Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών: Πώς να λειτουργήσετε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, με τη βοήθεια του "απόλυτου συστήματος συναλλαγών"

16 Φεβρουαρίου 2022, 15:00 | Χ&Α - 237

Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών: Πώς να λειτουργήσετε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, με τη βοήθεια του "απόλυτου συστήματος συναλλαγών"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών

 

Πώς να λειτουργήσετε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, με τη βοήθεια του "απόλυτου συστήματος συναλλαγών"

 

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” είναι ένα απλό σύστημα συναλλαγών, που βασίζεται στον δημοφιλή δείκτη “Κινητό Μέσο Όρο 200 Ημερών”. Το συγκεκριμένο σύστημα απευθύνεται σε επενδυτές που έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα ενασχόλησης με το Χρηματιστήριο και σ’ αυτούς που δραστηριοποιούνται στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά δεν επιθυμούν την πραγματοποίηση συχνών χρηματιστηριακών πράξεων.

Το σύστημα, επινοήθηκε από τον οικονομολόγο Γιάννη Σιάτρα (εδώ) και παρουσιάστηκε στο βιβλίο του “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - Ο Κινητός Μέσος Όρος 200 Ημερών” (εδώ), το Μάιο του 2016.

Για τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του συστήματος, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Με βάση τη θεωρία του “απόλυτου συστήματος”, λειτουργούν, συνδρομητικές σελίδες με καθημερινά σχόλια για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς και τα “σήματα πράξεων” του συστήματος.

Παράλληλα, με βάση τα σήματα πράξεων που παράγει το “απόλυτο σύστημα”, λειτουργούν δύο εκπαιδευτικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια: α) το χαρτοφυλάκιο εφάπαξ καταβολής και β) το χαρτοφυλάκιο σταθερών μηνιαίων καταβολών.


Τα χρηματικά ποσά που αναφέρονται και χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα στην περιγραφή της λειτουργίας των χαρτοφυλακίων, είναι ενδεικτικά. Κάποιος που επιθυμεί να λειτουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο μπορεί να το κάνει, με οποιοδήποτε ποσό επιθυμεί ή μπορεί.


Στα παρακάτω κείμενα, περιγράφεται ο τρόπος που μπορεί ένας νέος ή παλαιός επενδυτής, να ανοίξει και να λειτουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο με τη βοήθεια του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”.


α) Χαρτοφυλάκιο εφάπαξ καταβολής


Για το χαρτοφυλάκιο αυτό, κατατίθεται εφάπαξ ένα ποσό (στο εκπαιδευτικό παράδειγμα που εμείς εφαρμόζουμε, ορίσαμε το ποσό αυτό στα € 10.000). Οι αγορές και οι πωλήσεις στο χαρτοφυλάκιο αυτό, γίνονται με βάση τα “σήματα αγορών” και τα “σήματα πωλήσεων” που παράγει το “απόλυτο σύστημα”. Το χαρτοφυλάκιο που σχηματίσαμε:

  • Λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2019 (έκανε την πρώτη πράξη, την 26/2/2019).
  • Οι κινήσεις του (αν θα βρίσκεται “εντός” ή “εκτός” αγοράς) βασίζονται στα σήματα που παράγει το “απόλυτο σύστημα”.
  • Οι μετοχές που αγοράζει, βασίζονται σε “λίστα επιλογών” του τμήματος ανάλυσης του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, η οποία δημοσιεύεται στους συνδρομητές του περιοδικού και των σελίδων του “απόλυτου συστήματος”.
  • Οι κινήσεις του χαρτοφυλακίου (τί θα αγοραστεί ή τί θα πουληθεί) προαναγγέλονται στις συνδρομητικές σελίδες του site και παράλληλα διαβιβάζονται με email στους συνδρομητές των σελίδων.
  • Η αποτίμησή του, δημοσιεύεται καθημερινά στο eurocapital.gr (εδώ).

Κατά το διάστημα από την έναρξη της λειτουργίας του (26/2/2019), μέχρι την 15/2/2022, δηλαδή για διάστημα τριών ετών περίπου, το εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”, λειτουργώντας με τον τρόπο που περιγράφηκε πιο πάνω, πέτυχε απόδοση 97,67% (μέση ετήσια απόδοση: 25,78%). Κατά το ίδιο διάστημα, η απόδοση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου ήταν 40,05%.

