Διαβάσαμε - Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

28 Φεβρουαρίου 2022, 16:41 | Διαβάσαμε

Διαβάσαμε - Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε βουλγαρικό έδαφος που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης, ανακοίνωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο αξιωματούχος δεν απάντησε στο ερώτημα πού θα βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, αλλά είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Nova TV ότι θα ενεργήσει γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.(εδώ)

Τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της για το πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που υπέβαλε η Ελλάδα, δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προσθέτοντας πως η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή του Σχεδίου, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στη φιλόδοξη πορεία της ανάκαμψης».(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα οριστικά στοιχεία, για τον μήνα Νοέμβριο 2021, της Έρευνας Οικοδομικής Δραστηριότητας. Ειδικότερα:  Το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας), κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021, στο σύνολο της Χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.310 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 572,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.543,6 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 42,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 58,1% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 71,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.(εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 31,6% έναντι μείωσης 5,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 - Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 17,1% έναντι μείωσης 8,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,0% έναντι αύξησης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.(εδώ)

Μεγάλα έργα 6 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. ευρώ για φέτος, ανακατατάξεις, 5G, αύξηση της ζήτησης mobile data, τηλεοπτικές πλατφόρμες και οπτικές ίνες δημιουργούν νέες συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με τις εταιρίες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Νέοι παίκτες, όπως η Volton και οι δελεαστικές προσφορές των OTE, Wind , Vodafone διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση στην αγορά. Στη νέα αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται οι εταιρίες κάνουν στοχευμένες στρατηγικές ενέργειες σε μια προσπάθεια όλων των «παικτών» της αγοράς να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο τόσο από τα μεγάλα έργα υποδομών, όσο και από την πελατειακή βάση, η οποία και αυξάνεται, καθώς αυξάνεται και η ανάγκη για ταχύτερες, ποιοτικότερες και αποτελεσματικότερες τηλεπικοινωνίες.(εδώ)

Από διάφορους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων εθνικών πετρελαϊκών εταιριών και διεθνών εμπόρων κυρίως από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο στις περιοχές αυτές, προμηθεύεται αργό πετρέλαιο ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια. Στο παραπάνω πλαίσιο, μικρό μέρος των αναγκών του (σ.σ. της τάξης του 10% ως 15%) καλύπτονται, περιστασιακά, από ρωσικό αργό πετρέλαιο, το οποίο προμηθεύεται, μέσω διεθνών εμπόρων και όχι απευθείας από τη Rosneft όπως σημείωσε η διοίκησή του στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων Δ' τριμήνου 2021 και των προοπτικών για τη φετινή χρονιά.(εδώ)

Εντονη ανησυχία επικρατεί σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που είτε διαθέτουν θυγατρικές στην Ουκρανία είτε πραγματοποιούν εκεί εξαγωγές, αλλά και σε αυτές που προμηθεύονται σημαντικό μέρος των πρώτων υλών τους από την εν λόγω χώρα καθώς και τη Ρωσία. Η Coca-Cola HBC ήδη διέκοψε από προχθές τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Ουκρανία, όπως και ο όμιλος Σαράντη, που διαθέτει εργοστάσιο στο Κίεβο και συγκεκριμένα η θυγατρική του στην Ουκρανία, Ergopack. Σε αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της στην Ουκρανία έχει προχωρήσει και η εταιρία εμπορίας πρώτων υλών ELTON, επίσης εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο.(εδώ)

Η MYTILINEOS επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη στρατηγική της επέκταση στις παγκόσμιες αγορές, μέσω δραστηριοτήτων σε ολόκληρο το φάσμα έργων ηλιακής ενέργειας, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της κατασκευής φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 1.55MW στην περιοχή Yangpyung-gun στη Νότια Κορέα, από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD). Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο έργο της MYTILINEOS στη Νότια Κορέα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για τον Τομέα RSD, καθώς αποτελεί μία από τις λίγες Ευρωπαϊκές εταιρίες με επιτυχή διείσδυση στην αγορά της Ασίας.(εδώ)

Εντυπωσιακά αποτελέσματα σημείωσε το 2021 ο Όμιλος Εταιριών Epsilon Net, ο οποίος συνέχισε να υλοποιεί με συνέπεια το επενδυτικό του πλάνο, έχοντας ως άξονες: Α) Την επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης. Ειδικότερα, το 2021 ο Κύκλος Εργασιών αυξήθηκε κατά 133% και τα Καθαρά κέρδη μετά από φόρους κατά 222%. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, προήλθε τόσο μέσα από το σημαντικό ρυθμό οργανικής ανάπτυξης (άνω του 50%), όσο και

από τη συμβολή στοχευμένων εξαγορών.(εδώ)

Δύο δυναμικές κινήσεις προς υλοποίηση της στρατηγικής τους για ανάπτυξη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ολοκλήρωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).Συγκεκριμένα, προ ολίγων ημερών υπέγραψαν συμφωνία με εταιρία ανάπτυξης ΑΠΕ (FEN SOL) για την εξαγορά ενός πολύ μεγάλου συγκροτήματος φωτοβολταϊκών, συνολικής δυναμικότητας 303 Μεγαβάτ. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο πάρκα στη Μελίτη της Φλώρινας, τα οποία αποτελούν ενιαίο σύνολο και τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.(εδώ)

