενδυτών ήταν κατα 84,5% από το εξωτερικό, 15,5% από την Ελλάδα και 87,2% θεσμικοί. Τα επιτόκια του περασμένου έτους ανήκουν στο παρελθόν και χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης είναι τα γερμανικά ομόλογα τα οποία «πέρασαν» σε θετική απόδοση για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.(εδώ)

Εν μέσω πανδημίας και μιας δύσκολης συγκυρίας, τα σούπερ μάρκετ έχουν βρει ένα νέο τομέα από τον οποίο αντλούν ανάπτυξη, τζίρο και κέρδη. «Πόδι» σε μια αγορά που πριν την πανδημία ήταν προνομιακός χώρος όχι μόνο των μικρών, εκτός τροφίμων, παικτών του λιανεμπορίου αλλά και γνωστών brands όπως οι Jumbο, ΙΚΕΑ, Leroy Merlin, H&M, Inditex (ZARA), Jysk κ.λπ., έχουν βάλει οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για την κατηγορία Bazaar -σε αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, κ.λπ.-,η οποία εν μέσω της πανδημίας και σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας αυτής, εμφάνισε σημαντική ανάπτυξη, προσθέτοντας έξτρα τζίρο στα ταμεία των σούπερ μάρκετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που οι συνολικές πωλήσεις των σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κινήθηκαν οριακά θετικά στο +1,3%, η κατηγορία Bazaar κατέγραψε διψήφιο ποσοστό αύξησης (14,9%) σε σχέση με το 2020.(εδώ)

Προσφορές σε τέσσερα οδικά έργα συνολικού προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ καλούνται να καταθέσουν μέσα στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι. Στις 15 Φεβρουαρίου υποβάλλονται οι προσφορές στο διαγωνισμό για το οδικό έργο Μπράλος – Άμφισσα με προϋπολογισμό 290 εκατ. ευρώ. Στις 22 Φεβρουαρίου οι διοικήσεις των τεχνικών εταιριών δεν θα... προλαβαίνουν, αφού μέσα στην ημέρα πρέπει να καταθέσουν τρεις προσφορές, στους διαγωνισμούς για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την εθνική οδό, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ μαζί με τις απαλλοτριώσεις, την παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, προϋπολογισμού 150 εκατ. και για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).(εδώ)

O Δεκέμβριος ήταν όχι μόνο ο καλύτερος μήνας του έτους αλλά και τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια του, οι νέες πιστώσεις στη στεγαστική πίστη εκτινάχθηκαν. Μόνο μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσίασε εκρηκτική αύξηση νέων εκταμιεύσεων στη στεγαστική πίστη κατά… 40 εκατ. ευρώ και όλη η αγορά ξεπέρασε τον τελευταίο μήνα του 2021, τα 100 εκατ. ευρώ σε νέα στεγαστικά δάνεια. Στοιχείο που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των τραπεζιτών για άνοδο της στεγαστικής πίστης στο επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία του Δεκεμβρίου που έχουν στη διάθεσή τους οι τέσσερις μεγάλοι της αγοράς, τραπεζικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι είναι πρωτόγνωρο για τα τελευταία πολλά χρόνια  να αυξήσει μία τράπεζα κατά 40 εκατ. ευρώ τα δάνεια από μία και μόνο κατηγορία.(εδώ)

19/1/2022

Συνεχίζεται η δυναμική του κλάδου ζωής που ξεκίνησε από το πανδημικό έτος, με πρωταγωνιστή εκείνον των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις. Η αύξηση της αποταμίευσης, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 περίπου 230 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο κλάδο, σημειώνοντας αύξηση στην παραγωγική ασφαλίστρων κατά 62,9% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, τα παραδοσιακά ασφαλιστικά προγράμματα ζωής παρουσίασαν μείωση 3,1%. Πρόκειται για το 77% των κεφαλαίων που εισήλθαν στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, βάσει της παραγωγής ασφαλίστρων πέρσι, αφού η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 3,9 δισ. ευρώ. (εδώ)

Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις της Fitch για το 2022 και το 2023, (4,1% και 4% αντίστοιχα), εφόσον συνυπολογισθεί η επίπτωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζουν στο Liberal, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, Alex Muscatelli κα Pau Labro. Αν και επισημαίνουν τους κινδύνους του πληθωρισμού και της πανδημίας, διευκρινίζουν ότι στις εκτιμήσεις του οίκου για την ελληνική οικονομία δεν έχει συμπεριληφθεί το όποιο αντίκτυπο από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στον απόηχο αναβάθμισης των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας τα διευθυντικά στελέχη του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, μιλούν για τη πρόοδο που καταγράφεται στον τραπεζικό τομέα, τις προυποθέσεις που θα οδηγήσουν στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και τους κινδύνους που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από τη μετάλλαξη Όμικρον και την ενεργειακή κρίση.(εδώ)

Το Climatescope της BNEF κατέταξε την Ελλάδα στην έκτη θέση παγκοσμίως στον κατάλογο των καλύτερων προορισμών για επενδύσεις σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, ενώ η Κροατία είναι 16η. Και οι δύο χώρες τα πήγαν καλά στη συνολική κατάταξη της ενεργειακής μετάβασης. Η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας μειώθηκε μόλις 0,2% πέρυσι, ανέφερε το BloombergNEF (BNEF) στην έκθεσή του για το Climatescope που αφορά την ενεργειακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι αναμενόταν απότομη πτώση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και ότι η Κίνα ηγήθηκε της ανάκαμψης. Το έγγραφο αποκαλύπτει λεπτομερείς πληροφορίες για 136 αγορές.(εδώ)

«Παράθυρο» για τη δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου  Αιγύπτου – Ελλάδας, μέσω Κρήτης – και άλλων μικρότερων σε έκταση αγωγών – αντί του EastMed, άφησε ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν. Ο ίδιος, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ενώ  άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για μικρότερους αγωγούς, που θα συνδέουν δύο χώρες μεταξύ τους, όπως συγκεκριμένα την Ελλάδα με την Αίγυπτο. Εκτίμησε ακόμη, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ότι  τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».(εδώ)

Την αργή επιστροφή στην προ κορονοϊου εποχή για τον τουρισμό, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση της περσινής χρονιάς στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Παρά την υψηλή ζήτηση που καταγράφηκε τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού, η απόκλιση από την χρονιά ρεκόρ του 2019 παραμένει μεγάλη κι αποδεικνύει ότι η σεζόν επί της ουσίας, δεν επεκτάθηκε αλλά μετατοπίστηκε, ξεκίνησε δηλαδή αργότερα από το συνηθισμένο γι' αυτό και τελείωσε τον Νοέμβριο.  Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η επιβατική κίνηση την προηγούμενη χρονιά για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Fraport έφτασε τους 17.428.536 επιβάτες.(εδώ)

Χρονιά ρεκόρ για την κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν το 2021, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Tο σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο παρέμεινε η κύρια πύλη εισροής φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή του νέου σημείου εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο διασυνδέει το ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP από τα τέλη του 2020. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 10,87% φθάνοντας τις 69,96 εκ. Μεγαβατώρες (MWh) από 63,1 εκ. MWh το 2020. Το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας ζήτησης (68,65%) αντιστοιχεί στην κατανάλωση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ακολουθούν οι οικιακοί καταναλωτές και οι συνδεδεμένες στα δίκτυα διανομής επιχειρήσεις, με ποσοστό 18,77%, καθώς και οι εγχώριες βιομηχανίες, που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 12,56%.(εδώ)

Ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο, ενώ το αρχικό επιτόκιο ήταν στο 1,89% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,83%. Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να καταδείξει την ευχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.(εδώ)

 

18/1/2022

 

