Διαβάσαμε - Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

08 Μαρτίου 2022, 16:20 | Διαβάσαμε

Διαβάσαμε - Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Τους κραδασμούς της ρωσο - ουκρανικής σύρραξης αισθάνονται έξι στις δέκα βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, καθώς επηρεάζονται αρκετά έως πολύ από τον πόλεμο που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην οικονομική πολιτική και στο επιχειρείν. Εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικτές βιοτεχνικές επιχειρήσεις (μεταποιητικές και εμπορικές) καθώς το 74% επηρεάζεται αρκετά έως πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.(εδώ)

«Ασκήσεις επί χάρτου» για το μέγεθος των επιπτώσεων του Ουκρανικού στην οικονομία κάνουν στην κυβέρνηση, και πλέον θεωρείται απίθανο να μην υπάρξουν συνέπειες στις προοπτικές ανάκαμψης καθώς οι αναταράξεις έχουν αντίκτυπο σε εισοδήματα, τουρισμό και κατανάλωση. Αν και ακόμη παραμένει θολό το ακριβές κόστος λόγω της υψηλής αβεβαιότητας και των ελλιπών στοιχείων, ωστόσο οι αρχικοί στόχοι βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στον «αέρα». Για παράδειγμα είναι άγνωστο ακόμη πώς θα εξελιχθούν τα φετινά τουριστικά έσοδα και η εσωτερική κατανάλωση, παράγοντες που παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.(εδώ)

Μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήταν το ποσοστό της κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα το 2021, το οποίο καλύφθηκε από την ηλεκτροπαραγωγή αιολικών πάρκων. Αυτό προκύπτει από την απολογιστική έκθεση της WindEurope για το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την οποία τα εγχώρια αιολικά πάρκα κάλυψαν το 18% της ζήτησης σε ρεύμα, έναντι 15% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μάλιστα, το σχετικό ποσοστό στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3% από το 2020. Κάτι που η έκθεση αποδίδει στο υψηλό αιολικό δυναμικό που επικράτησε πέρυσι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στη δυναμική που έχει αποκτήσει ο κλάδος στη χώρα μας.(εδώ)

Με τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν διαχρονικά το «ισχυρό χαρτί», να δίνουν τον τόνο και το 2021, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να παρουσιάσουν για ακόμη μία χρονιά ισχυρή ανάπτυξη, πετυχαίνοντας και πάλι νέο ρεκόρ. Πρόκειται για μια άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία αποτυπώνει την προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμος ο εξαγωγικός κόσμος να μεγαλώσει τη διείσδυσή του στο εξωτερικό. Το επίτευγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, γιατί κατέστη εφικτό κάτω από αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν στο παγκόσμιο εμπόριο οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.(εδώ)

Μπορεί και η φετινή Διεθνής Έκθεση Τουρισμού ITB στο Βερολίνο, η μεγαλύτερη του είδους στον κόσμο, να γίνεται μόνο διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, αλλά ο τουριστικός κλάδος βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Γιατί όλο και περισσότερες χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για ταξίδια, ακόμη και η Γερμανία από τα μέσα Μαρτίου θα καταργήσει σχεδόν όλους τους περιορισμούς. Τουρ οπερέιτορ, ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδόχοι ελπίζουν σε ένα τουριστικά δυνατό καλοκαίρι.(εδώ)

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου φαίνεται ότι δεν πρόλαβε να αποτυπωθεί  στον «δείκτη φόβου» που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθώς η εξέλιξή του τον Φεβρουάριο δείχνει ότι καταγράφεται μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα. Συγκεκριμένα, η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Φεβρουάριο του 2022 έφτασε το 26,27% στις 28/2/2022 από 30,17% στις 31/1/2022. Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 φτάνοντας το 29,33% από 28,94% τον Ιανουάριο του 2022. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,65%.(εδώ)

Η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), συνεχίζει να πρωτοπορεί και να επεκτείνεται στην ανάπτυξη, στον σχεδιασμό και στην κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS), κερδίζοντας την ανάθεση μίας νέας σύμβασης πώλησης ενέργειας από σύστημα αποθήκευσης, στην Ιταλική Δημοπρασία Αγοράς Δυναμικότητας για το 2024. Συγκεκριμένα, ανατέθηκε στην Εταιρία σύμβαση αγοράς δυναμικότητας διάρκειας 15 ετών και τιμήματος €70.000/MW/έτος για ένα έργο που βρίσκεται στο Μπρίντιζι, νότια της Ιταλίας.(εδώ)

Με ισχυρές άμυνες η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις επιπτώσεις από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αλλά και τις όποιες παρενέργειες προκύψουν στην ευρωπαϊκή αγορά από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Το 2021 έκλεισε πολύ ικανοποιητικά για την εισηγμένη εταιρεία, καθώς: Ο κύκλος εργασιών του κλωστηρίου όχι μόνο ξεπέρασε κατά πολύ την επίδοση της προηγούμενης χρονιάς, αλλά προσέγγισε το ύψος των πωλήσεων που είχε σημειωθεί το 2019, πριν δηλαδή από την εκδήλωση της πανδημίας.(εδώ)