Εμπορικά διαθέσιμη είναι η νέα έκδοση uiTOP 3.0 της ενοποιημένης πλατφόρμας IoT, σύμφωνα με ανακοίνωση της Intracom Telecom. Η πλατφόρμα προσφέρει προηγμένη διαχείριση και έλεγχο «έξυπνων συσκευών» και αισθητήρων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικούς τεχνολογικούς και εμπορικούς τομείς όπως «Έξυπνη Πόλη», Διαχείριση Ενέργειας & Υδάτων, Ηλεκτροκίνηση κ.α.Η πλατφόρμα θα παρουσιαστεί στο εταιρικό περίπτερο 7B44, στην αίθουσα 7, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου τηλεπικοινωνιών MWC Barcelona, 28 Φεβρουαρίου- 03 Μαρτίου 2022.(εδώ)

Μπαράζ εξαγορών διενεργείται αυτή την περίοδο από τον όμιλο Μήτση. Πρόκειται για επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ που τον βάζουν δυναμικά στα ξενοδοχεία πολυτελείας, ενώ του δίνουν τη διεύρυνση της παρουσίας του και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Κατά πληροφορίες πέραν από το ξενοδοχείο Γαλήνη στα Καμένα Βούρλα που ήδη διαχειρίζεται και αναμφίλεκτα θα συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ ο όμιλος έχει βάλει ως στόχο έχοντας ως συμπαίκτη επενδυτικό κεφάλαιο, την επέκταση του στην αγορά της Κω, της Κρήτης και την παρουσία του στην αγορά της Χαλκιδικής.  Ως γνωστόν έχει υποβάλει σχετικό φάκελο για την ένταξη στις Στρατηγικές επενδύσεις για το project ύψους 100 εκατ. ευρώ στη Μύκονο.(εδώ)

Άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για το ελληνικό σύστημα από τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, κυρίως το SWIFT, που έλαβε η Δύση έναντι της Ρωσίας, «δεν υπάρχουν», τονίζουν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές καθώς, αφενός, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία είναι ανύπαρκτη, αφετέρου, διότι οι πελάτες-επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τις δύο αυτές χώρες έχουν έτοιμα plan b, όσον αφορά την άμεση προμήθεια πρώτων υλών. Ωστόσο, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι σε επιφυλακή, διότι οι εξελίξεις ξεπερνούν τα στενά όρια μιας οικονομίας και κανένας δεν μπορεί ακόμη να εκτιμήσει το μέγεθος των παράπλευρων απωλειών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.(εδώ)

Η γερμανική E.ON, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια δικτύων μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, εναντιώνεται στις απαιτήσεις να κλείσει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία επειδή προχώρησε στην εισβολή στην Ουκρανία, γράφει σήμερα η εφημερίδα Rheinische Post. Μετά από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αναστείλει τη διαδικασία έκδοσης αδειών για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 την περασμένη εβδομάδα, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε προχθές Σάββατο να κλείσει και ο αγωγός Nord Stream 1, που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία από το 2011.(εδώ)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανακοινώσει νέα στρατηγική απαγκίστρωσής της από το ρωσικό αέριο, ως μέρος μιας φιλόδοξης ενεργειακής στρατηγικής για την επίτευξη του ευρωπαϊκού Green Deal και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030. Παρ’ όλα αυτά, το μακροπρόθεσμο σχέδιο διαφέρει πολύ από την άμεση και ολοκληρωτική παύση των αγορών ρωσικού αερίου. Μια τέτοια άμεση επιλογή δε θα ήταν εύκολη. Το φυσικό αέριο αποτελεί το 20% της ενέργειας της Ε.Ε., και περίπου το 40% αυτής προέρχεται από τη Ρωσία. Σημειωτέον πως ορισμένες βιομηχανίες όπως αυτή της παραγωγής αμμωνίας και λιπασμάτων της Ευρώπης βασίζονται εντελώς στο φυσικό αέριο.(εδώ)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν, πλέον, προχωρήσει σε ένα μπαράζ κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην ευρείας κλίμακας ρωσική στρατιωτική εισβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Κατά τις δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Κυριακής, 27 Φεβρουαρίου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επανέλαβε ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ μίλησε και για επικείμενες κυρώσεις κατά της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.(εδώ)

Ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα τηρήσει το σχέδιό του μόνο για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου όταν συνεδριάσει εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με αρκετούς αντιπροσώπους στην έδρα του οργανισμού, ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε τις τιμές σε άνοδο. Το πετρέλαιο πραγματοποίησε «άλμα» την προηγούμενη εβδομάδα στα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014, μία αύξηση που πυροδότησε η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία και δεν αντανακλούσε κάποια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, επισημαίνουν οι αντιπρόσωποι.(εδώ)