Δείτε το διάγραμμα απόδοσης του “χαρτοφυλακίου εφάπαξ καταβολής”, που λειτουργεί στις συνδρομητικές σελίδες του eurocapital.gr και το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 26/2/2019

 

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή, εδώ.

 

β) Χαρτοφυλάκιο σταθερών μηνιαίων καταβολών


Πρόκειται για μία πρωτότυπη μέθοδο δημιουργίας ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου, με βάση την οποία, ένας επενδυτής, δημιουργεί ένα χαρτοφυλάκιο, καταθέτοντας ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα (στο εκπαιδευτικό παράδειγμα που εμείς χρησιμοποιούμε, ορίσαμε το ποσό στα € 200, το οποίο κατατίθεται στον επενδυτικό λογαριασμό, την πρώτη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα).

Οι αγορές και οι πωλήσεις στο χαρτοφυλάκιο αυτό, γίνονται με βάση τα “σήματα αγορών” και τα “σήματα πωλήσεων” που παράγει το “απόλυτο σύστημα”.

Όταν το χαρτοφυλάκιο βρίσκεται “εντός αγοράς”, τότε με τα χρήματα της μηνιαίας κατάθεσης, αγοράζονται μετοχές (με τη μέθοδο που προτείνει η θεωρία του “απόλυτου συστήματος”). Όταν το χαρτοφυλάκιο βρίσκεται “εκτός αγοράς”, συνεχίζουμε να καταβάλλουμε τα € 200, της μηνιαίας κατάθεσης, τα οποία προστίθενται στα υπόλοιπα μετρητά.


Το χαρτοφυλάκιο που σχηματίσαμε:

  • Λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2019. Η πρώτη κατάθεση € 200, έγινε στις 2/1/2019. Η πρώτη πράξη (με τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από τις καταθέσεις του Ιανουαρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή το ποσό των € 400), έγινε την 26/2/2019, δηλαδή, όταν το “απόλυτο σύστημα” έδωσε “σήμα αγοράς”.
  • Οι κινήσεις του (αν θα βρίσκεται “εντός” ή “εκτός” αγοράς) βασίζονται στα σήματα που παράγει το “απόλυτο σύστημα”.
  • Οι μετοχές που αγοράζει, βασίζονται σε “λίστα επιλογών” του τμήματος ανάλυσης του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, η οποία δημοσιεύεται στους συνδρομητές του περιοδικού και των σελίδων του “απόλυτου συστήματος”.
  • Όταν το χαρτοφυλάκιο βρίσκεται “εντός αγοράς”, την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, αγοράζει μετοχές με το ποσό της μηνιαίας κατάθεσης (στο παράδειγμά μας, € 200 ανά μήνα). Όταν το χαρτοφυλάκιο βρίσκεται “εκτός αγοράς”, τα € 200 της μηνιαίας κατάθεσης, προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα μετρητά.
  • Οι κινήσεις του χαρτοφυλακίου (τί θα αγοραστεί ή τί θα πουληθεί) προαναγγέλονται στις συνδρομητικές σελίδες του site και παράλληλα διαβιβάζονται με email στους συνδρομητές των σελίδων.
  • Η αποτίμησή του, δημοσιεύεται καθημερινά στο eurocapital.gr (εδώ).

Κατά το διάστημα από την έναρξη της λειτουργίας του (2/1/2019), μέχρι την 15/2/2022, δηλαδή για διάστημα τριών ετών και ενός μήνα, το εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο “σταθερών μηνιαίων καταβολών” του “απόλυτου συστήματος”, λειτουργώντας με τον τρόπο που περιγράφηκε πιο πάνω:

  • Είχε 28 μηνιαίες καταθέσεις των € 200 η κάθε μία. Δηλαδή, κατατέθηκαν συνολικά € 7.600.
  • Στις 15/2/2022, η αποτίμησή του έφτασε στα € 11.314,96. Δηλαδή, είχε απόδοση 48,88% επί του συνολικού κεφαλαίου που κατατέθηκε, άσχετα του χρόνου κατάθεσης του κάθε ποσού. (Σημειώνουμε ότι, το κάθε “200άρι” που κατατέθηκε, δεν παρέμεινε στο χαρτοφυλάκιο το ίδιο χρονικό διάστημα και συνεπώς, η απόδοση του 48,88% που επιτεύχθηκε, δεν είναι σταθμισμένη με το χρόνο που κάθε ποσό παρέμεινε στο χαρτοφυλάκιο. Αν σταθμιστεί, η απόδοση είναι σημαντικά μεγαλύτερη).
  • Κατά το ίδιο διάστημα, η απόδοση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου ήταν 40,05%.

