Μετοχές σε "ανισορροπία"

23 Φεβρουαρίου 2022, 20:04 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Μετοχές σε "ανισορροπία"

Η ακαδημαϊκή θεωρία για την “αποτελεσματικότητα” των χρηματιστηριακών αγορών, αναφέρει ότι, σε κάθε στιγμή, η τιμή μιας μετοχής, ενσωματώνει κάθε δημόσια διαθέσιμη πληροφορία και συνεπώς, αντανακλά την πραγματική της αξία, όπως αυτή προκύπτει με βάση τη διαθέσιμη πληροφόρηση.

 

Όμως, καθημερινά, αντιλαμβανόμαστε ότι, η θεωρία απέχει από την πραγματικότητα. Η θεωρία για την αποτελεσματικότητα των αγορών είναι ορθή σε ένα “αποστειρωμένο” ακαδημαϊκό περιβάλλον, όμως, στην πραγματική καθημερινή “αρένα” της αγοράς, υποδηλώνει περισσότερο μία τάση και μία κατεύθυνση, παρά μία διαρκή αλήθεια.

 

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για την έκφραση “μετοχή σε ανισορροπία”. Εμείς, στα πλαίσια αυτής της έρευνας αυτή, θα δώσουμε έναν -μάλλον- συντηρητικό ορισμό.

Θεωρούμε ότι, μια μετοχή βρίσκεται, σε ανισορροπία, όταν η παρούσα τιμή της, δεν συνάδει, με την εξέλιξη της τιμής της στο παρελθόν (στα πλαίσια ενός διαστήματος που εμείς ορίζουμε στα τρία χρόνια) και με την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών της, ή την εξέλιξη της ευρύτερης αγοράς.

Επαναλαμβάνουμε, υπάρχουν αρκετές ακόμη περιπτώσεις που υποδηλώνουν κατάσταση “ανισορροπίας” σε μία μετοχή (πχ, μία μετοχή η τιμή της οποίας έχει αυξηθεί σε βαθμό που δε δικαιολογείται από τις -γνωστές- εξελίξεις κλπ), όμως, στην παρούσα φάση, αυτές δε τις εξετάζουμε.

Εμείς, στην παρούσα φάση, θα ασχοληθούμε μόνο με τις “ανισορροπίες” που προκαλούνται από αιφνίδια (ή και μία “αργόσυρτη”) υποχώρηση της τιμής μιας μετοχής.

 

Η πτώση της τιμής μιας μετοχής

Μία μετοχή, μπορεί να υποχωρήσει για διάφορούς λόγους: Επειδή υποχώρησε η ευρύτερη αγορά, επειδή υποχώρησαν άλλες μετοχές του κλάδου, επειδή υποχωρούν τα οικονομικά της μεγέθη, επειδή έφυγε ή απεβίωσε ο ιδρυτής ή κάποιο πολύτιμο στέλεχος, επειδή πουλάει ένα μεγάλο fund, επειδή ανέβηκε πολύ κλπ. Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που μια μετοχή υποχωρεί.

 

Από τους λόγους για τους οποίους μια μετοχή υποχωρεί, κάποιοι μπορεί να είναι άσχετοι με την οικονομική πορεία της εταιρίας (πχ, επειδή υποχώρησε η ευρύτερη αγορά, η οποία -με τη σειρά της- υποχώρησε επειδή υποχώρησαν οι αγορές της Αμερικής κλπ), κάποιοι μπορεί να οφείλονται σε σοβαρά και μακροπρόθεσμα αίτια (η οικονομία της χώρας πηγαίνει σε ύφεση ή επιδεινώνονται σοβαρά τα οικονομικά στοιχεία μιας εταιρίας), κάποιοι μπορεί να είναι απολύτως προσωρινοί (επειδή πουλά ένα fund κλπ) ή κάποιοι μπορεί να είναι αβέβαιης φύσης (η λανθασμένη ή αβέβαιη εκτίμηση ότι ένα γεγονός θα επηρεάσει σημαντικά στην πορεία μιας εταιρίας).

