Κύριες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία - Φεβρουάριος 2022 / Μάρτιος 2022

14 Μαρτίου 2022, 09:45 | Χ&Α - 238

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζει την έκδοση κοινού χρέους προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή και αμυντική της ανεξαρτησία, μετά τους φόβους που έχει δημιουργήσει σε όλη την ήπειρο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι εργάζονται ακόμη πάνω στις τελικές λεπτομέρειες της έκδοσης, αλλά και στον προσδιορισμό του ποσού το οποίο αναμένεται να αντληθεί. Το νέο ομόλογο αναμένεται να είναι έκδοσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια θα μοιράζει τους πόρους στα κράτη - μέλη υπό μορφή δανείου για δαπάνες στους δύο τομείς (Ενέργεια και Άμυνα), σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, (εδώ).

****

Στο κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική του 2023 επισημαίνεται, ότι η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην από τη δημοσίευση των χειμερινών προβλέψεων της Επιτροπής, στις 10 Φεβρουαρίου, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ακολούθησε. Στο πλαίσιο των νέων δεδομένων η Κομισιόν προσδιορίζει πέντε βασικές αρχές και υπογραμμίζει τις συνέπειες για τις δημοσιονομικές συστάσεις τις οποίες η Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη, οι οποίες θα επικαιροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες. Διαβάστε περισσότερα, εδώ.

****

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι υπουργοί ενέργειας, της ΕΕ, αποφάσισαν πως για τον επόμενο χειμώνα, θα πραγματοποιείται κοινή προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την ΕΕ. Παράλληλα συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στο πετρέλαιο και συμφωνήθηκε πως τα κράτη – μέλη που έχουν υποχρέωση για αποθέματα τουλάχιστον 90 ημερών, μπορούν να διαθέσουν στην αγορά τα στρατηγικά τους αποθέματα όταν κριθεί απαραίτητο, (εδώ).

****

Η γερμανική E.ON, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια δικτύων μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, εναντιώνεται στις απαιτήσεις να κλείσει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία επειδή προχώρησε στην εισβολή στην Ουκρανία. Η E.ON, που διατηρεί το 15,5% του μετοχικού κεφαλαίου της κοινοπραξίας του Nord Stream 1, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι “εντελώς διαφορετικό” από τον αγωγό Nord Stream 2, καθώς πρόκειται για “αδειοδοτημένο και πλήρως λειτουργικό αγωγό εισαγωγής φυσικού αερίου”, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, που πρόσθεσε ότι η χωρητικότητά του αξιοποιήθηκε πλήρως την τελευταία διετία, (εδώ).

****

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε., το δ’ τρίμηνο, σημείωσε αύξηση 0,3% και 0,4% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 4,6% στην ευρωζώνη και κατά 4,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, μετά από το 4,0% στην ευρωζώνη και το 4,2% στην ΕΕ. Για το σύνολο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, μετά από την πτώση 6,4% και 5,9% αντίστοιχα, που σημειώθηκε το 2020, (εδώ).

****

Σύμφωνα, με την Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας, στην ευρωζώνη, τον Ιανουάριο του 2022, υποχώρησε στο 6,8%, από 7% τον Δεκέμβριο του 2021 και 8,3% τον Ιανουάριο του 2021. Αντίστοιχα, το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6,2% τον Ιανουάριο του 2022, από 6,3% τον Δεκέμβριο 2021 και 7,5% τον Ιανουάριο 2021. Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, εμφανίζει η Ελλάδα (+13,3%) και η Ισπανία (+12,7%). Αντίστοιχα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζει η Πολωνία (+2,8%) και η Τσεχία (+2,2%), (εδώ).

****

Σύμφωνα, με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις Eurostat, ο πληθωρισμός, στην ευρωζώνη, τον Φεβρουάριο του 2022, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 5,8% από 5,1%, τον Ιανουάριο του 2022. Εξετάζοντας, τα αγαθά που συνθέτουν την τιμή του πληθωρισμού, φαίνεται πως στην αύξηση, συνέβαλαν κυρίως οι αυξημένες κατά 31,7%, τιμές ενέργειας, έναντι ετήσιας αύξηση 28,8% τον Ιανουάριο του 2022. Από τις χώρες της Ευρωζώνης, την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εμφανίζει η Λιθουανία με 13,9%, ενώ την χαμηλότερη αύξηση εμφανίζει η Γαλλία με 4,1%. (εδώ).

 

Δείτε περισσότερες ειδήσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, εδώ

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