Οι δραστηριότητες των εισηγμένων εταιριών σε Ρωσία και Ουκρανία

14 Μαρτίου 2022, 07:55 | Χ&Α - 238

Οι δραστηριότητες των εισηγμένων εταιριών σε Ρωσία και Ουκρανία

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Οι δραστηριότητες των εισηγμένων εταιριών σε Ρωσία και Ουκρανία

 

 

 

 

 

Ήδη από τις πρώτες μέρες της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απέστειλε κατεπείγον ερώτημα, προς όλες τις εισηγμένες εταιρίες, με το οποίο τις καλούσε να απαντήσουν άμεσα, σχετικά με τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων αυτών.

Ήταν μία σωστή ενέργεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η ενημέρωση που, με αυτό τον τρόπο, επιτεύχθηκε για τους επενδυτές, ήταν πολύτιμη. Παράλληλα όμως, δημιούργησε και την υποχρέωση, προς τις εισηγμένες εταιρίες, για άμεση ενημέρωση σε κάθε νεότερη εξέλιξη.


Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι, οι παρακάτω ανακοινώσεις αφορούν στις περιπτώσεις άμεσης εμπλοκής και δραστηριοποίησης των εταιριών στις εμπόλεμες χώρες. Στην πραγματικότητα, όλες οι εταιρίες επηρεάζονται, τουλάχιστον έμμεσα. Επηρεάζονται από την αλλαγή του οικονομικού κλίματος, από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού, από τις δυσχέρειες κάποιου προμηθευτή ή πελάτη τους που έχει σημαντικές δοσοληψίες με τα κράτη αυτά, καθώς και με πολλούς άλλους τρόπους. Και συχνά, η έμμεση επίδραση, είναι πιο μεγάλη από την άμεση. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που, στο άκουσμα των ειδήσεων της εισβολής, το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς κατέρρευσε. Ούτε ο κόστος (τα κράτη σε όλο το κόσμο) είναι “αποστειρωμένα” από τις εξελίξεις σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις. Και βεβαίως, όλες οι εξελίξεις και επιδράσεις, άμεσες και έμμεσες, καταλήγουν να επιδρούν στους πολίτες, είτε έχουν την ιδιότητα του καταναλωτή, είτε του μετόχου.

 

Η παρακάτω αναφορά στις ανακοινώσεις των εταιριών, γίνεται με αλφαβητική κατάταξη, με βάση τα χρηματιστηριακά σύμβολά τους.

Στο τέλος του άρθρου, δείτε πίνακα με τις τιμές των μετοχών των εταιριών αυτών, στις 24/2/2022 και τη μεταβολή που υπήρξε, με βάση το κλείσιμο της 10/3/2022.

 

 

 

COCA COLA HBC

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει προκαλέσει αϋπνία σε πολλούς επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Για τον Ζόραν Μπογκντάνοβιτς, τον Σέρβο διευθύνων σύμβουλο της Coca Cola HBC αυτή είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος αφού ένας πιθανός εκτροχιασμός της κατάστασης στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας, θα έχει αξιοσημείωτες συνέπειες στον πολυεθνικό όμιλο που ίδρυσε η οικογένεια Λεβέντη – Δαυίδ και διοικεί ο ίδιος. Και τούτο διότι τόσο η ρωσική αγορά όσο και η ουκρανική όχι μόνο έχουν μία σημαντική θέση στο συνολικό αποτύπωμα του ομίλου και στα οικονομικά του μεγέθη αλλά και είχαν πρωταγωνιστήσει, μαζί με τη Νιγηρία, στην αύξηση των πωλήσεων της εταιρίας το 2021. (εδώ)

Σε ανακοίνωση της, η εταιρία, ενημέρωσε ότι σταμάτησε την παραγωγή στο εργοστάσιο της, στο Κίεβο την 24/2/2022, ενώ θεώρησε συνετό να μην προχωρήσει σε προβλέψεις για το τρέχον έτος. Δείτε το δελτίο, εδώ.