Δείτε το διάγραμμα απόδοσης του “χαρτοφυλακίου σταθερών μηνιαίων καταβολών”, που λειτουργεί στις συνδρομητικές σελίδες του eurocapital.gr και το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 1/1/2019

 

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή, εδώ.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της λειτουργίας των χαρτοφυλακίων, όπως αυτό αποδείχθηκε από τη δημόσια λειτουργία τους, στο παραπάνω χρονικό διάστημα, ήταν:

α) Πέτυχαν μία αξιοζήλευτα υψηλή απόδοση, πολύ μεγαλύτερη από τις αποδόσεις που, στο ίδιο διάστημα πέτυχαν τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

β) Παρά το ότι το διάστημα αυτό υπήρξε “δύσκολο”, λόγω της μεγάλης πτώσης του Χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα χαρτοφυλάκια, ουδέποτε είχαν αρνητική αποτίμηση.

γ) Έκαναν ελάχιστες πράξεις.

δ) Ακολουθήθηκαν από πολλούς νέους επενδυτές, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στη χρηματιστηριακή αγορά.


Πώς μπορεί, ο κάθε ένας, να λειτουργεί, στην πράξη, ένα χαρτοφυλάκιο


Ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών παρακολουθεί πλέον τα σήματα του “απόλυτου συστήματος”. Ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών, παρακολουθεί τις πράξεις που κάνουμε στα “εκπαιδευτικά χαρτοφυλάκια”. Και ένας, επίσης μεγάλος, αριθμός επενδυτών, τα “αντιγράφει”, κάτι που εμείς παροτρύνουμε τους επενδυτές να κάνουν.


Από την επικοινωνία που έχουμε μαζί τους, διαπιστώνουμε ότι, αρκετοί, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην “αντιγραφή” τους. Παράλληλα, υπάρχει ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός νέων επενδυτών, δηλαδή άτομα που τώρα προσελκύονται στη χρηματιστηριακή αγορά, τα οποία δεν έχουν την εμπειρία και τις γνώσεις για να λειτουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο.


Τους επενδυτές αυτούς, τους έχει ανάγκη η χρηματιστηριακή αγορά! Και αυτοί, έχουν ανάγκη ένα “συντηρητικό” σύστημα συναλλαγών που, θα τους επιτρέψει να κινηθούν στο χρηματιστηριακό χώρο, χωρίς να απειλούνται με εμφάνιση ζημιών και που -κυρίως- θα τους μεταδώσει και θα τους διδάξει, μερικούς βασικούς κανόνες του χρηματιστηριακού χώρου και των χρηματιστηριακών επενδύσεων, οι οποίοι θα αποδειχθούν εξαιρετικά πρακτικοί και χρήσιμοι.


Πιο κάτω, δημοσιεύουμε ένα σύντομο “πρακτικό οδηγό” για τον τρόπο που μπορεί ένας επενδυτής, χωρίς μεγάλη εμπειρία και χωρίς πολλές γνώσεις, να λειτουργήσει και να διαχειριστεί ένα χαρτοφυλάκιο, με βάση το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”.


α) Λειτουργία χαρτοφυλακίου εφάπαξ καταβολής


Η λειτουργία του χαρτοφυλακίου εφάπαξ καταβολής, είναι σχετικά εύκολη.

Κατ’ αρχάς, ο επενδυτής θα πρέπει να έχει έναν επενδυτικό λογαριασμό, σε μία χρηματιστηριακή εταιρία. Εάν δεν έχει, θα πρέπει να δημιουργήσει έναν (το πώς ανοίγει κάποιος έναν επενδυτικό λογαριασμό, ξεφεύγει από το πλαίσιο αυτού του άρθρου - αν κάποιος ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί τις ενέργειες για το άνοιγμα ενός επενδυτικού λογαριασμού, μπορεί να μας στείλει μήνυμα στο eurocapital.gr@gmail.com).


