Ποιες μετοχές αύξησαν την εμπορευσιμότητά τους από την αρχή του έτους

16 Φεβρουαρίου 2022, 11:48 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι συναλλαγές είναι το οξυγόνο της αγοράς. Μια μη εμπορεύσιμη μετοχή όσο καλά μεγέθη και αν έχει απευθύνεται σε ένα πολύ περιορισμένο κοινό και ως εκ τούτου δεν έχει την απαραίτητη δύναμη για να αποτυπώσει σωστά τις προοπτικές της στην αποτίμηση της. Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο από την αρχή του έτους σε απόδοση (+7,7%) και συναλλαγές (+20,7%) δε σημαίνει ότι συναλλακτικά οι επιδόσεις κατανέμονται ομοιόμορφα ή αναλογικά.

Στο Χρηματιστήριο τη μερίδα του Λέοντος στις συναλλαγές πραγματοποιούν οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οι καθημερινές συναλλαγές συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των θεσμικών κεφαλαίων των εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών καθώς πολλές εκ των εταιριών συμμετέχουν στη σύνθεση ξένων δεικτών.

Οι πρώτες 30 συνεδριάσεις της χρονιάς δεν περιέχουν κάποια αναδιάρθρωση ή αλλαγές στη στάθμιση των δεικτών ή κάποια σημαντική εταιρική πράξη που θα λειτουργούσε παραμορφωτικά ως προς το καθαρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Αντιθέτως, ό,τι έχουμε δει ως τώρα αφορά συναλλαγές προσδοκιών και τιμολόγησης νέων.

Σε αυτό το διάστημα προτιμήθηκαν κυρίως τράπεζες έναντι των σχετικά ώριμων εμποροβιομηχανικών μετοχών που είχαν τον πρώτο λόγο την περυσινή χρονιά. Επίσης, σημαντική είναι η αύξηση των συναλλαγών στη ΔΕΗ μετά την ΑΜΚ του Δεκεμβρίου αλλά και της Quest μετά την είσοδο της στη σύνθεση του FTSE-25.

Αίσθηση επίσης δημιουργεί το γεγονός ότι όλες οι εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο παρουσιάζουν αύξηση με πρώτη την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (+177%), δεύτερη τη μητρική Βιοχάλκο με +36% και τέλος τη Cenergy με +15%. Οι συναλλακτικές επιδόσεις των εταιριών συνδέονται και με την επιτυχημένη εξωστρεφή διάθεση της εταιρίας προς τους επενδυτές τα τελευταία χρόνια καθιστώντας τις μετοχές λιγότερο εποχικές στη διαπραγμάτευση τους.

Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση και εξαιρουμένων των εταιριών που πραγματοποιούν Δημόσιες Προτάσεις 40 εταιρίες έχουν παρουσιάσει αύξηση ημερήσιων συναλλαγών από 100% έως 6.636%. Η Yalco που ηγείται της κατάταξης πραγματοποιούσε συναλλαγές 63 τεμαχίων πέρυσι ενώ φέτος πραγματοποιεί 4.228 μετοχές. Η άνοδος αυτή συνδέεται και με την αύξηση της τιμής κατά 180% (σε 30 συνεδριάσεις) ωστόσο θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός διότι η μετοχή ξεκίνησε από τα 10 λεπτά και βρίσκεται στα 28 λεπτά, μιλάμε δηλαδή για ημερήσιες συναλλαγές 1.100 ευρώ.

Το πρώτο δείγμα γραφής από τη διάχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας είναι θετικό, υπάρχει περισσότερη συμμετοχή που καταγράφεται πλειοψηφικά στις εταιρίες του ΧΑ που έχουν υψηλότερες συναλλαγές φέτος. Χρειαζόμαστε ακόμα ωστόσο νέες ιδέες για να μεγαλώσει ουσιαστικά το πεδίο ενδιαφέροντος και να διαχυθεί η ρευστότητα σε μεγαλύτερο πλήθος εταιριών.

Μέσες Ημερήσιες Συναλλαγές (τεμάχια) έως 14 Φεβρουαρίου στον FTSE-25

Οι 10 πρώτες εταιρίες σε αύξηση εμπορευσιμότητας τεμαχίων από την αρχή του έτους

 

Πηγή:Liberal.gr