 

Επίσης, ανάλογα με τους λόγους που υποχωρεί μια μετοχή, η πτώση της μπορεί να είναι μόνιμη (κατάρρευση των οικονομικών της εταιρίας, αδυναμία εξυπηρέτησης δανεισμού, απώλεια ενός σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος κλπ), μακροπρόθεσμη (ύφεση μιας οικονομίας κλπ), βραχυπρόθεσμη (βραχυπρόθεσμη διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς, ή απώλεια ενός έργου που διεκδικούσε η εταιρία κλπ), ή ακόμη και προσωρινή (εύρεση της μετοχής σε μία προσωρινή ανισορροπία).

 

Επισήμανση της ανισορροπίας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επισημάνει κάποιος μία ανισορροπία στην τιμή μιας μετοχής. Εμείς, συνηθίσαμε να επισημαίνουμε καταστάσεις ανισορροπίας, μέσα από την παρακάτω εξέταση:

α) Ποιά είναι η επίδοση της μετοχής; Ποιά είναι η επίδοσή της, σε σχέση με το Γενικό Δείκτη; Ποιά είναι η επίδοσή της σε σχέση με τις επιδόσεις παρομοιότυπων μετοχών.

β) Συνάδει η πτώση με την εξέλιξη των οικονομικών της μεγεθών;

γ) Συνάδει η πτώση με τις προοπτικές της εταιρίας, όπως τουλάχιστον έχουν περιγραφεί από τη διοίκηση, ή έχουν διατυπωθεί από αναλυτές που καλύπτουν την εταιρία;

 

Ενέργειες μετά την επισήμανση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πτώση μιας μετοχής, είναι αποτέλεσμα κάποιας εξέλιξης που αναφέρεται παραπάνω.

Σε λίγες περιπτώσεις, η πτώση, όντως δε συνάδει με κάποιες από τις γνωστές και πιθανές περιπτώσης φυσιολογικής πτώσης μιας μετοχής.

 

Αν επισημάνουμε μία μετοχή που, όντως, με βάση τα παραπάνω κριτήρια εξέτασης, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υποχώρηση της μετοχής δε συνάδει ούτε με την εξέλιξη των οικονομικών της στοιχείων, ή των προοπτικών της, ή την πορεία του κλάδου ή την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη (προσέξτε, αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε την “πολυφορεμένη” έκφραση “αδικαιολόγητη υποχώρηση”, επειδή πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που υποχωρεί μία μετοχή), τότε τί κάνουμε;

Ψάχνουμε να βρούμε, όσο μπορούμε και αν μπορούμε τους λόγους της πτώσης. Μερικές φορές δε μπορούμε να τους βρούμε. Ή μερικές φορές, αυτά που βρίσκουμε δε μας ικανοποιούν, ή δε μας πείθουν. Τις περισσότερες φορές, κάτι απ’ αυτά συμβαίνει.

Αν, μέσα από την έρευνά μας, βρούμε το αίτιο της πτώσης, το αξιολογούμε. Αν το θεωρήσουμε σοβαρό και ικανό να δικαιολογήσει την πτώση, τότε “κλείνουμε” την έρευνα, αφού η μετοχή δε βρίσκεται σε “ανισορροπία”, αλλά η πτώση της είναι το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης εξέλιξης (γεγονότος) που απλά δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό στην αγορά.

Αν το θεωρήσουμε ως “μη ικανό” να δικαιολογήσει την πτώση, τότε, σημειώνουμε τη μετοχή και την παρακολουθούμε (θα δούμε παρακάτω το πώς).

Αν δε βρούμε κάποιο αίτιο, τότε επίσης σημειώνουμε τη μετοχή και την παρακολουθούμε.