Αν υποθέσουμε ότι, ο επενδυτής, επιθυμεί να κινεί το σύνολο του κεφαλαίου του, με βάση τα σήματα του απόλυτου συστήματος, τότε θα πρέπει να περιορίσει τον αριθμό των μετοχών του, σε 4 ή 5 (δηλαδή μετοχές από 4 ή 5 εισηγμένες εταιρίες).

Ουδείς απαγορεύει να έχει περισσότερες από 5, όμως, στην περίπτωση αυτή, η διασπορά μειώνει τον κίνδυνο, όμως μειώνει και τις πιθανότητες επίτευξης αυξημένων αποδόσεων, σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, αφού, όσο αυξάνεται ο αριθμός των μετοχών σε ένα χαρτοφυλάκιο, τόσο η απόδοση πλησιάζει την απόδοση του Γενικού Δείκτη.

 

Από την πλευρά μας, συνιστούμε, οι μετοχές να μην είναι περισσότερες από 4 ή 5. Αν η επιλογή των μετοχών έχει γίνει σωστά, από μία λίστα εταιριών που η πορεία τους στην παρούσα χρονική περίοδο είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, υπάρχουν πολλές πιθανότητες, η απόδοση του χαρτοφυλακίου, να είναι σημαντικά υψηλότερη από την απόδοση του Γενικού Δείκτη.

 

Στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, δημοσιεύουμε λίστα με “επενδυτική άποψη” για την κάθε μετοχή της χρηματιστηριακής αγοράς. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνουμε και μία λίστα, με το όνομα “Top 20”, όπου καταγράφονται οι μετοχές, που, κατά την άποψή μας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία ενός χαρτοφυλακίου, με τη βοήθεια του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”. Δείτε την τρέχουσα λίστα “Top 20”, στις σελίδες των επενδυτικών επιλογών του Χ&Α (εδώ).


Στη συνέχεια, ο επενδυτής θα πρέπει να μάθει να παρακολουθεί τα σήματα του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”. Η παρακολούθηση των σημάτων, μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

α) Ο επενδυτής, μπορεί να κατασκευάσει, σε ένα φύλλο excel, το μηχανισμό λειτουργίας του “απόλυτου συστήματος”. Αν κάποιος έχει βασικές γνώσεις excel, μπορεί, με την περιγραφή που υπάρχει στο βιβλίο του “απόλυτου συστήματος” και την απεικόνιση της βασικής σελίδας των σημάτων που κατασκευάσαμε και χρησιμοποιούμε εμείς (δείτε εδώ), να κατασκευάσει το δικό του μηχανισμό.

β) Από τις συνδρομητικές σελίδες του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” του eurocapital.gr. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις συνδρομητικές σελίδες και για τον τρόπο εγγραφής, εδώ.

γ) Από τη συνδρομητική σελίδα “Σήματα Πράξεων Απολύτου Συστήματος”. Πρόκειται για μία νέα συνδρομητική σελίδα του site, μικρότερου κόστους, η οποία απευθύνεται προς τους επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να βλέπουν μόνο τα σήματα πράξεων του “απόλυτου συστήματος” και να ενημερώνονται για τις κινήσεις του Χαρτοφυλακίου. Δείτε εδώ.


Βασικά στοιχεία για την επιτυχημένη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου με τη βοήθεια του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” είναι:

α) Η καλή κατανόηση του μηχανισμού λειτουργίας του συστήματος. Κατά την άποψή μας, η προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου, επιτρέπει την απόλυτη κατανόηση του μηχανισμού λειτουργίας του και των λόγων της επιτυχίας του.

β) Η επίδειξη πειθαρχίας στα σήματα του συστήματος. Χωρίς πειθαρχία, δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάσει κάποιος να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιό του, με τη βοήθεια του συστήματος. Ή θα αποτύχει, ή δε θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές του.

γ) Μικρή -διάρκειας μίας έως δύο ωρών κάθε εβδομάδα- ενασχόληση με τα όσα συμβαίνουν στη χρηματιστηριακή αγορά και τις εισηγμένες εταιρίες. Κατά την άποψή μας, μία τακτική περιήγηση στις σελίδες του eurocapital.gr, είναι επαρκής για την αντίληψη του τί συμβαίνει στις χρηματοοικονομικές αγορές.