Σημαντική πτώση κατέγραψε τον Δεκέμβριο η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ, θυγατρικής της Cosco Shipping Ports στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Cosco Shipping Ports, η διακίνηση Teu στις δυο προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά που ελέγχει η ΣΕΠ μειώθηκε το Δεκέμβριο του 2021 κατά 25,4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 στα  305,4  χιλιάδες Teu έναντι 409,4  χιλιάδες Teu και για το 12μηνο του 2021 η πτώση ήταν 4,1% καθώς το 2021 διακινήθηκαν 4.696,3 χιλιάδες Teu έναντι 4.896,9 χιλιάδες Teu έναν χρόνο πριν, το 2020.(εδώ)

 

Εισάγεται σήμερα Τρίτη 18/01 στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής προς επεξεργασία πριν την τελική του ψήφιση το νομοσχέδιο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και στην επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων ακολουθώντας τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0), η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας και η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων.(εδώ)

 

Η Αθήνα επέστρεψε στην κορυφή ως παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο σύμφωνα με την έκδοση Leading Maritime Cities 2022 του Νηογνώμονα DNV και της εταιρίας συμβούλων Menon Economics, που εστιάζει στις πόλεις που έχουν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλιακή  οικονομία. Η έκδοση επικεντρώνεται σε πέντε πυλώνες (κατηγορίες) προκειμένου να αξιολογήσει τη θέση της κάθε πόλης σε αυτή την παγκόσμια κατάταξη. Ο πρώτος πυλώνας είναι κατά πόσο η πόλη αποτελεί ναυτιλιακό κέντρο (Shipping Center) που ουσιαστικά σημαίνει αν είναι έδρα, βάση, πολλών ναυτιλιακών εταιριών και μεγάλο μέρος του εμπορικού στόλου, τις υποδομές σε χρηματοοικονομικές και νομικές υπηρεσίες (Maritime Finance and Law), τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που έχουν σχέση με τη ναυτιλία (Maritime Technology), τις υποδομές σε λιμενικά έργα και logistics (Ports and Logistics) και τέλος το ευρύτερο επιχειρησιακό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας (Attractiveness and Competitiveness).(εδώ)

 

Ένα βήμα πριν την αποκάλυψη των οικονομικών προσφορών που θα κρίνουν και τον τελικό νικητή βρίσκεται ο διαγωνισμός για το FlyOver της Θεσσαλονίκης. Τα τέσσερα υποψήφια σχήματα φτάνουν ισόπαλα ως το τελικό στάδιο του διαγωνισμού για τη Σύμβαση Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ. Το έργο έτρεξε μέχρι σήμερα με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς, αν αναλογιστούμε ότι πέρασε από την κρίση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ στις 15 Ιουλίου 2020. Μόλις δύο μήνες αργότερα (11.09.2020) εγκρίθηκε η διενέργεια Διεθνούς ∆ιαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.(εδώ)

 

Με νέο 10ετές ομόλογο πραγματοποιεί την «πρεμιέρα» της στην αγορές η Ελλάδα για φέτος, καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις έξι τράπεζες αναδόχους –  Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale – να τρέξουν την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, αύριο. Οι καλύτερες επιδόσεις για το 2021 έρχονται λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και το πακέτο θετικών νέων στρώνει το έδαφος της προετοιμασίας της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και την πρώτη της χρονιάς, με ποσό κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι εκτιμήσεις φέρνουν πλέον το έλλειμμα κάτω του 7% για το 2021 και έτσι βελτιώνεται περαιτέρω η εικόνα στο χρέος – ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη πάνω από 7%.(εδώ)

 

Το 2021 η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) διαμορφώθηκε σε 17,4 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 8,6 εκατ. το 2020, με άνοδο 102,4%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, το 2021 η κίνηση διαμορφώθηκε στους 17.428.536 επιβάτες από 8.611.780 που ήταν το 2020. Η κίνηση εσωτερικού σημείωσε άνοδο 53,6% σε σχέση με το 2020 στους περίπου 4 εκατ. επιβάτες, ενώ σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ήταν η κίνηση εξωτερικού που διαμορφώθηκε στους 13,4 εκατ. επιβάτες.(εδώ)

