FT: Προς αποτυχία το μεγάλο σχέδιο Putin στην Ουκρανία – Θα γίνει πιο επικίνδυνος;

28 Φεβρουαρίου 2022, 10:01 | Διεθνής Πολιτική

Πρόσφατα, την παραμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump χαρακτήρισε ιδιοφυία τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.

Χαρακτηρισμό πάντως που απορρίπτουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το μεγάλο σχέδιο του Putin αποτυγχάνει στην Ουκρανία.

«Τι έχει πετύχει τελικά αυτή η ιδιοφυία;

Τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή και τα ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να κερδίσουν τη γρήγορη νίκη στην οποία υπολόγιζε ο Putin.

Η ουκρανική αντίσταση είναι πολύ πιο σκληρή από ό,τι περίμενε ο Ρώσος ηγέτης, καθώς ο στρατός της Ουκρανίας αντεπιτίθεται και ο πληθυσμός κινητοποιείται.

Αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες διαμαρτύρονται γιατί τους είπαν ότι πήγαιναν σε εκπαιδευτική αποστολή.

Η διεθνής απάντηση ήταν πιο σκληρή, πιο συντονισμένη και πιο ενωμένη από ό,τι περίμενε ο Putin.

Η Ρωσία αποκόπτεται από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το μεγαλύτερο μέρος του εναέριου χώρου της Ευρώπης έχει κλείσει για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Επιπλέον, υπήρξε μια ιστορική ανατροπή στη γερμανική εξωτερική πολιτική και στην πολιτική ασφάλειας - με το Βερολίνο να στέλνει τελικά όπλα στην Ουκρανία και να δεσμεύεται να δαπανήσει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Το ΝΑΤΟ φαίνεται να απέκτησε ένα νέο σκοπό.

Η Ρωσία μετατρέπεται σε παρία, ενώ ακόμα και η Κίνα δεν την στήριξε στον ΟΗΕ, καθώς απείχε από σχετική ψηφοφορία» αναφέρουν οι FT.

Πανικός και στο εσωτερικό της Ρωσίας

«Στο εσωτερικό της Ρωσίας, πανικόβλητοι πολίτες σπεύδουν να βγάλουν χρήματα από τις τράπεζες.

Το ρούβλι έχει πέσει κατακόρυφα σε αξία, όπως και το ρωσικό χρηματιστήριο.

Μικρές διαδηλώσεις κατά του πολέμου έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, με τους διαδηλωτές να συλλαμβάνονται αμέσως.

Τοπικές προσωπικότητες, ολιγάρχες, ακόμη και τα παιδιά ορισμένων Ρώσων αξιωματούχων έχουν καταδικάσει τη σύγκρουση.

Ακόμα και οι αξιωματούχοι του Putin εμφανίζονται να είναι σε άβολη θέση καθώς παίρνουν εντολές μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να αρνούνται την έκταση του πολέμου, καθώς συνεχίζουν να επιμένουν ότι πρόκειται απλώς για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την υποστήριξη των αποσχισμένων περιοχών του Donetsk και του Luhansk» επισημαίνει το δημοσίευμα των Financial Times.

Διεθνής θαυμασμός για Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους FT, η Ουκρανία γίνεται δέκτης ολοένα και μεγαλύτερου διεθνούς θαυμασμού και αναγνώρισης που δεν έχει προηγούμενο από το 1991, όταν και η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη.

«Ο Volodymyr Zelensky, ο άλλοτε κωμικός ηθοποιός, έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για την εμπνευσμένη ηγεσία του.

Η γενναιότητα του στους δρόμους του Κιέβου έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη δειλία του Putin, ο οποίος φοβάται πολύ τον ιό για να επιτρέψει στους δικούς του αξιωματούχους σε απόσταση αναπνοής.

Παράλληλα, αυξάνονται οι εκκλήσεις για την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Όλα αυτά ο Putin τα πέτυχε σε μόλις 4 ημέρες.

Πρόκειται για ιδιοφυία, σκέτη ιδιοφυία» αναφέρουν οι Financial Times.

