Οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

24 Φεβρουαρίου 2022, 14:54 | Διεθνής Πολιτική

Οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ευρείες και αισθητές είναι οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι αγορές φοβούνται πλέον ότι ο οικονομικός πόλεμος Δύσης Ρωσίας μοιάζει αναπόδραστος, παρα΄το γεγονός ότι η Μόσχα διαβεβαιώνει για την απρόσκοπτη οαριχή πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι γεγονός! Ο Βλάντιμιρ Πούτιν με διάγγελμα στη ρωσική τηλεόραση ανακοίνωση την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, ενώ λίγο αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις σε πολλές περιοχές.

 

  • Ο Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λούχανσκ.
  • Νέες κυρώσεις προανήγγειλε ο ο Τζο Μπάιντεν
  • Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία
  • Κηρύχθηκε γενική επιστράτευση
  • Ο Πούτιν ζητά αλλαγή κυβέρνησης
  • Εκρήξεις σε μεγάλες πόλεις
  • Η Ρωσία διέλυσε την ουκρανική αεράμυνα

 

Η Ρωσία ζητά την άνευ όρων παράδοση των ουκρανικών δυνάμεων στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ υπάρχου πληροφορίες για ευρύτερη εισβολή του ρωσικού στρατού.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας και αποβίβασαν στρατεύματα στη νότια ακτή της την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά.

Τα μέσα αεράμυνας της Ουκρανίας έχουν εξουδετερωθεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τα μέσα αεράμυνας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν κατασταλεί.

Νωίτερα, μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Βλάντιιρ Πούτιν στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ακούστηκαν εκρήξεις στην ησυχία της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου πριν από την αυγή.

Πυρά ακούστηκαν κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, και σειρήνες ακούστηκαν πάνω από την πόλη.

Λίγο αφότου ο Πούτιν μίλησε σε ειδική τηλεοπτική ομιλία στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ακούστηκαν εκρήξεις στην ησυχία της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου πριν από την αυγή.

Εκρήξεις συγκλόνισαν επίσης την αποσχισθείσα πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και πολιτικά αεροσκάφη ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι επίκειται μεγάλη επίθεση από τη Ρωσία στη γείτονά τους.

Αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας

Ο Πούτιν είπε ότι είχε εγκρίνει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση σε αποσχισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων ήταν μόνο θέμα χρόνου.

Ώρες νωρίτερα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν έκκληση προς τη Μόσχα για βοήθεια για να σταματήσει η υποτιθέμενη ουκρανική επιθετικότητα – ισχυρισμούς που οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν ως ρωσική προπαγάνδα.

Ο Πούτιν είπε ότι έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις να προστατεύσουν τον λαό και ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα.

«Όλη η ευθύνη για την αιματοχυσία θα βαρύνει τη συνείδηση του κυβερνώντος καθεστώτος στην Ουκρανία», είπε ο Πούτιν. Διαβάστε περισσότερα

Επανέλαβε τη θέση του ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ για να συμπεριλάβει την Ουκρανία ήταν απαράδεκτη και είπε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αμυνθεί έναντι των απειλών που είπε ότι προέρχονται από την Ουκρανία.

Το εύρος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν ήταν αμέσως σαφές. Η Μόσχα αρνείται εδώ και καιρό ότι έχει σχέδια εισβολής παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα κοντά στη γειτονική της χώρα.

Αντιδράσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα ενέκρινε μια επίθεση και δεν απάντησε σε πρόσκληση για συνομιλίες.

«Σήμερα ξεκίνησα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το αποτέλεσμα ήταν σιωπή», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι προσευχές του ήταν με τον λαό της Ουκρανίας «καθώς υφίσταται μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις».

«Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα φέρει καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο. Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα επιφέρει αυτή η επίθεση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν με ενωμένο και αποφασιστικό τρόπο. Ο κόσμος θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία ».

Είπε ότι θα ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία την Πέμπτη, πέρα από τα οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για την κρίση στην Ουκρανία στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, σχέδιο ψηφίσματος που κατηγορεί τη Μόσχα για τις ενέργειές της προς τη γείτονά της είναι καταδικασμένο να αποτύχει λόγω του δικαιώματος βέτο της Ρωσίας.