Αντιλαμβανόμαστε ότι, οι επενδυτές, δύσκολα αλλάζουν συνήθειες. Έτσι, είναι φυσιολογικό, για έναν επενδυτή που θέλει να “δοκιμάσει” το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”, να μη θέλει να διαχειριστεί το σύνολο των χρηματιστηριακών του επενδύσεων. Στην περίπτωση αυτή, τους συνιστούμε να “δοκιμάσουν” το σύστημα, με ένα τμήμα των συνολικών τους επενδύσεων. Να ανοίξουν έναν κοινό επενδυτικό λογαριασμό (ονομάζεται “Κοινή Επενδυτική Μερίδα”) με κάποιο άλλο (ενήλικο) μέλος της οικογένειάς τους, στην ίδια χρηματιστηριακή που έχουν τον κύριο λογαριασμό τους. Στο λογαριασμό αυτό, να μεταφέρουν ένα ποσό και μέσα απ’ αυτόν, να δοκιμάσουν τη λειτουργία του συστήματος.


β) Λειτουργία χαρτοφυλακίου “σταθερών μηνιαίων καταβολών”


Το Χαρτοφυλάκιο σταθερών μηνιαίων καταβολών, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και το χαρτοφυλάκιο “εφάπαξ καταβολής”.

Η μόνη διαφορά του βρίσκεται στον τρόπο καταβολής του κεφαλαίου.

Στο χαρτοφυλάκιο “εφάπαξ καταβολής”, το κεφάλαιο κατατίθεται εφάπαξ, στην αρχή της λειτουργίας του (βέβαια, ουδείς εμποδίζει τον επενδυτή, να προσθέτει ή να αφαιρεί κεφάλαιο από το χαρτοφυλάκιό του -βέβαια, η πρακτική αυτή δημιουργεί μία “αταξία” και ασάφεια στο κεφάλαιο και στις αποδόσεις του).

Στο χαρτοφυλάκιο “σταθερών μηνιαίων καταβολών”, κάποιος ξεκινά τη λειτουργία ενός χαρτοφυλακίου, με τη δέσμευση (προς τον εαυτό του), ότι θα καταθέτει κάθε μήνα, ένα ποσό. Το ποσό αυτό, καλό θα ήταν να είναι σταθερό. Όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Συνιστάται όμως, το ποσό αυτό να μην είναι μικρότερο των € 200 μηνιαίως, επειδή διαφορετικά, θα υπάρχουν προβλήματα στην κίνησή του.

Μία καλή σκέψη, την οποία συχνά προτείνουμε σε γονείς με μικρά παιδιά, είναι να ανοίξουν ένα λογαριασμό για το παιδί τους, δεσμευόμενοι ότι θα καταθέτουν σταθερά ένα ποσό -έστω € 200- μηνιαίως. Και, κάθε Χριστούγεννα, ή στα γενέθλια του παιδιού, να καταθέτουν κάτι περισσότερο, έστω τα διπλάσια. Ή, ακόμη, αν τα έσοδά τους δεν είναι σταθερά, να καταθέτουν μαζί, τις μηνιαίες καταβολές 2 ή 3 μηνών (αυτό συνήθως βολεύει στην πραγματοποίηση των συναλλαγών, αφού οι πράξεις με μικρά ποσά είναι αρκετά δύσκολες).

Αν κάποιος ξεκινήσει μία τέτοια συνήθεια, και καθώς τυχαίνει να διανύουμε μία καλή φάση της αγοράς, θα ενθουσιαστεί, αφού κάθε μήνα θα βλέπει ότι η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ανεβαίνει. Και έτσι, οι μηνιαίες καταβολές θα γίνονται με ευχαρίστηση, με συνήθεια και με την πεποίθηση ότι “χτίζεται κάτι για το μέλλον”.

Επίσης, μερικές τράπεζες, δέχονται μια πάγια εντολή, να μεταφέρουν ένα σταθερό ποσό, κάθε πρώτη μέρα του μήνα, από τον τραπεζικό λογαριασμό του επενδυτή, στον χρηματιστηριακό του λογαριασμό.