Θα γίνει πιο επικίνδυνος ο Putin;

«Αλλά ένας ταπεινωμένος και εγκλωβισμένος Putin είναι πιθανό να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος και αδίστακτος.

Αυτό φάνηκε χθες Κυριακή, όταν ο Ρώσος ηγέτης έθεσε σε επιφυλακή τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του.

Μη μπορώντας να πετύχει την εύκολη νίκη που περίμενε, ο Putin φαίνεται απίθανο να κάνει πίσω.

Η υπερηφάνεια, η παράνοια και η προσωπική του επιβίωση δείχνουν τη χρήση ολοένα και πιο ριζοσπαστικών και επικίνδυνων τακτικών» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλούμενο Δυτικούς αναλυτές ασφαλείας, αναφέρει πως είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν θερμοβαρικοί πύραυλοι στην Ουκρανία.

«Οι πυρηνικές απειλές που εκτοξεύει ο Putin, αν και ξεκάθαρα σκοπεύουν να εκφοβίσουν, δεν μπορούν να απορριφθούν εντελώς δεδομένης της ψυχικής του κατάστασης.

Δεδομένου ότι ο ίδιος ο Putin φαίνεται πολύ απίθανο να υποχωρήσει, φαίνεται να υπάρχουν λίγοι ειρηνικοί τρόποι εξόδου από αυτή τη σύγκρουση» τονίζει το δημοσίευμα.

Αχτίδα ελπίδας

«Μια μικρή αχτίδα ελπίδας προσφέρει η ανακοίνωση ότι Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές συμφώνησαν να συναντηθούν στα σύνορα της Λευκορωσίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, κανένα σημάδι ότι ο Putin είναι έτοιμος να υποχωρήσει από τις μαξιμαλιστικές του απαιτήσεις που θα συνεπάγονταν περαιτέρω τεμαχισμό του ουκρανικού εδάφους και το de facto τέλος της ανεξαρτησίας της χώρας.

Το γεγονός ότι ο άνδρας που ορίστηκε για να ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Ρωσίας είναι ένας κατώτερος πρώην αξιωματούχος, που διακρίνεται για τον ακραίο εθνικισμό του, δεν είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι» αναφέρουν οι FT.

Εκτός εξουσίας

«Ίσως ο μόνος πραγματικός δρόμος για την ειρήνη θα ήταν για τη ρωσική κυβερνώσα ελίτ να αναγκάσει τον Putin να φύγει από την εξουσία.

Τα βίντεο που δείχνουν τον Putin να ταπεινώνει μέλη του κατεστημένου ασφαλείας, καθώς τα αναγκάζει να υποστηρίξουν τις πολιτικές του, έχουν σκοπό να δείξουν την απόλυτη εξουσία του.

Αλλά αναδεικνύουν επίσης τις αμφιβολίες μέσα στον δικό του στενό κύκλο» επισημαίνουν οι FT, υποστηρίζοντας πως «ο Putin κυβερνά περισσότερο σαν προσοβιετικός τσάρος» καθώς και ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς πώς μπορεί να κινητοποιηθεί η αντιπολίτευση εντός της κυβέρνησης εναντίον του».

«Είναι, ωστόσο, πιθανό, καθώς αυξάνεται το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος του πολέμου, να γίνει πιο δύσκολο να συγκρατηθούν οι δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στη σύγκρουση.

Τα ρωσικά στρατεύματα εντός της Ουκρανίας είναι επίσης πιθανό να αποθαρρύνονται όσο θα αυξάνονται οι απώλειες τους και θα λαμβάνουν εντολές να χρησιμοποιήσουν βάναυσες τακτικές εναντίον αμάχων.

Τελικά κάποιος συνδυασμός άγχους της ελίτ, στρατιωτικής αποτυχίας και λαϊκής δυσαρέσκειας θα μπορούσε να αναγκάσει τον Ρώσο ηγέτη να παραιτηθεί.

Αλλά —προς το παρόν— ο κίνδυνος που προκαλεί ο Putin για την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον κόσμο μόνο αυξάνεται» καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Πηγή:bankingnews.gr