Ουκρανία: Αυτοί είναι οι παράγοντες που αναπτερώνουν τις ελπίδες για ειρήνη

09 Μαρτίου 2022, 10:27 | Διεθνής Πολιτική

Μετά από δύο σχεδόν εβδομάδες πολέμου, τρεις συναντήσεις διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και πολλούς γύρους διπλωματικής διαμεσολάβησης, ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται για 14 ημέρα με τις αντιμαχόμενες πλευρές να ανταλλάσσουν πυρά σε πολλά διαφορετικά μέτωπα εντός του ουκρανικού εδάφους.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την σφοδρή αντίσταση των Ουκρανών η οποία έχει πλήξει τα στρατεύματά του, δεν πρόκειται να κάνει πίσω αν δεν επιτύχει τους στόχους του, με απώτερο όλων την κατάκτηση του Κιέβου και την απομάκρυνση του Ζελένσκι από την εξουσία.

Ο τελευταίος δε, δείχνει να κρατά ακόμα, ωστόσο οι πιθανότητες δεν μοιάζουν να είναι υπέρ του, αφού η Δύση δεν ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις του για βοήθεια κατά της ρωσικής επέλασης. Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος, ο Ζελένσκι, αφού το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχθεί την Ουκρανία «νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμό για τα σημεία για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Να σημειωθεί πάντως ότι σήμερα ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει  στην Τουρκία, όπου θα έχει αύριο Πέμπτη επαφές με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, συνάντηση που αφήνει κάποια παράθυρα ελπίδας σε ότι αφορά το τέλος του πολέμου.

Συμπερασματικά, η απόφαση για συνθηκολόγηση από τον Ζελένσκι, η επιβολή του εμπάργκο από τις ΗΠΑ στα ρωσικά πετρέλαια και οι συναντήσεις των διπλωματών μπορεί να αποτελέσουν τους παράγοντες προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη ειρήνη στην περιοχή.

Τέταρτη κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση αμάχων

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τέταρτη κατάπαυση του πυρός για τον σχηματισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων σε περιοχές της Ουκρανίας όπως ανακοίνωσε η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί σήμερα Τετάρτη ούτως ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από τις περιοχές των συγκρούσεων της Ουκρανίας.

Η κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και θα απομακρυνθούν οι άμαχοι πολίτες από τις περιοχές της Ουκρανίας, συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τη Δευτέρα.

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που οργανώθηκε για να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη Σούμι θα συνεχίσει να λειτουργεί σήμερα Τετάρτη, ανήγγειλε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από την πόλη 250.000 κατοίκων (βορειοανατολική Ουκρανία) μετά τη συμφωνία της Μόσχας και του Κιέβου για τον διάδρομο αυτόν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Περίπου 1.000 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μπόρεσαν επίσης να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

Από νωρίς το πρωί ηχούν σειρήνες στο Κίεβο

Σειρήνες ηχούν νωρίς το πρωί σήμερα στην πόλη του Κιέβου.

Στο Κίεβο παραμένουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα της χώρας τους.

Δίαυλοι επικοινωνίας από Ζελένσκι μετά το «όχι» του ΝΑΤΟ

Σε νέο μήνυμα με αποδέκτη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε χθες Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο ABC. Παράλληλα ο κ. Ζελένσκι τόνισε ότι δεν είναι έτοιμος να συνθηκολογήσει με τη ρωσική πλευρά.

«Πρώτα απ’ όλα, είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε» δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, κληθείς να απαντήσει για το εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός: να αλλάξει το Σύνταγμα και να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του λεγόμενου LPR/DPR.

«Επειδή δεν αφορά εμένα, είναι για τους ανθρώπους που με εξέλεξαν. Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου γι’ αυτό το θέμα αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και την αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ακόμη επεσήμανε πως η Ουκρανία δεν θέλει να είναι μια χώρα που «θα πέσει στα γόνατα και θα ικετεύει, και δεν πρόκειται να γίνουμε τέτοια χώρα, δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμό για τα σημεία για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε ακόμη.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βασικό ζήτημα είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη, που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Πούτιν να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει απομονωμένος. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες

Oπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι ομόλογοί του από ρωσικής και ουκρανικής πλευράς, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα αντιστοίχως, συμφώνησαν να συναντηθούν στην Αττάλεια της Τουρκίας αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση, που επιβεβαιώθηκε και από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, θα παρευρίσκεται και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας πιθανότατα πήρε το πράσινο φως από το Κρεμλίνο η διπλωματική πρωτοβουλία της Αγκυρας.

Η Τουρκία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή ακολουθώντας την κοινή γραμμή των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και έχει ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, κυρίως με τουρκικά drones, αλλά απέφυγε να επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις στη Ρωσία, επιμένοντας στον ρόλο του μεσολαβητή, που εννοεί να διατηρήσει τις καλές σχέσεις του και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Η μεγάλη απαγόρευση από τις ΗΠΑ και οι επισημάνσεις του κινέζου για αυτοσυγκράτηση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε ως «αβάσιμη» μια πρόταση της Πολωνίας ότι θα μπορούσε να διαθέσει 29 από τα μαχητικά αεροσκάφη MIG της σοβιετικής εποχής για να βοηθήσουν στην άμυνα της Ουκρανίας.

Αλλά οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Πολωνία δύο αντιπυραυλικούς Patriot, που εδρεύουν στην Ευρώπη, για να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι της επίθεσης.

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου «για να προκαλέσουν περαιτέρω πόνο στον Βλαντιμίρ Πούτιν», όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, η ΕΕ δεν έχει ενταχθεί στην απαγόρευση, αλλά η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα η Ε.Ε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις προς την Ρωσία θα αρθούν με την λήξη του πολέμου.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και είπε ότι η Κίνα «πονάει που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη». Πρόκειται δε για την ισχυρότερη δήλωσή του μέχρι σήμερα που αφορά στην ρωσική εισβολή.

 

Πηγή:ΟΤ