Την 9/3/2022, έπαυσε και η δραστηριότητα του εργοστασίου, στην Ρωσία, (εδώ). Όμως, από το Δελτίο Τύπου, προκύπτει ότι η Coca Cola HBC εναρμονίζεται με την απόφαση του αμερικανικού ομίλου να διακόψει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία αλλά επί της ουσίας δεν προχωράει στη διακοπή λειτουργίας των 10 εργοστασίων που διατηρεί στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι αφήνεται να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πηγές υπάρχουν αποθέματα συμπυκνώματος αναψυκτικού στα συγκεκριμένα εργοστάσια ικανά να καλύψουν την παραγωγική δραστηριότητα έως και δύο μήνες.

Την 10/3/2022, γράφτηκε ότι, η Ρωσία, προχωρά στην κατάρτηση νόμου για την εθνικοποίηση των εταιριών που διέκοψαν τη λειτουργία τους και αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι ακόμη αμφίβολο εάν, από μία τέτοια εξέλιξη, αν τελικά συμβεί, θα επηρεαστεί και η Coca Cola HBC. Κατά την άποψή μας, η εταιρία προσπαθεί να κρατήσει μία “λεπτή ισορροπία”, ώστε να μειωθεί η κατακραυγή που υπήρξε σε βάρος της (στην ουσία, σε βάρος του αμερικανικού ομίλου, σε όλο το κόσμο) και να ξεπεράσει αλώβητη αυτή την τόσο μεγάλη κρίση. Μία απώλεια (εθνικοποίηση) των εγκαταστάσεών της στη Ρωσία, θα προκαλούσε μία πολύ μεγάλη βλάβη, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, για την εταιρία.

Μέχρι και την 9/3/2022, η εταιρία είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στη μετοχή της, απ’ όλη την ομάδα των εταιριών που δήλωσαν ότι έχουν δραστηριότητες στη Ρωσία (δείτε το σχετικό πίνακα του άρθρου - δείτε τον πίνακα με καθημερινή ενημέρωση, εδώ). Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Από διάφορους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων εθνικών πετρελαϊκών εταιρειών και διεθνών εμπόρων κυρίως από την Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο στις περιοχές αυτές, προμηθεύεται αργό πετρέλαιο ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια. Στο παραπάνω πλαίσιο μικρό μέρος των αναγκών του ( σ.σ. της τάξης του 10% ως 15%) καλύπτονται, περιστασιακά, από ρωσικό αργό πετρέλαιο το οποίο προμηθεύεται, μέσω διεθνών εμπόρων και απευθείας από τη Rosneft όπως σημείωσε η διοίκησή του στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων Δ τριμήνου 2021 και των προοπτικών για τη φετινή χρονιά.(εδώ).

Εν τούτοις, τα γεγονότα στην Ουκρανία, επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας, ανάλογα με τη χρονική στιγμή των μεταβολών στις τιμές το αργού πετρελαίου και την πολιτική αποθεμάτων που εφαρμόζει. Οι εκτιμήσεις είναι ότι, σ’ αυτή τη φάση ανόδου των τιμών του πετρελαίου, η επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα είναι θετική, κάτι που όμως θα μεταβληθεί, αν και όταν αρχίσει η φάση της υποχώρησης.

Μέχρι την 9/3/2022, η κρίση στην Ουκρανία, είχε επιδράσει θετικά στην τιμή της μετοχή, κάτι που άλλωστε συνέβη με όλες σχεδόν τις εταιρίες πετρελαιοειδών (παραγωγής, διύλισης και διανομής) σε όλο το κόσμο. Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.


ΕΛΤΟΝ

Ο Όμιλος ELTON, ενημερώνει ότι, η προσωρινή αναστολή της θυγατρικής του Ομίλου στην Ουκρανία, δεν αναμένεται να τον επηρεάσει σημαντικά. Η συμμετοχή της Ουκρανικής θυγατρικής στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά, τόσο ως προς την οικονομική θέση (1,60% του Ομίλου), τον κύκλο εργασιών (2% του Ομίλου) όσο και στα αποτελέσματα (0,87% του Ομίλου). Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή έκθεση της θυγατρικής στην τοπική αγορά ενώ ο Όμιλος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας της οικονομικής θέσης του.(εδώ)

Στις 10 Μαρτίου 2022, ο Όμιλος ενημέρωσε το επενδυτικό και το ευρύτερο κοινό ότι, οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα logistics της θυγατρικής στην Ουκρανία καταστράφηκαν μετά από βομβαρδισμό.  Οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν στο διαμετακομιστικό κέντρο 3PL Operator έκτασης άνω των 30.000 τ.μ. στην περιοχή Kyiev Oblast και φιλοξενούσαν τα προϊόντα που προορίζονταν για την αγορά της Ουκρανίας, αξίας κάτω του επιπέδου σημαντικότητας. Σημειώνεται ότι οι κεντρικές υπηρεσίες και τα γραφεία της θυγατρικής εταιρίας στο Κίεβο δεν έχουν επηρεασθεί και έχουν ήδη εκκενωθεί από την έναρξη των γεγονότων, με άξονα την απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού και των οικογενειών τους (εδώ). Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.

