Διαβάσαμε - Τετάρτη 17 Μαρτίου 2022

17 Μαρτίου 2022, 16:25 | Διαβάσαμε

Διαβάσαμε - Τετάρτη 17 Μαρτίου 2022

Ιδιαίτερα σοβαρούς κλυδωνισμούς προκαλούν οι ανατιμήσεις των υλικών και στα δημόσια έργα, τα οποία οι ανάδοχοι καλούνται να φέρουν σε πέρας επί τη βάσει προϋπολογισμών που καταρτίστηκαν σύμφωνα με διαφορετικά οικονομικά δεδομένα. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι συνεχείς ανατιμήσεις απειλούν να θέσουν εκτός ελέγχου τους προϋπολογισμούς των αναδόχων κάθε είδους δημοσίου έργου, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των τεχνικών εταιριών.(εδώ)

Το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού σηματοδότησε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής για τους υδρογονάνθρακες. Μία στροφή που υπαγορεύεται ξεκάθαρα από τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, την ανάγκη υποκατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου, που έχει γίνει κεντρικός στρατηγικός στόχος της Ε.Ε., καθώς και την αναζήτηση νέων ενεργειακών πηγών προμήθειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά το είπε ξεκάθαρα: συνέδεσε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας με την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με οικονομικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, είπε ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.(εδώ)

Μια σειρά από δράσεις, συνολικού ύψους 445 εκατ. ευρώ, θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους με τους πολίτες και τον δημόσιο τομέα. Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η ενίσχυση 100.000 και περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να πραγματοποιήσουν την ψηφιακή τους μετάβαση.(εδώ)

Εξασθένισε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2021, ωστόσο παρέμεινε ισχυρή, ενώ καταγράφηκε εκ νέου σημαντική αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, όπως όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία (Μάρτιος 2022). Όσον αφορά στο οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο, παρέμεινε σταθερό ενώ βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Εντονη ήταν η άνοδος του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2021, κατά 7,7%, κατόπιν ανάκαμψης 11,4% στο γ’ τρίμηνο. Συνολικά στο 2021 ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 8,3%, έναντι μείωσης 9,0% πρόπερσι.(εδώ)

Σε ψηφιακό σπιράλ έχει βάλει η πανδημία τις επιχειρήσεις, με την Πληροφορική να βρίσκεται σταθερά υψηλά στην επενδυτική ατζέντα των εταιριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ψηφιακός προσανατολισμός στον τομέα των επενδύσεων δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρίες, παγκοσμίως, αλλά και - αν όχι κυρίως - τις μικρομεσαίες.Δεν είναι τυχαίο ότι για το 2022, το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγκοσμίως, σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού για την Πληροφορική.(εδώ)

Μείωση κατά 0,5% σημείωσε ο δείκτης Μισθολογικού Κόστους του δ' τριμήνου 2021, χωρίς καμία διόρθωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δ' τριμήνου 2020, έναντι αύξησης 5,0% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 προς το 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Παράλληλα, ο δείκτης Μισθολογικού Κόστους του δ' τριμήνου 2021, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δ' τριμήνου 2020, παρουσιάζει μείωση κατά 0,9% έναντι αύξησης 4,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 προς το 2019.(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το Δ΄ τρίμηνο του 2021. Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.053.275 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,6%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 4,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 617.431 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 17,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας το Δ΄ τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 13,2%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Γ’ 2021) ήταν 13,0% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Δ’ 2020) ήταν 16,2%.(εδώ)

Με άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού και συμφωνίες με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και πολυεθνικούς ομίλους, η Παπουτσάνης παραμένει προσηλωμένη στον στρατηγικό της σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, περαιτέρω ενίσχυση του εμπορικού της αποτυπώματος τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων καθώς και διεύρυνση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου. "Όπως τα τελευταία 3 χρόνια διπλασιάσαμε τις πωλήσεις, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με μια αντίστοιχη ανάπτυξη τα επόμενα έτη", υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Μενέλαος Τασόπουλος.(εδώ)

Στο γεγονός ότι η Cenergy αναδεικνύεται πλέον σε εταιρία του "δισεκατομμυρίου" επισημαίνουν με αφορμή τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες πηγές της εταιρίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τρία είναι τα νούμερα που δημιουργούν αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία: οι πωλήσεις που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, το ανεκτέλεστο που επίσης βρίσκεται στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, αλλά και οι ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 68 εκατ. ευρώ.(εδώ)

