ΗΑΕ: Ενθαρρύνουν τα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου

10 Μαρτίου 2022, 10:04 | Διεθνής Πολιτική

ΗΑΕ: Ενθαρρύνουν τα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ενθαρρύνουν τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου  στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Είναι το πρώτο μέλος του ΟΠΕΚ που ζητάει από τον Οργανισμό αύξηση παραγωγής.

«Είμαστε υπέρ της αύξησης της παραγωγής και θα ενθαρρύνουμε τον ΟΠΕΚ να εξετάσει υψηλότερα επίπεδα παραγωγής» δήλωσε στους Financial Times ο Γιουσέφ Αλ Τόιμπα, πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον και συμπλήρωσε ότι«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας αξιόπιστος και υπεύθυνος προμηθευτής ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές για περισσότερα από 50 χρόνια και πιστεύουν ότι η σταθερότητα στις ενεργειακές αγορές είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει εδώ και εβδομάδες τους πετρελαιοπαραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους για να συμβάλουν στη μείωση των τιμών. Το αργό πετρέλαιο Brent,  διαπραγματεύεται σήμερα περίπου στα 121 δολάρια το βαρέλι. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ, η οποία όμως μέχρι στιγμής αντιστέκεται στις εκκλήσεις των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής.

Τέλος, ο ΟΠΕΚ+,  μέλος του οποίου είναι η Ρωσία, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αλλάξει τις συμφωνημένες αυξήσεις παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα.

 

Πηγή:ΟΤ