Κύριες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία - Ιανουάριος 2022 / Φεβρουάριος 2022

16 Φεβρουαρίου 2022, 15:20 | Χ&Α - 237

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε ομιλία της στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι ακόμα και αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες, είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες φτάνοντας το 5,1% τον Ιανουάριο, από 5% τον Δεκέμβριο και είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον.Παρόλα αυτά οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας παρέμειναν ευνοϊκές και τα επιτόκια τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. (εδώ)

****

Αύξηση κατά 0,3% κατέγραψε το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά το δ’ τρίμηνο του 2021, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) η αύξηση διαμορφώθηκε στο 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη. Από τις χώρες της ένωσης, την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση πέτυχε η Ιταλία (+6,4%) και η Σουηδία (+6,1%), ενώ την χαμηλότερη σημειώσε η Γερμανία (-1,4%) και η Λετονία (3,1%), εδώ.

Σύμφωνα με τη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την ζώνη του ευρώ, το πραγματικό ΑΕΠ έφτασε στο προ-πανδημίας επίπεδα του στο τέλος του περασμένου έτους.Μάλιστα, όπως αναφέρει το Ταμείο σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης αναμένεται να παίξει η ευελιξία στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα οι υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, τις οποίες καλεί -χωρίς να τις κατονομάζει- να καταθέσουν από τώρα αξιόπιστα σχέδια για τον περιορισμό του χρέους. (εδώ - Δείτε την έκθεση, εδώ)

****

Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ενεργειακή προμήθεια στην Ευρώπη συνέπεια της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία και την εκτόξευση της τιμής του αερίου το Β εξάμηνο του 2021, για διαφορετικούς λόγους ( δηλ. απότομη αύξηση της ζήτησης, αδυναμία πλήρωσης υπόγειων δεξαμενών αερίου στην Ευρώπη, υπολογισμός τιμής αερίου βάσει gas hub prices) αυξάνεται το ενδιαφέρον για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την χρήση του ως εναλλακτικού καυσίμου στην Ευρωπαϊκή και την Ελληνική ενεργειακή αγορά. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, εισάγεται μέσα από ένα πλέγμα χερσαίων αγωγών αλλά και δια θαλάσσης με πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, γνωστό ως LNG. (εδώ)

****

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού έπληξαν την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο τέλος του προηγούμενου έτους. Συνολικά για το 2021 η παραγωγή διαμορφώθηκε 3% υψηλότερα σε σχέση με το 2020 και 5,5% χαμηλότερα από το προ κρίσης 2019. Η γερμανική οικονομία "έτρεξε” με ρυθμό 2,8% στο προηγούμενο έτος, έναντι του 7% της γειτονικής Γαλλίας, εκθέτοντας την ευπάθεια της Γερμανίας στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που κρατούν πίσω τον μεταποιητικό τομέα, ο οποίος αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των εξαγωγών της. (εδώ)

****

Mια ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση θα αποτελέσει η μετάβαση σε μια οικονομία με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτό προκύπτει από τις παραδοχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά τα κλιματικά stress tests, μια και η μετάβαση θα αυξήσει τον πληθωρισμό και ως συνέπεια θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκια.Σημειώνεται ότι η μετάβαση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και προβλέπει την επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος το 2050 με ενδιάμεσο χρονικό ορόσημο το 2030, χρονιά κατά την οποία οι εκπομπές ρύπων θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.Οι κλάδοι που πλήττονται είναι οι ενεργοβόροι κλάδοι όπως οι εξορύξεις, κλωστοϋφαντουργία, δέρματα, ξύλα και το χαρτί. Ακολουθούν οι βιομηχανίες coke και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, τα έπιπλα, ο ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο κλπ. (εδώ)

 

Δείτε περισσότερες ειδήσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, εδώ

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