 

17/1/2022

 

Στην αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, επιβεβαιώνοντας το αξιόχρεό της ‘BB'.  Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα στηρίξουν μία ταχύτερη από το αναμενόμενο μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του σημερινού και του αναμενόμενου χαμηλού κόστους δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, μειώνοντας πολύ το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPL) και ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.(εδώ)

 

Τρία μεγάλα οδικά έργα προετοιμάζονται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιραίτητες μελέτες και να βγουν προς δημοπράτηση μέσα στο 2022. Τα τρία αυτά έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για τον οδικό άξονα Ιωάννινα Κακαβιά, το τμήμα μέχρι την παράκαμψη Ψαχνών (Χαλκίδα) καθώς και ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά.  Το μεγαλύτερο εξ αυτών αποτελεί το τμήμα Ιωάννινα - Κακαβιά το οποίο και θα συνδέει την Ιόνια Οδό με την Κακαβιά στο σημείο εξόδου στα Ιωάννινα. Το μήκος του αυτοκινητοδρόμου, στον οποίο αναφέρθηκε προσφάτως και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, είναι 70 χιλιόμετρα, η κατασκευή του θα είναι με προδιαγραφές τετράιχνης διατομής, ενώ θα διαθέτει συνολικά 13 ανισόπεδους κόμβους και το πλάτος του θα ανέρχεται στα 12,5 μέτρα.(εδώ)

 

Με σαφώς καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με την πρώτη χρονιά της πανδημίας έκλεισε το 2021 για την αγορά αυτοκινήτου, καθώς οι πωλήσεις καινούργιων Ι.Χ. αυξήθηκαν κατά 24,6% σε σύγκριση με το 2020, επιστρέφοντας πάλι σε επίπεδα άνω των 100.000 οχημάτων, αλλά παραμένοντας κάτω και από τα επίπεδα του 2018. Αυτό, ωστόσο, που χαρακτηρίζει την αγορά από το καλοκαίρι του 2021 και έπειτα είναι οι σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις καινούργιων αυτοκινήτων, ειδικά των δημοφιλών μοντέλων, καθυστερήσεις που σε ακραίες περιπτώσεις συνεπάγονται παράδοση ακόμη και το 2023, αλλά και οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές τόσο των νέων μοντέλων όσο και των μεταχειρισμένων.(εδώ)

 

Από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και την οδό Ερμού φαίνεται πως ξεκινά η ανάκαμψη της ζήτησης εμπορικών ακινήτων, καθώς διαφαίνεται πως έχει αρχίσει να ξεπερνιέται το πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία. Η εξέλιξη αυτή αντανακλάται και στις τιμές των ενοικίων, που έχουν αρχίσει να κινούνται ελαφρώς ανοδικά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία της Proprius, εταιρίας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων, στην οδό Ερμού το ύψος του ενοικίου για ένα κατάστημα υψηλής προβολής, πλησίον της πλατείας Συντάγματος, διαμορφώνεται σε 260 ευρώ/τ.μ., από 250 ευρώ/τ.μ. στις αρχές του 2021. Παράλληλα, βέβαια, κινητικότητα αναφορικά με νέες μισθώσεις έχει αρχίσει πλέον να καταγράφεται και στις υπόλοιπες δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες, με δεδομένο άλλωστε ότι η προσφορά στα σημεία υψηλής ζήτησης, διαχρονικά, παραμένει περιορισμένη.(εδώ)

 

Αργά αλλά σταθερά οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων επιστρέφουν. Ωστόσο, το real estate απέχει ακόμη από τα επίπεδα του 2019. Τότε οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα είχαν καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό με εισροές κεφαλαίων ύψους 1,45 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 29,4% σε σχέση με το 2018, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 1,128 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε τη συγκεκριμένη χρονιά, σε ένα ακόμη ρεκόρ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το εννεάμηνο του 2021 οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε 797,2 εκατ. ευρώ έναντι 592 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και τοποθετούνται στο 1 δισ. ευρώ για το σύνολο της περασμένης χρονιάς. Άνοδο ξένων επενδύσεων δεν δείχνουν μόνο τα στοιχεία της ΤτΕ, αλλά και οι επιδόσεις της Χρυσής Βίζας για το 2021. Πέρυσι δηλαδή υπήρξε περιορισμένη μεν, αλλά αύξηση περίπου κατά 10% των χορηγήσεων αδειών παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών των οποίων ο αριθμός ανήλθε σε 1.035 νέες άδειες, από 938 το 2020.(εδώ)