 

Τί παρακολουθούμε από μία μετοχή, όταν υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται σε ανισορροπία;

 

Ας δούμε το παράδειγμα της Coca Cola HBC (σύμβολο: ΕΕΕ), για την οποία “υποψιαζόμαστε” ότι όντως αρχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση “ανισορροπίας”:

Coca Cola HBC - Στοιχεία οικονομικών μεγεθών και μετοχής (2019 - 2021)

2022 2021 2020 2019 (2019 - 2021)
Τρέχουσα τιμή 26,70



Μέση τιμή έτους 30,84 28,95 24,24 30,24 27,81
Υψηλό έτους 28,61 32,80 34,24 35,09 35,09
Χαμηλό έτους 26,70 24,18 16,99 26,93 16,99
Μερισματική απόδοση 2,7% 2,1% 2,4% 8,5%
Μέρισμα ανά μετοχή 0,71 0,64 0,62 2,57 1,135
Πωλήσεις ('000)
7.168.400 6.131.800 7.026.000 6.775.400
EBITDA ('000)
1.151.500 1.059.200 1.110.700 1.107.133
Περιθώριο EBITDA
16,06% 17,27% 15,81% 16,34%
Κέρδη μετά φόρων ('000)
547.200 414.900 488.000 483.367
Καθαρό περιθώριο κέρδους
7,63% 6,77% 6,95% 7,13%
Τα μεγέθη των πωλήσεων, EBITDA και κερδών μφ, για το διάστημα 2019-2021, αποτελούν τους μέσους ετήσιους όρους.

Η τιμή της μετοχής βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της περιόδου 2019-2021, μία περίοδος που συμπεριλαμβάνει και το “τρομακτικό” (λόγω της πανδημίας) 2020.

Βρίσκεται κάτω από τη μέση τιμή του 2021.

Κατά το 2021, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16,8% (είναι “τεράστιο” ποσοστό αύξησης για μία εταιρία αυτού του μεγέθους).

Τα κέρδη βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο (εδώ) - Δείτε αναλυτικά οικονομικά μεγέθη, εδώ.

Αναμένεται αύξηση εσόδων και κερδών κατά το 2022.

 

Και όμως, η μετοχή σημειώνει 3 πτωτικές συνεδριάσεις και έχει απώλειες 15,7% σε διάστημα ενός μηνός!

Αντιλαμβανόμαστε τους φόβους που προέρχονται από την ένταση στην Ουκρανία και τα συμφέροντα της εταιρίας στη Ρωσία; Όμως, αναφερόμαστε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ποτών στην Ευρώπη. (Δείτε άρθρο σχετικά με τη χθεσινή παρουσίαση σε αναλυτές - εδώ).

 

Θεωρούμε ότι, η περίπτωση της ΕΕΕ, συνιστά μία κατάσταση ανισορροπίας, η οποία, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, σταδιακά θα εξαλειφθεί. Αυτές οι καταστάσεις, δίνουν ευκαιρίες κερδών, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο.

 

Η ιδέα της επισήμανσης εταιριών σε “πτωτική ανισορροπία” προέκυψε αυτές τις μέρες, με αφορμή την ΕΕΕ. Δυστυχώς, ο χρόνος απόψε, δε μου επιτρέπει την ολοκλήρωση του άρθρου. Ήθελα όμως να κάνουμε μία πρώτη παρουσίαση.
Η μελέτη θα υποστεί αναθεώρηση σε ορισμένα σημεία και θα ολοκληρωθεί αύριο, με την αναφορά δύο ακόμη εταιριών (ΦΡΛΚ και ΣΑΡ). Παράλληλα, θα δούμε, το πώς, στο εξής, θα μπορούμε να παρακολουθούμε καλύτερα αυτές τις καταστάσεις.

 

Καλό σας βράδυ. Αύριο το πρωί, πριν από το άνοιγμα της αγοράς, θα έχουμε και ένα σχόλιο για τις εξελίξεις.