MOTOR OIL: Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις εταιρίες πετρελαιοειδών

16 Φεβρουαρίου 2022, 10:40 | Χ&Α - 237

MOTOR OIL: Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις εταιρίες πετρελαιοειδών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOTOR OIL


Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις εταιρίες πετρελαιοειδών

 

Σύμφωνα με έκθεση της Axia Ventures, οι υψηλές ταμειακές ροές, αλλά και η ανάπτυξη κερδών, εκτός διυλιστηρίου θα οδηγήσουν στην αύξηση των μερισμάτων, που διανέμει ο Όμιλος, για την περίοδο 2022 και 2023. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η μερισματική απόδοση της Motor Oil, θα ανέλθει στο 8,5%. Η ζήτηση ανακάμπτει σταδιακά λόγω της αυξημένης κινητικότητας σε συνδυασμό με τα εξαντλημένα αποθέματα, ενώ εντός της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται άνοδο στην ζήτηση καυσίμων για τις αερομεταφορές. (εδώ)

Πρέπει να επισημάνουμε ότι παρά την εξέλιξη της κερδοφορίας, η εταιρία διανέμει κάθε χρόνο μέρισμα και προμέρισμα στους μετόχους, από το 2002, με μοναδική εξαίρεση το έτος 2021, όπου δεν διανεμήθηκε μέρισμα από τα κέρδη του 2020, όμως διανεμήθηκε προμέρισμα χρήσης 2021, ύψους € 0,2007 ανά μετοχή. Αυτή είναι και η μικρότερη διανομή του Ομίλου προς τους μετόχους μέσα σε ένα έτος, από το 2002, η οποία ήταν προφανώς απόρροια της προβληματικής χρονιάς του 2020. Συνεπώς, θα θεωρούσαμε σίγουρο το γεγονός, ότι όσο απομακρυνόμαστε από αυτήν την προβληματική χρονιά και οι συνθήκες για την δραστηριότητα της εταιρίας είναι ευνοϊκές, οι χρηματικές διανομές της εταιρίας θα είναι υψηλότερες από το € 0,2007 που διένειμε το 2021.

Προϋπόθεση για ένα υψηλότερο μέρισμα, είναι η αυξημένη κερδοφορία του Ομίλου, η οποία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την δραστηριότητα της εταιρίας στον τομέα του διυλιστηρίου, για τον οποίο εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας στο προηγούμενο τεύχος, δείτε εδώ. Οι άλλοι δύο τομείς δραστηριοποίησης, της εταιρίας, είναι οι πωλήσεις σε πρατήρια βενζίνης και ο τομέας του φυσικού αερίου και ενέργειας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης, που δημοσιεύτηκαν στα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου 2021, αναμένει αυξημένο EBITDA από τις θυγατρικες στον κλάδο της λιανικής (CORAL, AVIN) καθώς η άρση των περιορισμών των μετακινήσεων και οι ικανοποιητικές τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας θα έχουν θετική επίδραση στις πωλήσεις τους. Παράλληλα, υλοποιείται η στρατηγική επέκτασης του κλάδου λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων σε νέες γεωγραφικές αγορές των γειτονικών με την χώρα μας Βαλκανικών χωρών μέσω της CORAL η οποία στις αρχές της χρήσης εξαγόρασε πλειοψηφικό ποσοστό εταιρίας που διαθέτει δίκτυο 26 πρατηρίων στην Κροατία. Ομοίως θετική συνεισφορά στα λειτουργικά αποτελέσματα αναμένεται από τις θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Α.Π.Ε..

Επισημαίνεται το καλοκαίρι του 2021 δημιουργήθηκε η MORE ( Motor Oil Renewable Energy ) στην οποία μεταφέρθηκαν οι Non Oil δραστηριότητες του Ομίλου μεταξύ των οποίων και ο κλάδος του Ηλεκτρισμού. Η MORE συμμετέχει σε ποσοστό 50% σε υπό κατασκευή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ισχύος 870 MW η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2024.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, δημιούργησαν, μετά από αρκετά χρόνια, μία αυξημένη ζήτηση για μετοχές του κλάδου των πετρελαιοειδών, σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ παράλληλα, έχουν αυξηθεί και οι επενδύσεις των εταιριών του κλάδου, για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων. Κατά τα φαινόμενα, το έτος 2021 ήταν έτος υψηλής κερδοφορίας, όπως επίσης αναμένεται να είναι και το έτος 2022.

Η υψηλή μερισματική απόδοση που εμφανίζει η μετοχή, μας οδηγεί σε θετική στάση απέναντί της, πλην όμως, πάντα διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τη μακροπρόθεσμη πορεία της. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε την εταιρία και τις εξελίξεις από κοντά και θα είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τη χρονική στιγμή που, το κλίμα απέναντι στις εταιρίες του κλάδου, επιβαρυνθεί.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