Πόλεμος στην Ουκρανία: Εναλλακτικούς προμηθευτές αναζητούν οι ελληνικές εταιρείες

02 Μαρτίου 2022, 09:15 | Ελληνικοί Δείκτες

Σε αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που προμηθεύονταν πρώτες ύλες από την Ουκρανία, αλλά και από τη Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρείες που έκαναν εξαγωγές προς την Ουκρανία ή είχαν παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα επεξεργάζονται σενάρια για να μετριάσουν τις απώλειες. Ο αποκλεισμός δε της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT προκαλεί ήδη ανησυχία σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις –κυρίως εξαγωγικές– που πραγματοποιούν συναλλαγές στη Ρωσία, φοβούμενες, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην «Κ», ότι «θα επιστρέψουμε στην εποχή του… φαξ». Ολοι οι συνομιλητές μας, πάντως, επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να προβούν σε κάποιο σχεδιασμό, καθώς τα γεγονότα είναι σε πλήρη εξέλιξη, τονίζοντας ότι μέχρι και λίγες ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τα στελέχη των επιχειρήσεων στη χώρα θεωρούσαν μη πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτό, πάντως, που συμβαίνει τώρα είναι ότι έχουν σταματήσει από το Σάββατο οι αποστολές φορτίων με εμπορεύματα στην Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα πρόβλημα υπάρχει με την εισαγωγή πρώτων υλών από τη Ρωσία. Τα Στενά του Βοσπόρου μπορεί να μην έκλεισαν, όπως φοβούνταν μεγάλες αλευροβιομηχανίες της χώρας οι οποίες ανέμεναν πλοία με σιτηρά από τη Ρωσία, όπως είχε αναφέρει η «Κ» στο φύλλο της 25ης Φεβρουαρίου 2022, όμως τα πλοία δεν έφτασαν ποτέ και ούτε αναμένεται να έρθουν. Οι αλευροβιομηχανίες και οι βιομηχανίες ζωοτροφών αναζητούν τώρα εναλλακτικούς προμηθευτές σιτηρών και καλαμποκιού, κυρίως σε Ρουμανία και Πολωνία. Οι προμήθειες από Γαλλία και Γερμανία αποτελούν μεν επιλογή, αλλά αρκετά ακριβότερη. Αυτό δε που φοβούνται είναι πως εάν λείψουν από την παγκόσμια αγορά τα σιτηρά της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ενδεχομένως θα προκληθεί έλλειψη που θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση των τιμών.

Οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Ουκρανία διαμορφώθηκαν το 2021 σε 198,36 εκατ., ενώ από τη Ρωσία σε 4,3 δισ. Η Ελλάδα εισάγει από την Ουκρανία κυρίως βιομηχανικά είδη, τρόφιμα, πρώτες ύλες, χημικά και έλαια (κυρίως ηλιέλαιο) και εξάγει κυρίως πετρελαιοειδή, τρόφιμα (ζυμαρικά, γαλακτοκομικά κ.ά.), βιομηχανικά είδη και χημικά. Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ουκρανία διαμορφώθηκαν το 2021 σε 338,60 εκατ. Λιγότερες είναι οι εξαγωγές προς τη Ρωσία, επηρεασμένες και από τα αντίποινα της ρωσικής κυβέρνησης σε απάντηση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2014. Το 2021 οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία διαμορφώθηκαν σε 206,61 εκατ. και οι εισαγωγές από τη Ρωσία σε 4,3 δισ.

Περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζονται με τις μετακινήσεις των προϊόντων και την εισαγωγή πρώτων υλών αντιμετωπίζει η Frigoglass, η οποία διατηρεί εργοστάσιο στη Ρωσία. Το τελευταίο, μάλιστα, λειτουργεί ως κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιό της στη Ρουμανία. Η θυγατρική της Frigoglass στη Ρωσία, Frigoglass Eurasia LCC, έχει δανεισμό 34 εκατ. και διατηρεί πιστωτικές γραμμές με διεθνείς και κρατικές τράπεζες στη Ρωσία.

Εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα τροφοδοτηθούν οι αγορές της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και οι γύρω από την Ουκρανία χώρες, στις οποίες κατευθυνόταν το 50% των πωλήσεων της Ergopack, της θυγατρικής του ομίλου Σαράντη στην Ουκρανία, αναζητεί η διοίκηση του ομίλου. Η λειτουργία του εργοστασίου της Ergopack στο Κανίβ, στην κεντρική Ουκρανία, έχει διακοπεί μετά τη ρωσική εισβολή και φυσικά είναι άγνωστο εάν και πότε θα λειτουργήσει ξανά. Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται είναι οι ανάγκες των χωρών που κάλυπτε η παραγωγή της Ergopack, πέραν της Ουκρανίας, ανάγκες σε προϊόντα νοικοκυριού, να καλυφθούν από άλλες θυγατρικές του ομίλου, όπως αυτές στη Ρουμανία και στην Πολωνία.

 

Δήμητρα Μανιφάβα

Πηγή: www.kathimerini.gr