 


ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ

Η εταιρία γνωστοποιεί ότι: α) Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών με την Ρωσία ανήλθε σε € 240.421 που αντιστοιχεί σε 0,73% του συνολικού τζίρου για το 2021, ενώ με την Ουκρανία δεν υπήρξαν εμπορικές συναλλαγές. β) Για το 2022 οι  προϋπολογισθέντες εμπορικές συναλλαγές με Ρωσία - Ουκρανία, είναι τέτοιες που δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστική επίπτωση επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης της εταιρίας (εδώ). Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.

 

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

Η εταιρία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με την επίδραση στις δραστηριότητές της από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και Ρωσία: α) Το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από τις χώρες αυτές ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών β) Η εταιρία παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών (εδώ). Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.


ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ

Η εταιρία δεν έχει στοιχεία του ενεργητικού της, ούτε πραγματοποιεί πωλήσεις σε καμία από τις δύο χώρες. Κατά τη χρήση 2021, δεν πραγματοποίησε καμία αγορά από τη Ρωσία, ενώ οι αγορές που πραγματοποίησε από την Ουκρανία κάλυψαν το 17% των συνολικών αγορών εμπορευμάτων. Για τα είδη Ουκρανικής προέλευσης που αγόρασε η εταιρία το 2021, υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε άλλες γειτονικές χώρες.  Οι εξελίξεις είναι πολύ πρόσφατες για να μας επιτρέψουν να κάνουμε αξιόπιστες εκτιμήσεις αναφορικά με την επίδραση τους στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας (εδώ). Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.


ΜEDICON HELLAS

Η εταιρία, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στη δραστηριότητά της οι πρόσφατες εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία: H εταιρία κατά τη χρήση 2021 πραγματοποίησε πωλήσεις στην Ουκρανία, που αντιπροσωπεύουν το 0,13% περίπου των συνολικών της πωλήσεων. Η εταιρία δεν πραγματοποιεί αγορές πρώτων υλών από τη Ρωσία και την Ουκρανία (εδώ). Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.

 


AUTOHELLAS

Η εταιρία, η οποία ανήκει στον ευρύτερο όμιλο της οικογένειας Βασιλάκη (Aegean Airlines) έχει παρουσία είναι και η Ουκρανία (είναι μία από τις 8 χώρες δραστηριοποίησής της) και οι τελευταίες εξελίξεις εκτιμάται ότι θα βλάψουν μερικώς τις εκεί δραστηριότητές της. Βεβαίως, η Ουκρανία έχει ένα μικρό μέρος συμμετοχής στα διεθνή μεγέθη της Autohellas, συγκριτικά με το εκτόπισμα του ομίλου (εδώ). Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.

Σημειώνουμε ότι, δεν υπήρξε ανακοίνωση της Aegean (ΑΡΑΙΓ), η οποία βεβαίως έχει εμπορικές συναλλαγές και σχέσεις με τα δύο κράτη, αφού έχει μία σειρά πτήσεων με πόλεις των κρατών αυτών, ενώ παράλληλα, επηρεάζεται τόσο από τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, αλλά και από το γεγονός ότι, η Τουρκία (και τα αεροδρόμιά της) έχουν ήδη γίνει “χώρος transit” για ταξιδιώτες που κατευθύνονται στη Ρωσία από “δυτικούς” προορισμούς ή προέρχονται από τη Ρωσία. Βεβαίως, η επίδραση στα οικονομικά μεγέθη της Ρωσίας θα είναι άμεση, αλλά και έμμεση, λόγω της επίδρασης που θα υπάρξει στο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.


ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS

Η Πειραιώς Financial Holdings ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι δραστηριότητες του Ομίλου στην Ουκρανία αφορούν σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, την JSC Piraeus Bank ICB, καθώς και σε επενδύσεις ακινήτων που αντιστοιχούν σε περίπου 0,2% του συνολικού ενοποιημένου ενεργητικού της Πειραιώς Financial Holdings στις 31 Δεκεμβρίου 2021 (εδώ).

Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.

 

ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Η εταιρία δραστηριοποιείται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 4100% θυγατρικών του εταιρειών ERGOPACK LLC και HOZTORG LLC αντίστοιχα. Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 0,5% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου. Με βάση το έτος 2020 το ΕΒΙΤ της Ergopack LLC αντιπροσωπεύει το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07% επί του συνολικού ΕΒΙΤ του Ομίλου, αναλογία που δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική κατά το έτος 2021 και θα ανακοινωθεί προσεχώς καθώς τα αποτελέσματα του Ομίλου για το προηγούμενο έτος δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.(εδώ).

Η αρχική αντίδραση της αγοράς, ήταν αρνητική. Όμως, η αντίδραση, μετριάστηκε όταν, στις επόμενες μέρες, η εταιρία ανακοίνωση την εξαγορά της Stella Pack.  Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.


ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Όμιλος δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις χώρες αυτές. Ο Όμιλος κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την Αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.(εδώ)

Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.

Σημειώνουμε ότι δεν υπήρξε ενημέρωση από την εταιρία Κυλινδρόμυλοι Λούλη, η οποία -εκτιμούμε- ότι επίσης έχει δοσοληψίες με την Ουκρανία και ενδεχομένως και με τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, οι αλευροβιομηχανίες, όπως και άλλες εταιρίες που χρησιμοποιούν τα άλευρα ως πρώτη ύλη, επηρεάζονται άμεσα από τη θεαματική αύξηση της τιμής των σιτηρών, αλλά και άλλων εμπορευμάτων.

 


ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ

Σχετικά με τις επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και Ρωσία στις δραστηριότητες της εταιρίας, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: Κατά το έτος 2021, το ποσοστό του κύκλου εργασιών που σχετιζόταν με πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,5% επί του συνόλου. Το ποσοστό των αγορών προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,8% επί του συνόλου των εισαγωγών της εταιρίας. Έμμεση επίδραση της αύξησης των επιτοκίων θα είναι η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους της εταιρίας  με αντίστοιχη αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της (εδώ). Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.


ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ

Η εταιρία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό οτι, οι εμπλεκόμενες χώρες Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν σημαντικές πηγές παραγωγής α’ υλών χάλυβα τόσο για την παγκόσμια αγορά όσο και για τον εγχώριο χαλυβουργικό κλάδο. Η εταιρία προμηθεύεται σταθερά και επί πολλά έτη, α’ ύλες από τις αγορές αυτές, χάλυβα, καλύπτοντας μέρος των αναγκών της. Καθώς η πολεμική σύγκρουση των εμπλεκομένων χωρών εξελίσσεται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, η πρόβλεψη της έκτασης και διάρκειας των επιχειρηματικών και οικονομικών επιπτώσεών της είναι δυσχερής και το πλήρες φάσμα των πιθανών συνεπειών που θα επιφέρει για την παγκόσμια οικονομία είναι δύσκολο να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο. (εδώ). Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.

 

ΦΙΕΡΑΤΕΞ

Η εταιρία ενημερώνει ότι, όσον αφορά στις πωλήσεις προς και τις αγορές από τις εμπλεκόμενες χώρες, η εταιρία δεν έχει έκθεση καθώς δεν έχει καθόλου εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες αυτές. Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης της εταιρίας, καθ ότι δε μπορεί να προβλεφθεί το πώς θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα η σημερινή εμπλοκή τις τιμές της ενέργειας καθώς και τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος των πωλήσεων της εταιρίας. Η εταιρία παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητάς της (εδώ)