 

Μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων προκειμένου να προκηρυχθούν ή να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές σε επτά μεγάλα οδικά έργα, τα τρία από τα οποία προωθούνται με ΣΔΙΤ, στο υπουργείο Υποδομών ετοιμάζονται για έναν ακόμα αγώνα ταχύτητας. Επιδιώκουν να στηθούν εργοτάξια σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα συγκεκριμένα έργα εντός της φετινής, προεκλογικής, χρονιάς κάτι που σημαίνει πως μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επτά οδικών έργων κινείται κοντά στα δύο δισ. ευρώ. Οι προσφορές για τα τρία από αυτά – την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, την παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών και το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) – κατατίθενται στις 22 Φεβρουαρίου.(εδώ)

 

Δύο χρόνια μένουν για την τυπική ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τα στοιχεία του δείχνουν ότι, παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ακόμη. Οι αριθμοί μάλιστα είναι αμείλικτοι για ορισμένους δικαιούχους προγραμμάτων που φαίνεται ότι δεν έχουν καταβάλει αρκετή προσπάθεια για την απορρόφηση των πόρων που τους αναλογούν. Ειδικότερα από το 2015 μέχρι σήμερα, έχει δαπανηθεί το 65% του ΕΣΠΑ. Μένει δηλαδή να δαπανηθεί στα δύο τελευταία χρόνια το 35%. Αναφερόμαστε σε δαπάνες ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ και οι οποίες πρέπει να διενεργηθούν εφέτος και του χρόνου. Σημειώνεται ότι η δαπάνη, διαφοροποιείται από την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς η τελευταία αναφέρεται στην πληρωμή του δικαιούχου, ο οποίος ωστόσο μπορεί να μην έχει «ξοδέψει» το σύνολο της πληρωμής του.(εδώ)

 

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η ΡΑΕ τις εισηγήσεις επί κρίσιμων παραμέτρων για τρία σημαντικά ενεργειακά projects συνολικού προϋπολογισμού 480,2 εκατ. ευρώ. Η πρώτη διαβούλευση αφορά τα κείμενα για τη διενέργεια Market Test για το έργο «Αγωγός Νέας Μεσημβρίας –Ευζώνων/ Γευγελή και Μετρητικός Σταθμός» του ΔΕΣΦΑ. Ο ελληνο-σκοπιανός διασυνδετήριος αγωγός περιλαμβάνεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2021-2030 και όπως επισημαινόταν στην εγκριτική απόφαση της ΡΑΕ «το έργο θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του Market Test και την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την ΝER, η οποία θα περιλαμβάνει τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν και από τις δύο πλευρές για την υλοποίηση της διασύνδεσης και θα αναλύει τις λεπτομέρειες των υποχρεώσεων και ευθυνών κάθε πλευράς».(εδώ)

 

Το κέντρο βάρους της κυβερνητικής πολιτικής μετατοπίζεται στην οικονομία και στην επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που περιμένουν με αδημονία οι επιχειρήσεις, άνεργοι και εργαζόμενοι που πλήττονται από τα κύματα της πανδημίας και του πληθωρισμού, για να αναγεννηθούν. Δικαίως, λοιπόν, οι οικονομικοί υπουργοί τρέχουν για να προκηρύξουν διαγωνισμούς, να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά εμπόδια και παράλληλα να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η χώρα έχει δεσμευθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσει επιδοτήσεις και φθηνά δάνεια για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές λειτουργούν, κατά μια έννοια, ως «προαπαιτούμενα» για να έρθουν τα χρήματα και η υλοποίησή τους κρίνεται πιο δύσκολη ακόμη κι από την προκήρυξη των ίδιων των έργων.(εδώ)