Τέλος, ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρίες, με μία “πάγια εντολή”, επίσης μπορούν να μεταφέρουν σταθερά, κάθε μήνα, ένα ποσό από τον προσωπικό λογαριασμό του επενδυτή, στην “Κοινή Επενδυτική Μερίδα”, όπου, ενδεχομένως, τηρείται το χαρτοφυλάκιο σταθερών μηνιαίων καταβολών.

Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό των χαρτοφυλακίων αυτού του είδους.


Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι, τί κάνουμε με το κεφάλαιο που κατατίθεται κάθε μήνα. Εδώ, ο κανόνας είναι απλός:

α) Εφ’ όσον, τα σήματα του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, υποδεικνύουν ότι το σύστημα βρίσκεται εκτός αγοράς, αυτό σημαίνει ότι, κάποια στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν, είχαμε ρευστοποιήσει το χαρτοφυλάκιο και παραμένουμε, με τα μετρητά, έξω από την αγορά. Στην περίπτωση αυτή, το νέο κεφάλαιο, έρχεται και προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα μετρητά. Με τα μετρητά αυτά και άλλα που -ενδεχομένως- κατατεθούν στον επόμενο μήνα, περιμένουμε το “σήμα εισόδου”, ώστε να αγοραστούν μετοχές. Εως ότου υπάρξει “σήμα εισόδου”, κάθε νέα κατάθεση, προστίθεται στα υπάρχοντα μετρητά.

β) Εφ’ όσον τα σήματα του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, υποδεικνύουν ότι το σύστημα βρίσκεται “εντός αγοράς”, τότε, με το νέο κεφάλαιο, αγοράζουμε μετοχές.

Πώς αγοράζουμε τις μετοχές; Με βάση τη δική μας πρακτική και σύσταση, καλό είναι να αγοράσουμε, ισόποσα, κάθε μετοχή που έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας. Δηλαδή, αν έχουμε 4 μετοχές, να αγοράσουμε κάθε μετοχή, με το 25% του νέου κεφαλαίου.

Αντιλαμβανόμαστε ότι, είναι δύσκολο για ένα ποσό 200 ευρώ να “σπάσει” σε τέσσερις μετοχές (συνολικής αξίας € 50 η κάθε μία), όμως γίνεται.

Επίσης, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με τη χρηματιστηριακή εταιρία, την προμήθεια για την πράξη. Με μία έρευνα στην αγορά, κάποιος μπορεί να βρει χρηματιστηριακές εταιρίες, πρόθυμες να κάνουν αυτές τις πράξεις κάθε μήνα, χρεώνοντας τις minimum προμήθειες που μπορούν να υπάρξουν, λόγω της χαμηλής αξίας της πράξης. Οι minimum χρεώσεις που μπορεί κάποιος να βρει, κυμαίνονται από € 1,0 έως € 3,0 ανά πράξη.


Ένα ακόμη σημείο προσοχής, είναι το πώς γίνονται οι χρηματιστηριακές πράξεις.

Κατ’ αρχάς, έχουμε αναφέρει ότι, τα σήματα πράξεων σ’ αυτό το χαρτοφυλάκιο (δηλαδή, πότε κάποιος θα κάνει αγορά ή πώληση), είναι ακριβώς τα ίδια με τα σήματα του χαρτοφυλακίου εφάπαξ καταβολής.


Το παρόν κείμενο, γράφτηκε, μετά από αιτήματα πολλών ατόμων που διάβασαν το βιβλίο, που στην πλειοψηφία τους, επιθυμούν να ασχοληθούν με το Χρηματιστήριο, αλλά που όμως, δεν έχουν μεγάλη (ή και καθόλου) εμπειρία, ή που είναι άτομα που “κάηκαν” στην προηγούμενη ανοδική φάση και που θέλουν να ακολουθήσουν κάτι πιο σίγουρο και κυρίως κάτι που θα τους “φωνάξει δυνατά” να πουλήσουν, όταν θα ξεκινήσει η επόμενη μεγάλη πτώση.

Επειδή, στο Χρηματιστήριο, το ζήτημα δεν είναι το πότε και τί θα αγοράσεις. Αυτό από το οποίο θα εξαρτηθεί η απόδοση του χαρτοφυλακίου ενός επενδυτή, είναι το πότε θα πουλήσει.


