Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα

23 Φεβρουαρίου 2022, 14:46 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα

Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, αν και εμφανίζει στοιχεία αστάθειας, συντηρείται στη ζώνη των 950 μονάδων, με τον τζίρο να παραμένει όμως σε χαμηλά επίπεδα.

Ο γενικός δείκτης κινείται με κέρδη 0,28% στις 946,80 μονάδες, με τους πωλητές να «χτυπάνε» επιλεκτικά δεικτοβαρείς τίτλους.

Το δίλημμα

Αν και η πλειονότητα των τίτλων είναι σε θετικό έδαφος, οι πιέσεις σε Coca Cola, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο συγκρατούν την ανοδική κίνηση της αγοράς. Βέβαια, ο χαμηλός τζίρος, το ύψος του οποίου θυμίζει τους μήνες της συσσώρευσης του 2021, δείχνει την επιφυλακτικότητα των κινήσεων που εκδηλώνονται στο ταμπλό, καθώς δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που αντιμετωπίζουν ένα μείζον δίλημμα. Από τη μία το ΧΑΑ δείχνει να έχει γυρίσει σελίδα και να βρίσκει τον ανοδικό δρόμο του, αλλά από την άλλη οι αγορές παγκοσμίως βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, όπου θα κριθεί εάν αρχίσουν τη μεγάλη διόρθωση ή θα συνεχίσουν την bull market.

Και σε αυτό το μείγμα, το ΧΑ βρίσκεται σε υψηλά επτά ετών, με πολλούς καταλύτες υπέρ του, αλλά και με το διεθνές κλίμα απέναντί του. Οι αντοχές βέβαια φαίνεται να έχουν ακόμη περιθώρια, αλλά ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η ελληνική είναι μια ρηχή αγορά, ευμετάβλητη και στηριζόμενη σε περιορισμένους τίτλους.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε αυτό το πλαίσιο, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 2,99%, με τις ΕΛΧΑ, Εθνική και ΔΕΗ να ακολουθούν με σημαντική άνοδο. Σε θετικό έδαφος είναι οι Motor Oil, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Aegean, Alpha Bank, ΟΤΕ και Eurobank, ενώ στον αντίποδα, οι πιέσεις εντοπίζονται σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίο.

 

Πηγή:ΟΤ