 

14/1/2022

 

Η " μετάδοση" των αυξήσεων από τα ενεργειακά προϊόντα σε όλο και περισσότερα τρόφιμα αλλά και η γενικότερη αβεβαιότητα για τον χρόνο υποχώρησης των τιμών, θα κρατήσουν το υπουργείο Οικονομικών σε αυξημένη ετοιμότητα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του χρόνου. Στην ανάλυσή του το χθεσινό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι ο κίνδυνος από τα καύσιμα δεν έχει περάσει ακόμη, παρά τις κάποιες ενδείξεις αποκλιμάκωσης που είχαμε τις τελευταίες 10 ημέρες. Τούτο, με δεδομένο ότι από τη συνολική αύξηση κατά 5,1% του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Δεκέμβριο, το 3,5% οφείλεται στις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων.(εδώ)

 

Σημαντική ανάσα στο καθημερινό μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στις εξόδους της Αθήνας, τόσο προς την Εθνική Οδό, όσο και προς την Λεωφόρο Αθηνών, αναμένεται να δώσουν τα δύο μεγάλα οδικά έργα που αναμένεται να κατασκευαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την επέκταση της λεωφόρου Κύμης αλλά και τον τριπλό κόμβο του Σκαραμαγκά, δύο έργα που θα αποσυμφορήσουν το λεκανοπέδιο της Αττικής και θα διευκολύνουν την μετακίνηση του μεγάλου όγκου οχημάτων που παρατηρείται στις δύο εξόδους. Η αρχή αναμένεται να γίνει από τον διαγωνισμό για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Φεβρουαρίου, στο τμήμα από την Αττική Οδό έως τον Ανισόπεδο Κόμβο της Εθνικής Οδού (Καλυφτάκη).(εδώ)

 

Στην πιο γόνιμη και «παραγωγική» περίοδο της νεότερης ιστορίας της φαίνεται πως έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία και η εγχώρια επιχειρηματικότητα, αν κρίνουμε από το μπαράζ των επιχειρηματικών νέων, των συμφωνιών, αλλά και των μετακινήσεων στελεχών πρώτης γραμμής που καθημερινά ανακοινώνονται. Ήδη μόλις στις πρώτες… δέκα εργάσιμες του νέου έτους, έχουν καταγραφεί πάνω από δέκα μικρές και μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες, στους κλάδους της ενέργειας, της πληροφορικής – τεχνολογίας, του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου, προϊδεάζοντας για ένα εκρηκτικό από κάθε άποψη 2022. Έχοντας περάσει από το «καθαρτήριο» της υπερδεκαετούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης και συνάμα έχοντας αντέξει μια διετία πανδημίας που άλλαξε πολλά αλλά και επιτάχυνε εξελίξεις και μετασχηματισμούς σε όλα τα επίπεδα, η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα λειτουργούν ήδη με όρους νέας εποχής και με ορίζοντα το 2030.(εδώ)

 

Υψηλότερος μεν σε σύγκριση με το 2020, όταν τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά, αλλά αρκετά χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2019, ήταν ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων κατά την πρόσφατη εορταστική περίοδο, με τους περιορισμούς για την είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματα, αλλά και τις ανατιμήσεις που ροκανίζουν το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα να αποτελούν τους κύριους παράγοντες για τη μειωμένη αγοραστική κίνηση. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ), το 68% των επιχειρήσεων είχε χαμηλότερο τζίρο την εορταστική περίοδο του 2021 σε σύγκριση με αυτήν του 2019. Τις χαμηλές επιδόσεις στη διάρκεια των εορτών διαδέχεται ακόμη μία, πιο υποτονική από πλευράς ζήτησης, εκπτωτική περίοδος, με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να κάνει λόγο για τζίρο μειωμένο κατά 50% την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.(εδώ)

