Διαβάσαμε - Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

10 Μαρτίου 2022, 16:40 | Διαβάσαμε

Διαβάσαμε - Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Σε 1,5 δισ. δολάρια μεταφράζεται η παγκόσμια ζήτηση για ελληνικό μάρμαρο, υλικό με το οποίο χτίστηκε ο Παρθενώνας κι εξακολουθεί και σήμερα να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ευημερία της Ελλάδας. Αυτό επισήμανε σε συνέντευξή της στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CGTN της Κίνας, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, Ιουλία Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε. Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας μαρμάρου και πλακών διεθνώς και το 75% της παραγωγής της κατευθύνεται σε 120 χώρες.(εδώ)

Tην ερχόμενη Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές για την ενοικίαση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και τις προσφορές για την πώληση των ορυχείων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Mytilineos φέρεται να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του ενώ και η Commodity & Mining εκτιμάται πως δεν θα συμμετέχει τελικά. Η Κυβέρνηση είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στη κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings (50%-50%) που, όμως, όπως διαρρέεται στην αγορά, επίσης δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποβάλλει προσφορά.(εδώ)

Η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Φεβρουαρίου 2022 έχει ως εξής: Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Φεβρουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 7,2% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 - Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 - Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 - Φεβρουαρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2019 - Φεβρουαρίου 2020.(εδώ)

Εκτοξεύτηκε΄κατά 98,7% το εμπορικό έλλειμμα κατά τον πρώτο μήνα του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αν και οι εξαγωγές σημείωσαν μεγάλη άνοδο της τάξης του 33,9% κατά τον Ιανουάριο του 2022, οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 57,9%. Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν 2.944,3 εκατ. ευρώ (3.298,4 εκατ. δολάρια) έναντι 1.481,8 εκατ. ευρώ (1.780,9 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 98,7%.(εδώ)

Στις οικονομικές δραστηριότητες που επηρεάζονται συγκριτικά λιγότερο από την τρέχουσα οικονομική κρίση συγκαταλέγεται η πληροφορική, καθώς δεν πλήττεται είτε από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, είτε από τα γνωστά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ αντίθετα αναμένεται να ενισχυθεί από τις αυξημένες αναθέσεις δημόσιων έργων και την εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης.Για παράδειγμα, η Epsilon Net κατάφερε το 2021 να αυξήσει τα έσοδά της από τα 21,7 στα 50,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη από τα 3,35 στα 10,8 εκατ. ευρώ, λόγω της λειτουργικής της ανάπτυξης, αλλά και με τη συμβολή εταιριών που εξαγοράστηκαν.(εδώ)

Ο Όμιλος ELTON ενημερώνει το επενδυτικό αλλά και το ευρύτερο κοινό ότι οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα logistics της θυγατρικής μας εταιρείας στην Ουκρανία καταστράφηκαν μετά από βομβαρδισμό. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν στο διαμετακομιστικό κέντρο 3PL Operator έκτασης άνω των 30.000 τ.μ. στην περιοχή Kyiev Oblast και φιλοξενούσαν τα προϊόντα που προορίζονταν για την αγορά της Ουκρανίας, αξίας κάτω του επιπέδου σημαντικότητας.(εδώ)

Μία άγνωστη παράμετρο και με επικοινωνιακό υπόβαθρο ενέχει όπως φαίνεται η ανακοίνωση – απόφαση της Coca-Cola HBC, να γνωστοποιήσει ότι εναρμονίζεται με την απόφαση του αμερικανικού ομίλου να διακόψει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία. Η Coca-Cola HBC επί της ουσίας δεν προχωράει στη διακοπή λειτουργίας των 10 εργοστασίων που διατηρεί στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι αφήνεται να εννοηθεί κάτι τέτοιο, καθώς η ανακοίνωση που εξέδωσε δεν παρέχει περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα.(εδώ)

