«Ντε φάκτο μη φιλικές» όλες οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα

02 Μαρτίου 2022, 15:09 | Διεθνής Πολιτική

«Ντε φάκτο μη φιλικές» όλες οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα θεωρήσει όλες τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα του ως «ντε φάκτο εχθρικές».

Σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε χαρακτηριστικά: «Κρίνοντας από τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες εναντίον μας, είναι πλέον όλες de facto εχθρικές. Είτε περιλαμβάνονται στη λίστα είτε όχι. "Σε αυτή την περίπτωση, ο κατάλογος είναι δευτερεύων. Αλλά η απάντηση σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες πρέπει να αναλυθεί, κανείς δεν πρόκειται να πυροβολήσει τον εαυτό μας στο πόδι για να βλάψει κάποιον. Κάνουμε ό,τι πρέπει, ό,τι μας ταιριάζει και το κάνουμε με νηφάλιο κεφάλι».

Να υπενθυμίσουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση δημοσίευσε πέρυσι μια λίστα με «μη φιλικές» χώρες. Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, υπήρχαν αρχικά δύο χώρες στη λίστα -- οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τσεχική Δημοκρατία.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Αυστραλία και η Ταϊβάν έπληξαν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις το Σαββατοκύριακο, καταδικάζοντας τη στρατιωτική εισβολή που εκτυλίχθηκε το Σάββατο στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

Τέτοιου τύπου δηλώσεις γίνονται όταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, που ήταν να γίνουν σήμερα στην Πολωνία, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα, λόγω των πολύ μεγάλων συγκρούσεων σε πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως η Χερσώνα, το Χάρκοβο αλλά και η Μαριούπολη, από την οποία επιχειρείται η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών. Η πομπή αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αναχώρησε οδικώς από τη Μαριούπολη.

 

Πηγή:businessdaily.gr