 

13/1/2022

 

Με το 2021 να μην είναι η καλύτερη χρονιά για τα ταξίδια, οι ταξιδιώτες έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες στο 2022, μία χρονιά όπου παρατηρείται αύξηση των κρατήσεων, η οποία, εάν συνεχιστεί, θα επωφελήσει και θα αποτελέσει και σημαντική πρόκληση για τους ταξιδιώτες. Όπως αναφέρει το CNBC, οι ταξιδιώτες επιθυμούν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι η επιθυμία τους να ταξιδέψουν έχει αυξηθεί αρκετά μετά την πανδημία, ενώ, παράλληλα, ο Μπεν Ντρου, διευθυντής της ταξιδιωτικής εταιρίας, Viator, της TripAdvisor, ανέφερε ότι η ζήτηση για ταξίδια, σήμερα, είναι εντυπωσιακή.(εδώ)

 

Η Fitch Solutions αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να αποφύγει την επιστροφή στα αυστηρά lockdowns που επιβλήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και έτσι δεν θα εκτροχιαστεί η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, με την ανάπτυξη φέτος να τοποθετείται στο 4% από 7,7% το 2021. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Fitch Solutions αν και ανήκει στον όμιλο της Fitch, δεν μοιράζεται δεδομένα και εκτιμήσεις με τον οίκο αξιολόγησης και αποτελεί ανεξάρτητη εταιρία αναλύσεων. Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της, η κόπωση και η δυσαρέσκεια που σχετίζονται με τους αυξημένους περιορισμούς που επιβλήθηκαν πρόσφατα, αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω σποραδικές διαμαρτυρίες τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι περιορισμοί παραμένουν σημαντικά πιο χαλαροί από ό,τι ήταν νωρίτερα στην πανδημία, ενώ πάνω από το 68% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, έναντι 61,5% στην Ευρώπη.(εδώ)

 

Από το Φεβρουάριο και μετά θα αρχίζει να «ξετυλίγεται το κουβάρι» των εξελίξεων στα περιφερειακά λιμάνια της χώρας που έχει ήδη «βγάλει» προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ, όσον αφορά στη διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αν και ενίοτε αυτά τα χρονοδιαγράμματα μεταβάλλονται αναλόγως των συνθηκών ή της εμφάνισης κάποιου απρόοπτου γεγονότος, εντούτοις στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν ήδη «κυκλώσει» κάποιες χρονικές περιόδους για τους προσεχείς μήνες. Με τα μέχρι πρότινος δεδομένα, δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Καβάλας αναμένονται από τα μέσα προς τα τέλη Φεβρουαρίου (αρχικά υπήρχε η πληροφόρηση για 09/02, κάτι που βέβαια θα φανεί μέσα στον επόμενο μήνα), για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τα τέλη Απριλίου, ενώ έπεται, σε ορίζοντα 6μήνου, η περίπτωση του λιμένα Ηγουμενίτσας.(εδώ)

 

Αποκλιμάκωση της ανεργίας τον Οκτώβριο και μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, εμφανίζουν τα οικονομικά στοιχεία που εξετάζει στο μηνιαίο του δελτίο για τον Ιανουάριο ο ΙΟΒΕ. Όπως επισημαίνει, τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκε μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Επίσης, γίνεται λόγος για οριακή υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 109,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 110,2 μονάδες τον Νοέμβριο. Τον Νοέμβριο εξάλλου υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή 1,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση στην Ελλάδα αυξήθηκε 8% έναντι οριακής αύξησης 0,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.(εδώ)

 

12/1/2022

 

