Ξεπερνά το 5% η βουτιά στο Χρηματιστήριο

24 Φεβρουαρίου 2022, 14:41 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Ξεπερνά το 5% η βουτιά στο Χρηματιστήριο

Σε επικίνδυνα επίπεδα βυθίζεται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι τριγμοί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μπορούν να ελεγχθούν πλέον από τη "μικρή" αγορά της Λ. Αθηνών, η οποία βλέπει σχεδόν αρκετούς τίτλους να σημειώνουν απώλειες σχεδόν σε διψήφια ποσοστά και το εύρος της πτώσης να ξεπερνά τις 50 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,62% στις 895,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 79 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36 εκατ. τεμάχια. Πτώση 6,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.178,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 8,89% στις 659,15 μονάδες.

Ξεπερνά το 5% η βουτιά στο Χρηματιστήριο

Η αγορά δοκιμάζει αυτήν την ώρα τον κινητό μέσο των 200 ημερών, ήτοι στις 893 μονάδες, η διάσπαση του οποίου θα αλλάξει άρδην ένα κλίμα που χτίστηκε με μεγάλες προσδοκίες από την αρχή του έτους. Πλέον όμως βρίσκεται στο εύρος της μεγάλης συσσώρευσης του 2021, η οποία μπορεί να έχει δημιουργήσει ισχυρές στηρίξεις, αλλά η υψηλή γεωπολιτική αβεβαιότητα δεν βοηθά στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

Πάντως, εάν αντέξει το επίπεδο και κλείσει σήμερα ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 894 μονάδες θα δείξει τη δυναμική της αγοράς, με τον τραπεζικό κλάδο ακόμη να κρατά μέρος των κερδών του 2022, κάτι που δεν έχει γίνει στον Γενικό Δείκτη. Βέβαια, οι 4 συστημικές βρίσκονται στο επίκεντρο τόσο του τζίρου όσο και των απωλειών, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να δείχνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο κύμα μείωσης του ρίσκου, που ακρίτως χτυπά και τη Λ. Αθηνών.

Πάντως, το ΧΑ δεν εμφανίζει χειρότερη εικόνα από αυτή που δείχνουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκαταλείψει οριστικά τη διπλωματική οδό και να επιλέξει τη στρατιωτική σύγκρουση. Οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ οι τιμές του πετρελαίου επιδίδονται σε νέο ράλι, με το Brent και το αργό να ξεπερνούν το επίπεδο των 100 δολ. το βαρέλι.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει απώλειες 10,80% με την Πειραιώς να είναι στο -8,31%, την Εθνική στο -7,98% και την Alpha Bank στο -7,48%. Άνω του 6% είναι η πτώση σε Σαράντη, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Aegean και Coca Cola και άνω του 5% η πτώση σε Quest, Μυτιληναίο και Jumbo.

Η πτώση σε Titan, Motor Oil, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα ξεπερνά το 4%, ενώ εκείνει σε ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή το 3%. Απώλειες άνω του 2% σημειώνουν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ.

 

Πηγή:capital.gr