ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Μεγάλη αύξηση κερδοφορίας. Θα μπορούσε να επαναληφθεί και κατά το 2022

14 Μαρτίου 2022, 08:28 | Χ&Α - 238

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Μεγάλη αύξηση κερδοφορίας. Θα  μπορούσε να επαναληφθεί και κατά το 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ


Μεγάλη αύξηση κερδοφορίας. Θα  μπορούσε να επαναληφθεί και κατά το 2022

 

Επέστρεψε σε κερδοφορία, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, το 2021, με την διοίκηση να χαρακτηρίζει το έτος, ώς ένα ορόσημο για την εταιρία. Κατά το 2021, ο Όμιλος επανακαθόρισε την στρατηγική του (πρόγραμμα Vision 25 - εδώ), πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους € 400 εκατομμυρίων, από τις οποίες το 60% αφορούσε σε επενδύσεις πράσινης ενέργειας και δραστηριοποιήθηκε σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, που όμως δημιούργησε οφέλη για τα οικονομικά μεγέθη του.


Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, η κερδοφορία του Ομίλου εξαρτάται άμεσα, (α) από την ζήτηση καυσίμων, (β) από τις τιμές αργού πετρελαίου και (γ) από την συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Κατά το δ΄τρίμηνο, οι τιμές του Brent διαμορφώθηκαν στα $80/bbl, σε σχέση με $44/bbl το δ’ τρίμηνο του 2020. Σε επίπεδο έτους, η τιμή του Brent κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα $71/bbl αυξημένη κατά 68% σε σύγκριση με το 2020.  (Σημείωση: bbl: μονάδα μέτρησης όγκου πετρελαίου ίση προς 42 γαλόνια ΗΠΑ, ή (περίπου) 159 λίτρα).

Παράλληλα, το δολάριο ισχυροποιήθηκε, με την ισοτιμία του σε σχέση με το ευρώ στο δ’ τρίμηνο να κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018 στα 1,14, ενώ για το σύνολο του 2021 το ευρώ κυμάνθηκε στα 1,18 δολάρια (1,14 το 2020).

Η ζήτηση ενισχύθηκε τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην διεθνή, με αποτέλεσμα την αύξηση των όγκων πωλήσεων και εξαγωγών διυλισμένων προϊόντων. Οι εξαγωγές κατέγραψαν την δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του Ομίλου.


Στα αρνητικά, βέβαια, συγκαταλέγεται το περιβάλλον αυξημένων τιμών ενέργειας και πρώτων υλών, που αύξησε σημαντικά τα κόστη παραγωγής και περιέκοψε ένα μέρος της κερδοφορίας. Στην σελ. 101 της οικονομικής έκθεσης, όπου αναλύονται τα κόστη πωληθέντων, φαίνεται ότι σε σχέση με πέρυσι, τα κόστη στο σύνολο τους, αυξήθηκαν κατά 43,5%, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προκύπτει από τα κόστη των πρώτων υλών που σημείωσαν αύξηση 48% σε σχέση με πέρσυ.


Πιο αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα € 341,1 εκατομμύρια έναντι ζημιών € 396,6 το 2020, με το καθαρό περιθώριο κέρδους να φτάνει το 3,7%. Αυτό είναι και το υψηλότερο επίπεδο κερδοφορίας από το 2017 (€ 383,9 εκατ.). Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη (χωρίς τις αναπροσαρμογές από την αποτίμηση των αποθεμάτων και άλλων λειτουργικών κερδών) σημειώνονται στα € 144 εκατομμύρια. Από τα κέρδη της χρήσης, η διοίκηση αποφάσισε την διανομή συνολικού μερίσματος € 0,4 ανά μετοχή.

Σε επίπεδο πωλήσεων, σημειώθηκε αύξηση 59,5%, με τον κύκλο εργασιών να φτανει τα € 9,2 δισεκατομμύρια έναντι € 5,8 δισ. το 2020 και το μικτό περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται στο 9,5%. Στους βασικούς κλάδους δραστηριοποίησης της εταιρίας, Δυίληση (64,2% των συνολικών πωλήσεων) και Λιανική Εμπορία (31,6% των πωλήσεων), σημειώθηκε αύξηση 66,9% και 47,1% αντίστοιχα σε σχέση με πέρσυ. Ο τομέας της διύλισης, κατέγραψε αύξηση στο EBITDA 13% και ο τομέας λιανικής εμπορίας κατέγραψε αύξηση 43,9%.


Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση του Ομίλου, αναφερόμενη στον εξελίξεις που συμβαίνουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένουμε πολλές προκλήσεις. Όσον αφορά την προμήθεια πετρελαίου από την Ρωσία, η διοίκηση ενημέρωσε ότι δεν προμηθεύεται απευθείας από την Ρωσία αλλά από traders, ενώ στην οικονομική έκθεση σημειώνεται ότι η προμήθεια από την Ρωσία μπορεί να αντικατασταθεί χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των διυλιστηρίων (σελ. 121 - εδώ).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον κλάδο των ΑΠΕ, καθώς ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2022, είναι η συνολική ισχύς να ανέλθει στα 300 MW, ενώ για το 2030 ο Όμιλος έχει θέσει στόχο τα 2 GW. Σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, η διοίκηση ανέφερε ότι θα είναι αρκετά προσεκτικοί και θα αποφύγει να δημιουργήσει προσδοκίες που είναι ανέφικτες.


Όσον αφορά τις προβλέψεις μας, για την εξέλιξη των αποτελεσμάτων του Ομίλου κατά το 2021, έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, ότι γίνονται με επιφύλαξη καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω, η κερδοφορία διαμορφώνεται από παράγοντες που δεν μπορούμε να σταθμίσουμε με βεβαιότητα. Στην προκειμένη περίπτωση, η εκτίμηση μας για τα έσοδα ήταν € 7.250 εκατομμύρια και για τα κέρδη αναμέναμε ότι θα κυμανθούν από € 425 έώς € 450 εκατομμύρια. Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψή μας κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας τη μεγάλη θετική “ανατροπή” που θα γινόταν, σε σχέση με το 2020.


Ειδικά για τη συγκεκριμένη εταιρία, είναι ακόμη νωρίς να προχωρήσουμε σε προβλέψεις. Μπορούμε απλά να αναφέρουμε ότι, με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, η εταιρία θα καταγράψει σημαντική αύξηση των πωλήσεων, ενώ για τα κέρδη η εικόνα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει αύξηση των κερδών -ενδεχομένως και σημαντική- όμως θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη της τιμής του αργού πετρελαίου για να έχουμε μία εικόνα του μεγέθους της αύξησης. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, η εικόνα θα είναι πιο “καθαρή”.

Επισημαίνουμε επίσης τη μεγάλη αύξηση των τιμών των μετοχών παρόμοιων εταιριών σε όλα τα χρηματιστήρια του εξωτερικού. Βεβαίως, οι επιφυλάξεις των μεγάλων funds, για τις εταιρίες αυτές, λόγω κλιματολογικών κριτηρίων, παραμένουν.

Όπως έχουμε επισημάνει από τα προηγούμενα τεύχη, η άποψή μας για τη μετοχή, παραμένει θετική.


Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