Το αδιαχώρητο δεν προκλήθηκε μόνο στα συμβολαιογραφεία και τις εφορίες για μεταβιβάσεις ακινήτων προκειμένου να προλάβουν τις αυξημένες αντικειμενικές τιμές το 2022. Αντίστοιχη κινητικότητα παρατηρήθηκε και στις τράπεζες και κυρίως στα κεντρικά τους καταστήματα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πληρωμές από τις μεταβιβάσεις. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζουν τις καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα να ανέρχονται στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 797 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο το συνολικό ποσό το 2020. Αύξηση περίπου κατά 50% σημειώθηκε στο γ’ τρίμηνο, τάση, η οποία συνεχίστηκε στο δ’ τρίμηνο και ενόψει της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Συγκεκριμένα από το επίπεδο των 200-250 εκατ. ευρώ που κυμαίνονταν οι αγορές από το εξωτερικό τα προηγούμενα τρίμηνα, στο γ’ τρίμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση στα 300-350 εκατ. ευρώ και στο δ’ τρίμηνο έφτασε στο επίπεδο των 400-500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών.(εδώ)

 

Η ελληνική οικονομία το έτος 2020 παρουσίασε ύφεση της τάξης του -9,2%, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 165,5 δις ευρώ και η ανεργία ήταν 16,4% (μέσος όρος έτους). Οι απασχολούμενοι τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 3,892 εκατομ. άτομα και οι άνεργοι 717.300 άτομα, ενώ ο μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός καταγράφηκε σε 3,269 εκατομ. άτομα. Δηλαδή, το εργατικό δυναμικό ήταν 4.609 εκατομ. άτομα και ο οικονομικά ενεργός και μη ενεργός πληθυσμός ήταν 7.879 εκατομ. άτομα. Το 2021, η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προβλέψεις και φαίνεται να ανακτά τα επίπεδα του 2019, δεδομένου ότι το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αύξηση που θα προσεγγίζει το 8,5% (180 δις ευρώ) με το ΑΕΠ του 2019 να είναι 183 δις ευρώ. Στο ίδιο έτος, η στατιστική ανεργία του 11μηνου παρουσιάζεται στο επίπεδο του 15%, μειωμένη δηλαδή κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.(εδώ)

 

Ενα σημαντικό οδικό έργο που έχει αποφασιστεί εδώ και μία 30ετία και ωριμάσει εδώ και μία 20ετία μπαίνει επιτέλους σε τροχιά. Η επέκταση της λεωφόρου Κύμης έως την εθνική οδό πρόκειται να διευκολύνει την πρόσβαση αρκετών δήμων της βόρειας Αττικής στην εθνική οδό και να αποσυμφορήσει όχι το τοπικό δίκτυο τριών δήμων, αλλά και την κακοσχεδιασμένη έξοδο της Αττικής Οδού στην ΠΑΘΕ, η οποία «μποτιλιάρεται» καθημερινά. Η λεωφόρος Κύμης ξεκινάει από το Γαλάτσι και διασχίζει τη Νέα Ιωνία και τη Φιλοθέη, για να καταλήξει στα όρια του Αμαρουσίου με το Ηράκλειο και την Κάτω Πεύκη. Η ιστορία της επέκτασης είναι μακρά – είχε ήδη αποφασιστεί από τη δεκαετία του ’90, στο πλαίσιο των μεγάλων έργων της Ολυμπιακής προετοιμασίας, και γι’ αυτόν τον λόγο οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου είχαν εγκριθεί ήδη από το 2001.(εδώ)

 

Στη δέκατη τέταρτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», που αφορά σε δάνεια 1ης κατοικίας και στην έκτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», που αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια, προέβη στις 29 Δεκεμβρίου 2021 το υπουργείο Οικονομικών. Οι πληρωμές του προγράμματος «Γέφυρα 1» στα τέλη Δεκεμβρίου ανήλθαν συνολικά στα 12,3 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 114.900 δανείων 1ης κατοικίας και 73.120 δικαιούχων. Η κρατική επιδότηση συνεχίζεται έως ότου όλοι οι δικαιούχοι λάβουν 3 μήνες πρόσθετη επιδότηση, δηλαδή συνολική επιδότηση διάρκειας 12 μηνών. Οι δικαιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η 9μηνη επιδότηση, θα λάβουν την πρόσθετη επιδότηση 3 μηνών, μετά το πέρας του 9μηνου τους.(εδώ)


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