Μετά την πολύ καλή περυσινή χρονιά, με άνοδο ξεκίνησε το 2022 για τον όμιλο Βιοκαρπέτ, ο οποίος με αιχμή τη θυγατρική του εταιρία Exalco στοχεύει φέτος σε νέα σημαντική αύξηση των πωλήσεων του. Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2021 ο όμιλος είχε καταφέρει να ανεβάσει τις πωλήσεις του κατά 54% (στα 139,1 εκατ.), το EBITDA κατά 118% (στα 10,55 εκατ.) και τα καθαρά του κέρδη στα 4,16 εκατ. έναντι ζημίας 798 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020.(εδώ)

Ο όμιλος της Ελβαχάλκορ βρίσκεται για τρίτο συνεχόμενο έτος σε φάση αυξημένων κεφαλαιουχικών αναγκών (145 εκατ. ευρώ) το οποίο συνοδεύεται και από την ένταση του κεφαλαίου κίνησης. (περίπου άλλα +134 εκατ. ευρώ σε ένα μέγεθος 574 εκατ. ευρώ). Από το 2017 οι επενδύσεις παγίων του ομίλου ανήλθαν σε 571 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 467 εκατ. ευρώ στον τομέα Χαλκού). Και το 2022 θα είναι έτος που οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα προσεγγίσουν τα 130 – 150 εκατ. ευρώ.(εδώ)

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ και διαμορφώθηκε σε €1.714,6 εκ.,σημειώνοντας άνοδο 6,7% σε σχέση με το 2020, χάρη στην υψηλότερη ζήτηση και τα βελτιωμένα επίπεδα τιμών. Λόγω της απροσδόκητης μεγάλης αύξησης στοιχείων του κόστους το δεύτερο εξάμηνο και παρά τη διαμόρφωση των τιμών πώλησης σε επίπεδα που εν μέρει αντιστάθμισαν τις συνέπειες αυτής της ανόδου, τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 4,6% σε €272,4 εκ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) έφθασαν στα €89,6 εκ., σε σύγκριση με 1,1 εκ. το 2020 και €50,9 εκ. το 2019.(εδώ)

Ο Όμιλος της Motor Oil κάνει εντυπωσιακή «είσοδο» και στο πεδίο της αποθήκευσης ενέργειας. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το newmoney, ο ισχυρός ενεργειακός όμιλος, μέσω του βραχίονα Motor Oil Renewable Energy (MORE) εξασφάλισε, σε πρώτη φάση, τέσσερις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 170 MW.(εδώ)

Νέo χρέoς ύψους 200 δις ευρώ στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού ενέκρινε το υπ. Συμβούλιο της Γερμανίας. Υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία οι έκτακτες δαπάνες, ανέφερε ο υπ.Οικ. Λίντνερ. «Ο προϋπολογισμός του 2022 επρόκειτο να αποτελέσει βήμα προς την εξομάλυνση της δημοσιονομικής πολιτικής μετά από τους προϋπολογισμούς της πανδημίας» ανέφερε σήμερα στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου γερμανικού προϋπολογισμού για το 2022, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τους Φιλελευθέρους.(εδώ)

Το στρατηγικό της σχέδιο να εξελιχθεί σε ισχυρός παίκτης της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών υλοποιεί με συνέπεια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. κάνει πλέον ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου της, να καταστήσει την Ευρώπη ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών.Με τη φιλοδοξία της Ε.Ε. να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή αγορά ευθυγραμμίζεται η επένδυση - “μαμούθ”, που προτίθεται να υλοποιήσει η Intel, ύψους €80 δισ., επί ευρωπαϊκού εδάφους σε βάθος δεκαετίας, για την παραγωγή μικροτσίπ.(εδώ)

Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από τρία και πλέον χρόνια προχώρησε η Federal Reserve, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να χαλιναγωγήσει σταδιακά τον καλπάζοντα πληθωρισμό ώστε να μην τορπιλίσει την οικονομική ανάκαμψη. Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 0,25%-0,50%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.(εδώ)

Κατά περίπου 0,8% ή 750 δισ. δολάρια αναμένεται να περιοριστεί η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022 εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση κατά της Ρωσίας. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση για το πως η ρωσική εισβολή αλλάζει το momentum στην παγκόσμια οικονομία. Χθες βράδυ, η Capital Economics αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2% από 4% πριν τον πόλεμο.(εδώ)

Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να αρχίσουν άμεσα να γεμίζουν τους ταμιευτήρες τους με φυσικό αέριο ώστε να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα αλλά και για να διασφαλίσουν επαρκή αποθέματα στην περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση και έλλειψη προσφοράς. Τη θέση αυτή πρόκειται να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την επόμενη εβδομάδα στο κοινό ανακοινωθέν τους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που διέρρευσε στο Reuters.(εδώ)