Σύνοδος Κορυφής χωρίς «σαφή» δέσμευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας

25 Φεβρουαρίου 2022, 09:55 | Διεθνής Πολιτική

Πολιτικές προσωπικότητες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν να αναγνωριστεί η Ουκρανία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, μετά τη ρωσική εισβολή της Πέμπτης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έκανε μια παθιασμένη έκκληση σε μια σύντομη συζήτηση που είχεμε τους ηγέτες της ΕΕ το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς να λάβει όμως κάποια ηχηρή απάντηση.

Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συνεδρίαζαν για έκτακτη σύνοδο κορυφής, περισσότεροι από εκατό Ευρωπαίοι πολιτικοί και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών συνυπέγραψαν ένα άρθρο γνώμης στη Le Monde, ζητώντας να σταλεί ένα «ισχυρό μήνυμα» στον ουκρανικό πληθυσμό, ο οποίος δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, αλλά έχει «διαλέξει την οικογένεια των ευρωπαϊκών δημοκρατιών».

Οι υπογράφοντες τόνισαν ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία λόγω της προσέγγισης με τους Ευρωπαίους μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς και των «ευρωπαϊκών φιλοδοξιών» του ουκρανικού λαού.

Τόνισαν ότι το 2017 το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε «νόμο που καθιστά την ένταξη στην ΕΕ έναν από τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ουκρανίας», ο οποίος επέτρεψε να κατοχυρωθεί η «ευρωπαϊκή επιλογή» της Ουκρανίας στο σύνταγμα της χώρας.

Αναγνωρίζοντας την Ουκρανία ως «υποψήφια χώρα» στην ΕΕ, οι υπογράφοντες δήλωσαν ότι ελπίζουν πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σύντομα και «ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με λεπτομερείς στόχους και βήματα προς την πλήρη ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ» θα μπορούσε να συνεισφέρει στην οικονομική σταθερότητα της χώρας» μέσω της σταδιακής ένταξής της στην ενιαία αγορά της ΕΕ, έγραψαν.

Ωστόσο, οι υπογράφοντες αναγνωρίζουν, επίσης, ότι αυτός θα ήταν ένας «μακρύς δρόμος» για τη χώρα, η οποία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά θα επέτρεπε τουλάχιστον να χρησιμεύσει ως κίνητρο για περαιτέρω αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για «σύγκλιση με την ΕΕ».

Μεταξύ των υπογραφόντων ήταν ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, η Ουκρανή ακτιβίστρια και ηγέτης του κινήματος Femen, Ίνα Σεφτσενκο, και ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας και συντηρητικός ευρωβουλευτής Άντριους Κουμπίλιους.

Συζήτηση με Ζελένσκι σε «βαριά ατμόσφαιρα»

Η EURACTIV πληροφορήθηκε ότι χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια 20λεπτη συζήτηση μέσω βιντεοκλήσης με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι σε «βαριά ατμόσφαιρα».

Ο Ζελένσκι φέρεται να έκανε μια απελπισμένη έκκληση καλώντας τους ηγέτες της ΕΕ να «σταθούν δίπλα στην Ουκρανία και να σταματήσουν τον επιτιθέμενο».

«Βαριά» η ατμόσφαιρα στη συζήτηση Ευρωπαίων-Ζελένσκι

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους να αποκλείσουν τους Ρώσους από το εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου, επίσης να αποκλείσουν τη Μόσχα από το από το χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ζήτησε «ισχυρές οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις» στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του SWIFT και της επιβολής εμπάργκο στο εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Ο λαός μας πεθαίνει για την ελευθερία της Ουκρανίας και της Ευρώπης», ανέφερε η δήλωση. «Περιμέναμε πολύ καιρό σε μια ανοιχτή πόρτα. Ρωτήσαμε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν πήραμε απάντηση».

Τώρα η Ουκρανία χρειάζεται διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας, «μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική και ταχεία και συγκεκριμένη δράση», κατέληξε ο Ζελένσκι.

Οι ηγέτες της ΕΕ στην ανακοίνωσή τους στη σύνοδο κορυφής δήλωσαν ότι «αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης», αλλά απέφυγαν από μια σαφή δέσμευση όπως είχε ζητήσει ο Ζελένσκι.

Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ ήταν σαφείς στην υποστήριξή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η EURACTIV κατανοεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει καμία προθυμία για σταθερές δεσμεύσεις να μην προκαλέσουν περαιτέρω τη Ρωσία.

 

Πηγή:euractiv.gr