Χρηματιστήριο Αθηνών: Μετρημένες και επιλεκτικές οι κινήσεις

18 Φεβρουαρίου 2022, 15:37 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μετρημένες και επιλεκτικές οι κινήσεις

Με τους πωλητές να έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στη ζώνη μεταξύ 950 – 960 μονάδων, έχοντας σταθερά εστιασμένο το βλέμμα του στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,11% στις 954,30 μονάδες, με τον όγκο μάλιστα να μην ξεπερνά μετά από τρεις ώρες διαπραγμάτευσης τα 6 εκατ. τεμάχια.

Την ώρα που το ΧΑ έχει επιδείξει ιδιαίτερα αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα από τις αρχές του έτους, η σημερινή εικόνα, με τον τζίρο ακόμη κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ, παραπέμπει σαφώς σε μια «ανακωχή» μεταξύ των στρατοπέδων, εωσότου σαφώς ξεκαθαρίσει το τοπίο σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό που επισημαίνεται πλέον από τους αναλυτές είναι ότι όσο και αν το ΧΑΑ καταφέρνει να παραμένει στα τρέχοντα επίπεδα, τόσο οι δυνάμεις που θα απελευθερωθούν μόλις αποκλιμακωθεί η κατάσταση θα είναι ισχυρές. Θα είναι επίσης ένα σημαντικό μήνυμα για τα ξένα χαρτοφυλάκια κυρίως, τα οποία αναζητούν αγορές που έχουν μείνει πίσω στην ανοδική τους πορεία, ενώ διαθέτουν και τη σιγουριά ενός ισχυρού νομίσματος και τα οφέλη της ανάκαμψης της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το -1,24% της Τέρνα Ενεργειακής, όπως και οι πιέσεις σε ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Eurobank και Πειραιώς, επιδρούν αρνητικά στην αγορά. Στον αντίποδα, σημαντικές στηρίξεις έρχονται από το +3,59% της ΕΛΧΑ και το +1,03% της Coca Cola. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχ΄λακο, Jumbo, Motor Oil, Aegean και ΟΠΑΠ.

 

Πηγή:ΟΤ