Goldman Sachs: Αγοράστε Ελλάδα παρά τον κίνδυνο

02 Μαρτίου 2022, 10:56 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Goldman Sachs: Αγοράστε Ελλάδα παρά τον κίνδυνο

«Αγοράστε Ελλάδα» δείχνει η νέα τιμή-στόχος της Goldman Sachs για την εγχώρια αγορά και τον Γενικό Δείκτη, παρότι η αγορά μετοχών είναι από τις πιο ευμετάβλητες αναδυόμενες αγορές.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος θέτει στόχο για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 1.175 μονάδες από τις 950 μονάδες που ανέμενε τον Δεκέμβριο του 2021. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι πάνω από 30% στους επόμενους δώδεκα μήνες, γεγονός που τοποθετεί την εγχώρια αγορά μετοχών στην πρώτη τριάδα των αγορών που βλέπει η τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το consensus των αναλυτών αναμένει υψηλότερη άνοδο, μέχρι τα επίπεδα των 1.188 μονάδων σε διάστημα δώδεκα μηνών από τώρα.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 11,1 φορές και βάσει της τιμής-στόχου της Goldman Sachs τοποθετείται στις 12 φορές. Τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 20% τους επόμενους δώδεκα μήνες, παρόμοια εκτίμηση με το consensus των αναλυτών που αναμένει αντίστοιχη άνοδο της τάξεως του 19%. Η εκτίμηση είναι από τις υψηλότερες, ενώ η τράπεζα τοποθετεί τη μερισματική απόδοση στο 2%.

Παρά την υψηλή προτίμηση στην εγχώρια αγορά, η Goldman Sachs αναγνωρίζει τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας των εγχώριων μετοχών. Βάσει των παρελθοντικών αποδόσεων, η μετοχική αγορά στην Ελλάδα δείχνει αρκετά ευαίσθητη σε ό,τι αφορά την παγκόσμια αβεβαιότητα οικονομικής πολιτικής, με beta κοντά στις 2,25. Ένας δείκτης beta τόσο υψηλός αιτιολογεί πλήρως τις υπεραντιδράσεις των τελευταίων συνεδριάσεων. Η χώρα τοποθετείται στη δεύτερη θέση, πίσω μόλις από την Αίγυπτο σε όρους συστημικού κινδύνου.

Σε γενικές γραμμές, ο αμερικανικός οίκος μειώνει τις εκτιμήσεις του για την πορεία του δείκτη MSCI EM (MSCI Αναδυόμενων Αγορών) στις 1.350 μονάδες από 1.400 προηγουμένως, επισημαίνοντας ωστόσο τη σημαντική διασπορά εντός του δείκτη.

Όπως επισημαίνει, μέσω των στόχων που θέτει, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης στην Κίνα, στην περιοχή CE3 (Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία), MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) και στην Ελλάδα, με χαμηλές προσδοκίες για το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Μεξικό, Περού).

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, όλα τα assets των αναδυόμενων αγορών δείχνουν ιδιαίτερα προσανατολισμένα προς τα δεδομένα ανάπτυξης, καθώς και αρνητικά προσανατολισμένα προς την πολιτική αβεβαιότητα.

Ωστόσο οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών δείχνουν ιδιαίτερα αρνητικά τοποθετημένες στην αύξηση των πραγματικών επιτοκίων στις ΗΠΑ. Με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ενδέχεται να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις, που με τη σειρά τους μπορούν να διατηρήσουν τα πραγματικά επιτόκια υψηλά.

 

Πηγή:euro2day.gr