Στατιστικά στοιχεία: Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από “σημαντικές ημερήσιες μεταβολές” (Μέρος Γ’)

14 Μαρτίου 2022, 09:10 | Χ&Α - 238

Στατιστικά στοιχεία: Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από “σημαντικές ημερήσιες μεταβολές”

(Μέρος Γ’ - Ειδικά στοιχεία, ανά φάση και ανά "κλιμάκιο μεταβολής τιμών")

Δείτε το μέρος Α' (Γενικά Στοιχεία) - εδώ
Δείτε το μέρος Β' (Ειδικά στοιχεία ανά φάση και ανά "επίπεδο μεταβολής") - εδώ


β) Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη με βάση το “επίπεδο μεταβολής”

 

Στους Πίνακες από 5 έως 8, εξετάζουμε εντάσσουμε τις ανοδικές και τις πτωτικές μεταβολές, σε κλιμάκια μεταβολής (π.χ., από +5% έως +6% κ.ο.κ.) και τα εξετάζουμε με βάση του εάν η φάση της αγοράς είναι ανοδική ή πτωτική:

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 5 - Κλιμάκια πτώσης σε ανοδική φάση

ΠΙΝΑΚΑΣ 6 - Κλιμάκια ανόδου σε ανοδική φάση

ΠΙΝΑΚΑΣ 7 - Κλιμάκια πτώσης σε πτωτική φάση

ΠΙΝΑΚΑΣ 8 - Κλιμάκια ανόδου σε πτωτική φάση

Δείτε όλους τους παραπάνω πίνακες, εδώ (σε ιστοσελίδα) ή εδώ (σε μορφή excel)

 

Η χρησιμότητα των στατιστικών

 

Δεν έχει νόημα να αναλύουμε τις περιπτώσεις μία προς μία. Η χρησιμότητα των πινάκων αυτών έγκειται στο να έχει ο επενδυτής έναν πίνακα στατιστικών στοιχείων, ο οποίος πίνακας, θα πρέπει να μπορεί να εξηγήσει στον επενδυτή τις πιθανότητες που σχηματίζονται, με βάση τη συμπεριφορά της αγοράς κατά το παρελθόν, για την κατεύθυνση της αγοράς, μετά από μία “σημαντική” ημερήσια μεταβολή.

 

Πιστεύουμε ότι, ο πίνακας αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την ημέρα που σημειώνεται η “σημαντική μεταβολή”, αφού μπορεί να βοηθήσει τον επενδυτή στη λήψη μιας επενδυτικής απόφασης.

 

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

 

Για παράδειγμα, αν σήμερα η ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -5,50%, σε τί μπορούν να μας χρησιμεύσουν τα στατιστικά των πινάκων; Ας το δούμε.

 

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να γνωρίζουμε αν βρισκόμαστε σε μία ανοδική ή πτωτική φάση της αγοράς. Γενικά, στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ και στα καθημερινά σχόλια του “απόλυτου συστήματος”, το επισημαίνουμε από καιρού σε καιρό. Στο εξής, η επισήμανση θα γίνεται καθημερινά, με ειδική ένδειξη, στο δημοσιευόμενο “ημερήσιο δελτίο”.

 

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι διανύουμε μία πτωτική φάση της αγοράς. Στην περίπτωση αυτή, συμβουλευόμαστε τον Πίνακα 7 (κλιμάκια πτώσης σε πτωτική φάση). εκεί βλέπουμε ότι, στο παρελθόν, έχουν υπάρξει ακόμη 34 περιπτώσεις πτώσης μεταξύ -5,0% έως -6,0%, σε πτωτική φάση. Στις 25 περιπτώσεις (73,5% του συνόλου των περιπτώσεων), την επόμενη μέρα ο ΓΔ υποχώρησε (μέσος όρος πτώσης: 4,0%). Επίσης, στο 52,9% των περιπτώσεων, ο ΓΔ υποχωρούσε 5 μέρες αργότερα. Στο 61,8% των περιπτώσεων, υποχωρούσε και μετά από ένα μήνα. Τέλος, στο 67,6% των περιπτώσεων, υποχωρούσε 3 μήνες αργότερα.

Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά και, κατά την εκτίμησή μας, καλό είναι να τα γνωρίζουμε.

 

Τέλος, κάθε φορά που εξετάζουμε τέτοιους πίνακες, πρέπει να γνωρίζουμε κάτι σημαντικό: Όλα αυτά τα στοιχεία, είναι “μεταξύ τους ανεξάρτητα”. Δηλαδή, η κάθε μία από τις 34 παραπάνω περιπτώσεις πτώσης, συνέβη σε διαφορετικούς χρόνους και για διαφορετικά αίτια.

Αυτό σημαίνει ότι, αν σήμερα η αγορά υποχωρήσει -5,5%, η στατιστική βοήθεια που λέει ότι στο 73,5% των περιπτώσεων, η αγορά υποχωρεί και την επόμενη μέρα, είναι σημαντική, όμως, παράλληλα θα πρέπει να εξετάζουμε και όλα τα τρέχοντα στοιχεία που σχηματίζουν το -κάθε φορά- τρέχον πλαίσιο. Δηλαδή, τα στοιχεία που κάθε φορά διαμορφώνουν το ψυχολογικό κλίμα. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία και αυτά θα κρίνουν την επόμενη μέρα. Η στατιστική, είναι σημαντική, αλλά απλά βοηθά για να μας πει, τί συνήθως γινόταν στο παρελθόν.

 

Τα στοιχεία των πινάκων 1 έως και 4, θα βρίσκονται στο “ανοικτό” τμήμα του site. Τα στοιχεία των πινάκων 5 έως 8, θα παραμείνουν στο συνδρομητικό τμήμα, σε χώρο που θα ανακοινώσουμε.

Το σύνολο των στοιχείων θα ενημερώνεται κάθε Δευτέρα, εκτός εάν η συγκυρία επιβάλλει διαφορετικά.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Δείτε το μέρος Α' (Γενικά Στοιχεία) - εδώ
Δείτε το μέρος Β' (Ειδικά στοιχεία ανά φάση και ανά "επίπεδο μεταβολής") - εδώ

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