No-fly zone η Ουκρανία

Η Ουκρανία περιόρισε τις μη στρατιωτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της λόγω «δυνητικού κινδύνου», ώρες αφότου η παρακολούθηση ζώνης σύγκρουσης προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν τις υπερπτήσεις λόγω του κινδύνου ακούσιας κατάρριψης ή επίθεσης στον κυβερνοχώρο.

Μια πτήση της El Al από το Τελ Αβίβ στο Τορόντο και μια πτήση της LOT Polish Airlines από τη Βαρσοβία προς το Κίεβο βγήκαν από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας την ώρα που εκδόθηκε ειδοποίηση, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

Η Ρωσία έκλεισε επίσης εν μέρει τον εναέριο χώρο της στην περιοχή πληροφοριών πτήσης του Ροστόφ στα ανατολικά των συνόρων της με την Ουκρανία «για να παρέχει ασφάλεια» στις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, σύμφωνα με την ειδοποίησή της προς τους αεροπόρους.

Το timeline της εισβολής

Η Ρωσία, αν και διέψευδε μετ επιτάσεως σχέδια για εισβολή στην Ουκρανία εν τέλει το έπραξε. Ο Τζο Μπάιντεν απαντώντας στις δηλώσεις και τις κινήσεις του  Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Σε διάγγελμά του ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας(!), κάτι που συνάδει με de facto κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία την Πέμπτη, κίνηση που αποτελεί κήρυξη πολέμου σε περιοχή εντός της Ευρώπης. Ο ίδιος ισχυρίζεται -τώρα- ότι αμύνεται απέναντι στα σχέδια επέκτασης του NATO. Ωστόσο σε προγενέστερη ομιλία του είχε αμφισβητήσει την ύπαρξη της ίδιας της Ουκρανίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό μέσω της κρατικής  τηλεόρασης, όπου ανακοίνωσε τις αποφάσεις του.

Λίγο αργότερα, εκρήξεις συγκλόνισαν επίσης την αποσχισθείσα πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ πολιτικά αεροσκάφη ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι επίκειται μεγάλης έκτασης επίθεση από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν είπε ότι είχε εγκρίνει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση σε αποσχισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων ήταν μόνο θέμα χρόνου.

Η πρωτοβουλία του Βλάντιμιρ Πούτιν ακολουθεί το αίτημα που διατύπωσαν φιλορώσοι αυτονομιστές προς τη Μόσχα για βοήθεια ώστε να σταματήσει η υποτιθέμενη ουκρανική επιθετικότητα.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις να προστατεύσουν τον λαό και ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα.

«Όλη η ευθύνη για την αιματοχυσία θα βαρύνει τη συνείδηση του κυβερνώντος καθεστώτος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος.

Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ για να συμπεριλάβει την Ουκρανία ήταν απαράδεκτη και είπε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αμυνθεί έναντι των απειλών, τις οποίεςπροσδιόρισε ότι πηγάζουν από την Ουκρανία.

Το εύρος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν ήταν άμεσα σαφές. Η Μόσχα αρνείται εδώ και καιρό ότι έχει σχέδια εισβολής παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα κοντά στη γειτονική της χώρα.

Η απάντηση Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα ενέκρινε μια επίθεση και δεν απάντησε σε πρόσκληση για συνομιλίες.

Νωρίτερα, μετά από κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας σε τράπεζες και κρατικής υπηρεσίες ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι έθεσε τη χώρα του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τη Βουλή να υπερψηφίζει το σχετικό διάταγμα. Παράλληλα, κηρύχθηκε γενική επιστράτευση με τους έφεδρους να καλούνται σε υπηρεσία.

«Σήμερα ξεκίνησα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το αποτέλεσμα ήταν σιωπή», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Με βάση το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που ψήφισε η ουκρανική Βουλή στη χώρα περιορίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των στρατευμένων εφέδρων, ελέγχονται τα μέσα ενημέρωσης και επιβάλλονται έελγχοι προσωπικών εγγράφων από την Πέμπτη.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους τους άνδρες σε ηλικία μάχης.

Οι δυτικές χώρες και η Ιαπωνία επέβαλαν κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και ιδιώτες. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει σκληρά μέτρα, επιφυλασσόμενες να το πράξουν μετά από ρωσική εισβολή.

Intelligence Dpt

 

Πηγή:crisismonitor.gr