Eurobank Equities: Πουλήστε στα ράλι του ελληνικού Χρηματιστηρίου

18 Μαρτίου 2022, 15:32 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Eurobank Equities: Πουλήστε στα ράλι του ελληνικού Χρηματιστηρίου

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας άλλαξε το σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές, καθώς αύξησε το risk premium μετοχών, επιδείνωσε τις πληθωριστικές δυνάμεις, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη μακροοικονομική ανάκαμψη και μετατόπισε την αφήγηση από το reopening της οικονομίας προς τον στασιμοπληθωρισμό, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Η ελληνική αγορά ενσωμάτωσε γρήγορα μια άνοδο στα risk premia έχοντας χάσει περίπου 17% τις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου. Από το πρόσφατο χαμηλό της 8ης Μαρτίου, οι ελληνικές μετοχές έχουν ανακάμψει κατά 9% καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις επιπτώσεις από τις εντάσεις και να αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η περίοδος αποστροφής κινδύνου έχει επηρεάσει κυρίως τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο (-17% από τις 23 Φεβρουαρίου), καθώς το rotation στις μετοχές "αξίας" άρχισε να χαλαρώνει λόγω των φόβων για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, επισημαίνει η χρηματιστηριακή.  Μεταξύ των μη χρηματοοικονομικών blue chips, η Terna Energy είναι το μόνο large cap που σημειώνει κέρδη (+18%), με τις Jumbo, Quest, Σαράντη και ΕΛΠΕ να συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των πιο ανθεκτικών μετοχών (μικρές μεταβολές).

Σε σχέση με τις αγορές της ΕΕ:

- Το ΧΑ έχει υποαποδώσει του Stoxx 600 κατά σχεδόν 8% από την έναρξη της κρίσης, υποχωρώντας κατά 9%. Πάντως, συνεχίζει να υπεραποδίδει από τις αρχές του έτους (κατά 4% έναντι του Stoxx 600).

- Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης χαμηλότερες επιδόσεις κατά 8% από τις τράπεζες της περιφέρειας μετά τη σύγκρουση, αλλά από τις αρχές του έτους σημειώνουν άνοδο κατά 5% έχοντας ξεπεράσει τις τράπεζες της ΕΕ κατά 10%.

- Σε απόλυτη βάση, η αποτίμηση των μη χρηματοοικονομικών τίτλων έχει υποχωρήσει σε 6,5x σε όρους EV/EBITDA, με μικρό discount έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου. Η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών έχει επίσης υποχωρήσει σε 0,5x σε όρους P/TBV (από 0,6x πριν από τον πόλεμο).

- Σε σχετική βάση, οι ελληνικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες διαπραγματεύονται με discount 25% EV/EBITDA έναντι των εταιρειών της ΕΕ, λίγο υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο μέσο discount του 20%. Ομοίως, το σχετικό discount σε όρους P/BV των ελληνικών τραπεζών διευρύνθηκε σε άνω του 20% αφού περιορίστηκε στο 15% πριν από τη σύγκρουση.

Το risk premium που ενσωματώνεται στις τρέχουσες τιμές των ελληνικών μη χρηματοοικονομικών εταιρειών έχει επεκταθεί στο 6%, και παρόλο που αυτό δεν φαίνεται εξαιρετικά μεγάλο, θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της αύξησης της ελκυστικότητας των ελληνικών ομολόγων (με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 2,6% έναντι 1,2% τον Δεκέμβριο), τονίζει η Eurobank Equities.

Από αυτή την άποψη, η απόδοση των κερδών που προσφέρουν οι ελληνικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, κοντά στο 8,5%, είναι αρκετά ελκυστική, ειδικά καθώς αυτή ενισχύεται περαιτέρω από τη μερισματική απόδοση η οποία διαμορφώνεται στο 4%.

"Η άποψή μας: Πουλήστε στα ράλι"

Εκτός από ένα γεγονός που προκαλεί αστάθεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μία τεράστια αλλαγή δεδομένης της δευτερογενούς επίδρασης στις τιμές των πρώτων υλών και στις αλυσίδες εφοδιασμού. Συνεπώς, η αγορά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πληθωριστικών πιέσεων στην ανάπτυξη και για τους κινδύνους από πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης (π.χ. διακοπή των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη) και ως εκ τούτου, η Eurobank Equties δεν πιστεύει ότι κάποια αύξηση της διάθεσης για ρίσκο μπορεί να διατηρηθεί, εκτός εάν υπάρξει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Σε αυτή τη βάση, όπως τονίζει, βλέπει τα πιθανά ράλι του Χ.Α ως ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο γεωπολιτικό μέτωπο.

Η χρηματιστηριακή εντοπίζει τρία σενάρια, με το βασικό να βλέπει επιδείνωση του μείγματος ανάπτυξης/πληθωρισμού, αλλά υγιή αύξηση ΑΕΠ και εταιρικών κερδών, δείχνοντας σημαντικά περιθώρια υπεραπόδοσης για τον ΟΠΑΠ, την ΕΧΑΕ, τη Μυτιληναίος, τον Φουρλή και τις τράπεζες (η Εθνική είναι η κορυφαία επιλογή της ).

Επίσης μειώνει περαιτέρω τη θέση της στο ρίσκο, στρέφοντας το χαρτοφυλάκιό της μακριά από την έκθεση σε εμπορεύματα, αφαιρώντας τη ΔΕΗ, δεδομένου του κινδύνου από έναν πιθανό απροσδόκητο φόρο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (αν και διατηρεί την αξιολόγηση buy λόγω της φθηνής αποτίμησης).

 

Πηγή:capital.gr