Η Coca Cola, η McDonald’s κ.ά. συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία και βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κύμα μποϊκοτάζ. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα τα hashtags #BoycottCocaCola, #BoycottPepsi και #BoycottMcDonalds «τρεντάρουν» στο Twitter ενώ ήδη τρεις ουκρανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι Novus, Varus και Fozzy Group απέσυραν προϊόντα της Cοca Cοla από τα ράφια των καταστημάτων τους. Σε ανάρτησή της στο Facebook στις 4 Μαρτίου, η αλυσίδα Novus αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η NOVUS δεν συνεργάζεται πλέον με την Coca-Cola Ukraine, η οποία συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο έδαφος του επιτιθέμενου. Από εδώ και στο εξής, δεν θα βλέπετε κανένα προϊόν της μάρκας Coca-Cola στα καταστήματα NOVUS».(εδώ)

Η Intracom Defense (IDE) επεκτείνει τη συνεργασία της με τη γερμανική εταιρία Diehl Defence, με την ανάληψη νέων εργασιών ύψους 5 εκ. Ευρώ που αφορούν στην παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας πυραύλων αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος IRIS-T. Το επιτυχημένο πολύ-εθνικό συνεργατικό πρόγραμμα IRIS-T, ενισχύει την συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, ενδυναμώνει την κοινή Ασφάλεια Εφοδιασμού και διατηρεί ένα βέλτιστο εγκαθιδρυμένο πλαίσιο για την συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την εξέλιξη των εγχώριων τεχνολογικών δυνατοτήτων και υποδομών.(εδώ)

Βάθος και περισσότερα «εργαλεία» αποτελεσματικών ρυθμίσεων αποκτά η τεράστια αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, καθώς ετοιμάζονται τουλάχιστον τρία νέα funds, τα οποία θα αγοράζουν δάνεια… δεύτερο χέρι, με στόχο, είτε τη διάσωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων είτε την επανένταξη των ενεχύρων στην πραγματική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες έχουν μεταφέρει από τους ισολογισμούς τους σε funds ή σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans-NPLs) και ανοίγματα (Non Performing Exposures-NPEs) άνω των 70 δισ. ευρώ.(εδώ)

Σε αναγκαστική αλλαγή πορείας εισέρχονται οι τράπεζες καθώς η μοναδική τους σταθερή φαίνεται να είναι η προσπάθεια να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Ομως κανένας δεν μπορεί πια να τους εξασφαλίσει αν θα ανακύψουν και νέα κόκκινα δάνεια στοιχείο το οποίο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία του τουρισμού.Νέα κόκκινα δάνεια σημαίνει νέες προβλέψεις για τις τράπεζες και ασφαλώς χαμηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Για όλα αυτά ευθύνεται άλλη μια κρίση που βρίσκεται προ των πυλών κρίση οικονομική που σχετίζεται με τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας.(εδώ)

Κατά 0,3% αυξήθηκε το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της ευρωζώνης και κατά 0,4% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τρίτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,3% στην ευρωζώνη και κατά 2,2% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 4,6% στην ευρωζώνη και κατά 4,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, μετά από το 4,0% στην ευρωζώνη και το 4,2% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021.(εδώ)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκαλύψει εντός της εβδομάδας σχέδιο για "γιγάντια" έκδοση κοινού χρέους των 27 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή και αμυντική της ανεξαρτησία, μετά τους φόβους που έχει δημιουργήσει σε όλη την ήπειρο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η γενικότερη "πολιτεία" του καθεστώτος Πούτιν, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.(εδώ)

Μειώνονται οι πιθανότητες να πραγματοποιήσει η Ρωσία τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους της, καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η ύφεση στη χώρα πλησιάζει και διάφοροι περιορισμοί πληρωμών συσσωρεύονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Morgan Stanley & Co. «Βλέπουμε τη χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε ο Simon Waever, επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της εταιρίας στις αναδυόμενες αγορές. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, η Βενεζουέλα θα είναι ίσως η πιο σχετική σύγκριση, σημείωσε.(εδώ)

Aναχώματα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αναζητούν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δίνοντας έμφαση στη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και κυρίως στην αντιμετώπιση των τιμών σε ενέργεια και αγαθά. Στην Αθήνα αναμένουν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη νέα επικαιροποιημένη εργαλειοθήκη η οποία θα αφορά ένα νέο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην εκρηκτική άνοδο των τιμών στην ενέργεια.(εδώ)

Υψηλότερα κινείται το πετρέλαιο καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μετά από την εισβολή στην Ουκρανία, εντείνοντας την οικονομική πίεση στον πρόεδρο Πούτιν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη ξεπέρασαν τα 121 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι επιπτώσεις του πολέμου έχουν ανατρέψει τις αγορές, οδηγώντας τα πάντα, από το σιτάρι μέχρι το νικέλιο και το φυσικό αέριο, στα ύψη, με τους πολίτες να προετοιμάζονται για πληθωριστικό σοκ.(εδώ)

Η πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων, τα οποία έχουν διευρυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα πάνω από τις 240 μονάδες βάσης, βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην απάντηση που θα δώσει, όπως επισημαίνει η DZ Bank. Οι επενδυτές δεν κοιτούν μόνο την αξιολόγηση που έχει η κάθε χώρα, αλλά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του ενεργειακού σοκ που προκαλεί επικεντρώνονται και στη δομή των ενεργειακών αγορών τους και στο πόσο εκτεθειμένη είναι η οικονομία τους στη μετάδοση των αυξημένων τιμών των εμπορευμάτων στον πληθωρισμό.(εδώ)

Τα futures του σιταριού και του νικελίου κατέγραψαν νέα ρεκόρ καθώς συνεχίζεται για 13η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, που προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, οδηγώντας στα ύψη τις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, απειλώντας να αυξήσει ακόμα υψηλότερα τον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής ζωτικής σημασίας υλικών. Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ελλείψεις στα τρόφιμα.(εδώ)