Τουρκία: Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκάλεσε ο Ερντογάν - Θα κλείσει τον Βόσπορο;

24 Φεβρουαρίου 2022, 10:53 | Διεθνής Πολιτική

Τουρκία: Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκάλεσε ο Ερντογάν - Θα κλείσει τον Βόσπορο;

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέλεσε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη, μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την Πέμπτη.

Στη συνάντηση θα παραστούν, σύμφωνα και με το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, διοικητές και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών.

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης της ηρεμίας και ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τις σχέσεις με τις δύο χώρες εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία στον Εύξεινο Πόντο, έχει καλούς δεσμούς και με τους δύο γείτονές της και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στην κρίση. Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα.

Στον αντίποδα αυτών, η Τουρκία βρίσκεται παράλληλα σε δύσκολη θέση, καθώς η Ουκρανία έχει ήδη από χθες ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από την Άγκυρα να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά πλοία σε περίπτωση που η κατάσταση εξελιχθεί όπως από την Πέμπτη το πρωί: "Σε περίπτωση ευρείας στρατιωτικής εισβολής ή έναρξης στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά της Ουκρανίας, θα ζητήσουμε από την τουρκική κυβέρνηση να εξετάσει την πιθανότητα να κλείσει τα στενά της Μαύρης Θάλασσας για το επιτιθέμενο κράτος", είπε χθες στο Reuters ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα Βασίλ Μποντνάρ. Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη το πρωί, ο πρέσβης υπέβαλε επίσημο αίτημα κλεισίματος των Στενών.

Εκτός αυτών το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε οδηγίες για τους πολίτες του στην Ουκρανία στην οποία αναφέρει ότι είναι κλειστός ο εναέριος χώρος, καλεί τους πολίτες της Τουρκίας να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε ασφαλή σημεία, να αποφύγουν τα ταξίδια, ενώ προσφέρει απαραίτητη στήριξη και καθοδήγηση σε όσους επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.

 

Πηγή:capital.gr