Γιατί κινείται, με αυτό το τρόπο, η αγορά;

14 Μαρτίου 2022, 07:35 | Χ&Α - 238

Γιατί κινείται, με αυτό το τρόπο, η αγορά;

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί κινείται, με αυτό το τρόπο, η αγορά;

 

Πώς μπορεί να είναι η κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το προσεχές διάστημα; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια. Όμως, μπορούμε -και πρέπει- να δούμε πώς διαφοροποιείται η παρούσα πτώση της αγοράς, σε σχέση με την προ διετίας πτώση της πανδημίας.

Στην περίπτωση της πανδημίας, η πτώση ήταν ακαριαία, σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές. Αυτό οφειλόταν στη φύση του αιτίου της πτώσης: Η εξάπλωση του κορωνοϊού, ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλο το κόσμο. Ουδείς γνώριζε με τί ταχύτητα θα εξαπλώνονταν, ποιές θα ήταν οι υγειονομικές επιδράσεις στις κοινωνίες, πόσο θα διαρκούσαν τα lockdown και πώς αυτά θα επηρέαζαν τις οικονομίες. Παράλληλα, όλοι υποθέταμε ότι, αν κατασκευαζόταν κάποιο εμβόλιο, αυτό θα μπορούσε να είναι έτοιμο,, αρκετούς μήνες μετά. Έτσι, η πτώση των αγορών έγινε μέσα σε ένα κλίμα πρωτόγνωρου πανικού. Παράλληλα, το ίδιο ταχείς ήταν και οι φάσεις της ανάκαμψης των αγορών.


Στη σημερινή πτωτική φάση, έχουμε διαφορετικά αίτια, τα οποία μπορούν να αναλυθούν. Έχουμε ένα πόλεμο, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει. Αυτό είναι που σ’ αυτή τη φάση, απασχολεί την αγορά και γι’ αυτό αυτή αντιδρά ανοδικά σε κάθε απόπειρα διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.


Παράλληλα, οι αγορές, γνωρίζουν ότι σε κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόβλημα στις οικονομίες. Όμως, ακόμη δε γνωρίζουν το μέγεθος. Ούτε και τη διάρκεια του προβλήματος, αν τελικά το πρόβλημα του πληθωρισμού (κόστους) εμφανιστεί.

 

Μετά τον παραπάνω διαχωρισμό των αιτιών, μπορούμε να σχηματίσουμε την άποψη ότι, σε περίπτωση που όντως υπάρξουν προβλήματα για τις οικονομίες στο προσεχές μέλλον και με δεδομένο ότι εισερχόμαστε και σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων στον δυτικό κόσμο, η πτώση των αγορών, εάν υπάρξει, δε θα είναι απότομη, αλλά σταδιακή με αρκετές ανοδικές “αναλαμπές” ελπίδας. Εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, μπορούμε να υποθέσουμε ότι, η πτωτική πορεία που θα προκληθεί από τη μείωση του ρυθμού ανόδου των οικονομιών ή ακόμη και από την μετάπτωσή τους σε κατάσταση ύφεσης, θα είναι, αργή μεν, αλλά μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, σε σχέση με την πτώση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