FRIGOGLASS

Η εταιρία ανέφερε ότι λειτουργεί μονάδα παραγωγής επαγγελματικής ψύξης στη Ρωσία μέσω της θυγατρικής της εταιρίας, Frigoglass Eurasia LCC. Οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούν το 14,5% και το 2,4% των πωλήσεων του Ομίλου, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα μη ελεγμένα στοιχεία του 2021. Η θυγατρική στη Ρωσία είχε, σημαντικές εξαγωγές (ετοίμων και ημιετοίμων προϊόντων) σε άλλες χώρες και σε θυγατρικές του Ομίλου το 2021, καθώς λειτουργεί ως κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη μετά το περιστατικό πυρκαγιάς στο εργοστάσιό στη Ρουμανία, τον Ιούνιο του 2021. Περαιτέρω, η θυγατρική στη Ρωσία αποτελεί το 20% του ενεργητικού του Ομίλου για το 2021. (εδώ). Προς το παρόν, η Frigoglass (η οποία συνδέεται οργανικά και (έμμεσα) μετοχικά με την Coca Cola HBC), δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με τη συνέχιση ή όχι, της δραστηριοποίησής της στη Ρωσία, μετά τα μέτρα που έλαβαν οι δυτικές χώρες, κατ’ αυτής. Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.

Πέραν από τις παραπάνω εταιρίες, υπάρχουν και μερικές εταιρίες οι οποίες δεν απάντησαν στο ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μερικές τις αναφέραμε παραπάνω (Aegean, Κυλινδρόμυλοι Λούλη κλπ). Στην ομάδα των εταιριών αυτών θέλουμε να προσθέσουμε: α) την Αλουμύλ (ΑΛΜΥ), η οποία λειτουργεί εργοστάσια τόσο στην Ουκρανία (στο Κίεβο - εδώ www.alumil.com), όσο και στη Ρωσία (στο Κράσνονταρ της νότιας Ρωσίας - εδώ). Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών αυτών. Γνωρίζουμε μόνον ότι, στο σύνολο των εκτός Ελλάδας και Βαλκανίων θυγατρικών, παράγεται το 20,0% του κύκλου εργασιών και το 30% των κερδών της εταιρίας (βέβαια, στο σύνολο αυτό υπάρχουν εταιρίες από πολλές χώρες). Εκτιμούμε συνεπώς ότι, η άμεση επίδραση από τα προβλήματα στις χώρες αυτές, θα είναι μικρή. Επίσης, θυγατρική στην Ουκρανία έχει και η ΕΤΕΜ, θυγατρική της Elvalhalcor, η οποία επίσης δεν εξέδωσε ανακοίνωση (γενικότερα, ο Όμιλος Βιοχάλκο, επηρεάζεται ποικιλοτρόπως από τις εξελίξεις στις δύο εμπόλεμες χώρες).



Εισηγμένες εταιρίες με δραστηριοποίηση σε Ρωσία και Ουκρανία

Σύμβολο 10/3/2022 Μετ. (%)
τρέχουσα vs 24/2/2022
Τιμή
24/2/2022
Μετ. (%)
τρέχουσα vs 31/12/2021
Τιμή
31/12/2021


ΑΛΜΥ 1,88 -1,6% 1,91 -8,5% 2,04

ΑΡΑΙΓ 5,02 -9,5% 5,55 -9,4% 5,49

ΕΕΕ 18,5 -24,2% 24,42 -63,6% 30,26

ΕΛΠΕ 6,5 -2,1% 6,64 4,3% 6,22

ΕΛΤΟΝ 1,625 -4,4% 1,70 -12,6% 1,83

ΙΚΤΙΝ 0,595 -7,5% 0,64 -24,4% 0,74

ΚΕΠΕΝ 2,5 -13,8% 2,90 -20,0% 3,00

ΚΟΡΔΕ 0,556 -4,5% 0,58 15,8% 0,47

ΛΟΥΛΗ 2,26 -8,1% 2,46 -8,0% 2,44

ΜΕΝΤΙ 3,73 -8,4% 4,07 -30,8% 4,88

ΟΤΟΕΛ 9,7 -1,9% 9,89 6,8% 9,04

ΠΕΙΡ 1,221 -13,4% 1,41 -5,7% 1,29

ΣΑΡ 7,12 4,7% 6,80 -20,0% 8,90

ΣΑΡΑΝ 1,47 0,0% 1,47 -15,0% 1,69

ΣΙΔΜΑ 2,26 -12,4% 2,58 -16,8% 2,64

ΤΖΚΑ 2,57 -7,2% 2,77 -16,0% 2,98

ΦΡΙΓΟ 0,101 -25,2% 0,14 -74,3% 0,18

Σημειώσεις: Την 24/2/2022 πραγματοποιήθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δείτε τον πίνακα με τρέχοντα στοιχεία τιμών (εδώ)

Επιμέλεια: Αναστάσης Πυλιώτης, Γιάννης Μαριανάκης