Το “απόλυτο σύστημα” δεν είναι ένα “μαγικό” σύστημα που παράγει λεφτά. Είναι ένα απλό σύστημα συναλλαγών, δηλαδή, ένα σύνολο κανόνων επενδυτικής συμπεριφοράς. Είναι τόσο απλό, που, όταν το πρωτοπαρουσιάσαμε, το 2016, πολλοί το χλεύασαν. Σήμερα, λιγότερο από τρία χρόνια από την έναρξη της δημόσιας λειτουργίας του, το απλό σύστημα έχει διπλασιάσει το κεφάλαιό του, με ελάχιστες πράξεις και χωρίς ποτέ να βρεθεί με ζημιά, ενώ πολλοί απ’ αυτούς που το χλεύαζαν, απ’ αυτούς που κάνουν δεκάδες πράξεις κάθε βδομάδα, σήμερα βρίσκονται χωρίς κεφάλαιο.


Και κάτι τελευταίο, πλην όμως, βασικό. Οι χρηματιστηριακές επενδύσεις, δεν είναι δραστηριότητα που κάποιος μπορεί να την ξεκινήσει μία Δευτέρα και να την ολοκληρώσει την Παρασκευή. Απαιτούν αρκετή σκέψη πριν από τη δραστηριοποίηση και επίγνωση του ότι κάποιος εισέρχεται σε ένα χώρο με ρίσκο. Κυρίως όμως, απαιτούν δέσμευση, προς τον ίδιο μας τον εαυτό, ότι στο χώρο αυτόν, θα παραμείνουμε επί μακρό χρονικό διάστημα, ότι θα προσπαθήσουμε να τον μάθουμε και ότι θα συμπεριφερθούμε με σύνεση. Ο χώρος αυτός, μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου. Αρκεί αυτός να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του και να συμπεριφερθεί με σύνεση.

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”, δεν είναι ένα χρηματιστηριακό σύστημα, σαν τα εκατοντάδες που υπάρχουν και τα οποία επικεντρώνονται στην επίτευξη κερδών, μέσα σε λίγες μέρες, ή ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά.

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”, βασίζεται σε μακροχρόνιους δείκτες και μπορεί να παράξει αποτελέσματα μέσα σε κάποια χρόνια. Έχει χαμηλό κίνδυνο και οδηγεί σε πολύ λίγες πράξεις. Για να πετύχει κάποιος αξιόλογα αποτελέσματα, απαιτείται η χρήση του για χρονικό διάστημα κάποιων ετών. Αν είστε αποφασισμένοι να βάλετε ένα καινούργιο ενδιαφέρον στη ζωή σας (οι χρηματιστηριακές επενδύσεις και ο κόσμος της οικονομίας πάντα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον), για το οποίο θα αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, το οποίο όμως, μπορεί να αλλάξει την οικονομική κατεύθυνση της ζωή σας, τότε αξίζει το κόπο να το δοκιμάσετε.


Αν έχετε περισσότερες απορίες για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε και να λειτουργήσετε ένα χαρτοφυλάκιο με βάση το απόλυτο σύστημα, επικοινωνήστε μαζί μας (eurocapital.gr@gmail.com ή 210 3242032). Θα σας απαντήσουμε και θα σας εντάξουμε σε μία λίστα ατόμων, προς τους οποίους, για κάποιο διάστημα, θα στέλνουμε και τις απαντήσεις στα ερωτήματα άλλων. Επειδή, κάθε απορία άλλου, μπορεί εύκολα να είναι και δική μας.


Αν επιθυμείτε, να λαμβάνετε σε μηνιαία βάση, ένα πληροφοριακό κείμενο για τη λειτουργία και τις εξελίξεις των σημάτων του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, στείλτε μας email στο eurocapital.gr@gmail.com, με την ένδειξη “Μηνιαία ενημέρωση”.


Δείτε τις συνδρομητικές σελίδες του eurocapital.gr και το πώς μπορείτε να εγγραφείτε σ’ αυτές (εδώ). Αν επιθυμείτε ένα δωρεάν δοκιμαστικό διάστημα λίγων ημερών, στείλτε μας email στο eurocapital.gr@gmail.com, με την ένδειξη “Δοκιμαστικό διάστημα”.


Διαβάστε ένα τμήμα από το βιβλίο “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - Ο Κινητός Μέσος Όρος 200 Ημερών” (εδώ). Αγοράστε το βιβλίο (σε χάρτινη έκδοση), εδώ. Αγοράστε το e-book, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