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αξιοποιεί τη γεωστρατηγική του θέση και προχωράει σε επενδύσεις που θα του επιτρέψουν να προσελκύσει περισσότερους πελάτες, υπογράμμισε ο εμπορικός διευθυντής του ΟΛΘ, Ιωάννης Φετάνης. Ο εμπορικός διευθυντής του ΟΛΘ αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΟΛΘ, όπως η επέκταση του 6ου προβλήτα από τα 550 στα 1080 μέτρα για την οποία, έχει οριστεί ανάδοχος, η εκβάθυνση του κρηπιδώματος 26 και του κρηπιδώματος 21 και τόνισε ότι με το dry port στη Σόφια της Βουλγαρίας και τις νέες επενδύσεις στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, ο ΟΛΘ έρχεται πιο κοντά στον άμεσο χρήστη, είτε είναι πελάτης εμπευματοκιβωτίων, είτε bulk carrier.(εδώ)

Το sell-off έχει φέρει τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε ελκυστικά επίπεδα, αναφέρει η HSBC και προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων που δίνει για τις τέσσερις συστημικές, επιβεβαιώνοντας τη σύσταση buy. Συγκεκριμένα, αυξάνει την τιμή- στόχο για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ (από 1,40 ευρώ πριν) βλέποντας περιθώριο ανόδου 64%, για την Eurobank αναφέρει ότι την τοποθετεί στα 1,45 ευρώ (από 1,30 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 84%, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,90 ευρώ (από 3,55 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 47% και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,10 ευρώ (από 1,95 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 78%.(εδώ)

Αντιμέτωπη με μία διπλή πρόκληση βρίσκεται στη σημερινή συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από τη μία πλευρά καλείται να προστατεύσει την ευρωπαϊκή οικονομία από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και από την άλλη, να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές πληθωριστικό σοκ που δεν φαίνεται να υποχωρεί.  Με τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία έχουν αλλάξει δραματικά.(εδώ)

Ο πληθωρισμός στην Τσεχία τον Φεβρουάριο ξεπέρασε το 11% για πρώτη φορά από τα μέσα του 1998, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα θα αυστηροποιήσει την πολιτική περαιτέρω καθώς αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας και οι ανησυχίες για την ανάπτυξη. Οι κεντρικές τράπεζες στην Κεντρική Ευρώπη έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια ταχύτατα από το περασμένο έτος καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται, και αναμένεται να παραμείνουν σε επιφυλακή μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έστειλε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.(εδώ)

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ενθαρρύνουν τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου  στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Είναι το πρώτο μέλος του ΟΠΕΚ που ζητάει από τον Οργανισμό αύξηση παραγωγής.  «Είμαστε υπέρ της αύξησης της παραγωγής και θα ενθαρρύνουμε τον ΟΠΕΚ να εξετάσει υψηλότερα επίπεδα παραγωγής» δήλωσε στους Financial Times ο Γιουσέφ Αλ Τόιμπα, πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον.(εδώ)

Οι ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη (10 Μαρτίου) πρόκειται να δεσμευτούν εκ νέου για υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά χωρίς να της προσφέρουν ταχεία ένταξη στην Ένωση, σύμφωνα με σχέδιο της δήλωσής τους. Πριν από δέκα ημέρες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε επίσημο αίτημα να αποκτήσει η χώρα «άμεση» ένταξη στο πλαίσιο μιας ειδικής ταχύρρυθμης διαδικασίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει γνώμη, σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.(εδώ)

Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, η Ενωμένη Ρωσία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα προς την κρατικοποίηση των περιουσιών των ξένων εταιριών που αποχωρούν από τη χώρα. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ενωμένη Ρωσία τόνισε σε ανακοίνωση ότι η επιτροπή τάχθηκε υπέρ νομοσχεδίου που επιτρέπει οι εταιρίες στις οποίες έχουν μερίδιο πάνω από 25% ξένοι από «μη φιλικά κράτη» να περιέρχονται σε εξωτερική διαχείριση για να αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας και να σωθούν θέσεις εργασίας.(εδώ)