ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Θετικές προοπτικές για τον κλάδο - Προβληματικά μεγέθη για την εταιρία

16 Φεβρουαρίου 2022, 11:00 | Χ&Α - 237

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ


Θετικές προοπτικές για τον κλάδο - Προβληματικά μεγέθη για την εταιρία

 

Πραγματοποιήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, ύψους έως και € 51,3 εκατομμυρίων, υπέρ των παλαιών μετόχων. Η τιμή έκδοσης ήταν € 1,90, ανά μετοχή (12,6% discount από την τιμή της μετοχής την ημέρα που ξεκίνησε η α.μ.κ.).

Στόχος της αύξησης είναι να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι επερχόμενες προοπτικές, που αφορούν στους 4 πυλώνες δραστηριοποίησης της Intrakat και συγκεκριμένα τα νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, έργα storage κλπ), τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων καθώς και τα έργα Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαβάστε περισσότερα για την αύξηση στο ενημερωτικό δελτίο, εδώ.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης, υπήρξαν αρκετές ειδήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που κάνουν λόγο για πιθανή είσοδο θεσμικών επενδυτών στην εταιρία. Να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, στα οποία διατηρούμε στοιχεία από το 2018, δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την μετοχή της εταιρίας καθώς την 31/12/2021, μόνο δύο Αμοιβαία Κεφάλαια κατείχαν την μετοχή, από 1 που την κατείχε το 2020 και 2019.

Πριν από την πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat, απαρτιζόταν από 36,79% που κατέχει η Intracom, 14,44% που κατέχει ο κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης, 12,69% που κατέχει ο κ. Δημήτριος Κούτρας, 10,07% που κατέχει η εταιρία DANECH ESTATE LTD και 7,56% που κατέχει το κ. Πέτρος Σουρέτης. Το υπόλοιπο διατίθεται στην χρηματιστηριακή αγορά.

Το ενδιαφέρον των θεσμικών -αν όντως πραγματοποιηθεί η είσοδος τους, στην εταιρία- θα ήταν εν μέρη δικαιολογημένο, καθώς οι προοπτικές, που διαμορφώνονται για τους κλάδους δραστηριοποίησης της Inrakat, είναι ιδιαίτερα θετικές, διότι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ), προωθούν σημαντικά την ανάπτυξη υποδομών και κατασκευών.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα μεγάλα προβλήματα των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας. Τα τελευταία 6 χρόνια, η εταιρία αδυνατεί να παράξει κέρδη (πλην του έτους 2019). Τα ταμειακά διαθέσιμα, συνεχώς μειώνονται ενώ παράλληλα υπάρχει σημαντική αύξηση στις δανειακές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου, το α’ εξάμηνο του 2021, διαμορφώθηκε αρνητικός στα € 101 εκατομμύρια. Εκτιμούμε ότι, μετά και την αύξση κεφαλαίου, η εικόνα των μεγεθών της εταιρίας, θα βελτιωθεί.

Τα στοιχεία αυτά δεν ήταν, μέχρι σήμερα, ικανά να προσελκύσουν επενδυτές. Είναι πιθανό -και εκτιμούμε ότι θα συμβεί- η εικόνα της εταιρίας να μεταβληθεί εντός του 2022, εξέλιξη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής. Είμαστε θετικοί για την εξέλιξη της μετοχής κατά το τρέχος έτος.  Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